Documente necesare pentru inchiderea unei firme fara activitate

Documente necesare pentru inchiderea unei firme fara activitate

0 Shares
0
0
0

Multi romani au ales sa infiinteze diferite firme pentru ca si-au dorit sa obtina finantare europeana, insa datorita faptului ca socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa isi inchida firma, fara ca aceasta sa fi avut activitate.

Alti romani si-au deschis firme, pentru ca au sperat ca vor putea obtine imprumuturi bancare pentru a-si cumpara utilaje si echipamente pentru firmele proaspat deschise. Cei care nu au avut norocul de a li se aproba creditele, cel mai probabil au decis sa isi inchida firmele fara ca acestea sa fi avut activitate.

Pentru inchidere firma fara activitate pot opta si cei care detin o firma alaturi de alti asociati, in conditiile in care toti asociatii nu car de acord in ceea ce priveste obiectivele firmei sau activitatea acesteia.

Au existat si exista inca situatii in care unii antreprenori si-au infiintat firmele inainte de a se asigura ca dispun de un spatiu in care sa isi desfasoare activitatea. Dat fiind faptul ca spatiul necesar desfasurarii activitatii nu exista, acestia au ales sa isi inchida firmele.

La fel au procedat si cei care datorita faptului ca nu au obtinut de exemplu un aviz sau o autorizatie de functionare din partea pompierilor, sau pentru ca nu au obtinut alte avize sau autorizatii au ales sa isi inchida firmele fara activitate.

Din pacate pentru antreprenori insa, inchiderea unei societati costa mai multi bani decat infiintarea acesteia, iar procedura de inchidere a firmei dureaza mult mai mult timp.

Toti acei antreprenori care ajung in aceasta situatie foarte neplacuta, trebuie sa stie ca este necesar ca firma sa aiba declaratiile fiscale depuse la zi, chiar si in cazul in care firma nu a avut activitate. Daca de exemplu nu sunt depuse bilanturile contabile anuale sau declaratiile fiscale la zi, firma nu poate fi inchisa.

Pentru ca firma sa poata fi inchisa, o cerinta obligatorie este aceea de a nu avea datorii la bugetul de stat sau la furnizori. Acest lucru inseamna ca bilantul contabil al firmei trebuie sa fie pe zero.

Ei bine, antreprenorii care intentioneaza sa isi inchida firmele fara activitate au nevoie de CUI-ul original al firmei, au deasemenea nevoie de certificate constatatoare, mai au nevoie de actul constitutiv, au nevoie de cartile de identitate ale asociatilor si nu in ultimul rand, de documentele si declaratiile fiscale (discutam aici despre bonuri, facturi, etc.).

De precizat este faptul ca in cazul in care nu se achizitioneaza Registrul Unic de Control, si nici nu se depun declaratiile de avere dupa infiintarea firmei, firma poate fi lasata sa de dizolve singura, din oficiu. Aceasta procedura insa poate dura cativa ani, iar antreprenorii nu vor mai putea sa isi reia activitatea si nici sa inceapa activitatea printr-o alta societate datorita cazierului fiscal.

Cei care isi doresc sa renunte la firmele pe care le detin, ar fi indicat sa nu lase o societate cu sediul social expirat sa se dizolve din oficiu.

Asadar, acestea sunt cateva detalii pe care trebuie sa le cunoasca cei care isi doresc sa isi inchida afacerile.

0 Shares
You May Also Like