Care este diferenta dintre OLED, AMOLED si Super AMOLED?

Care este diferenta dintre OLED, AMOLED si Super AMOLED?

0 Shares
0
0
0

Smartphone-urile sunt extrem de importante pentru noi, asa ca este firesc ca fiecare sa ne dorim sa avem parte de telefonul care sa faca fata tuturor cerintelor noastre.

Atunci cand ne dorim un dispozitiv foarte performant, si care sa ne multumeasca din toate punctele de vedere, cu siguranta ne gandim la mai multe piese telefoane originale, pentru a face cea mai buna alegere.

Una dintre piesele de care vom tine cont neaparat atunci cand vom alege telefonul, este fara doar si poate ecranul telefonului. Putem alege de exemplu un ecran LCD, sau putem opta pentru un ecran LED.

Ecranele LCD (Display Crystal Liquid) au un pret mai mic decat ecranele care au fost fabricate pe baza tehnologiei LED. Aceste ecrane functioneaza foarte bine in lumina directa a soarelui din cauza faptului ca ecranul este iluminat din spate.

Exista totusi multi utilizatori care atunci cand intentioneaza sa isi aleaga un smartphone, isi indreapta atentia spre ecranele din cealalta categorie. Ecranele despre care vom discuta in urmatoarele randuri sunt mai subtiri decat ecranele LCD, deci pentru cei care isi doresc dispozitive foarte subtiri, acestea sunt solutia ideala.

Exista ecrane OLED, ecrane AMOLED dar si ecrane Super AMOLED, asa ca vom vedea in urmatoarele randuri despre ce este vorba.

Care este diferenta dintre OLED, AMOLED si Super AMOLED?

OLED inseamna o dioda cu emisia luminii organice. Un ecran OLED este alcatuit din materiale subtiri electroluminescente, al caror beneficiu principal este producerea propriei lumini, astfel incat nu necesita lumina de fundal, reducand cerintele energetice. Afisajele OLED sunt mai frecvent denumite afisaje AMOLED atunci cand sunt utilizate pe telefoane inteligente sau televizoare.

Partea AM a AMOLED inseamna Matricea activa, care este diferita de OLED (P-OLED) cu matrice pasiva, desi acestea sunt mai putin frecvente in smartphone-uri.

Super AMOLED este numele dat de Samsung la afisajele sale, care au fost utilizate doar in modelele high-end, dar au fost deja scoase la dispozitive mai modeste. La fel ca LCD-urile IPS, Super AMOLED imbunatateste premisa AMOLED de baza prin integrarea stratului de raspuns tactil in afisajul propriu-zis, mai degraba decat ca un strat suplimentar deasupra.

Ca rezultat, modelele Super AMOLED afiseaza lumina soarelui mai bine decat afisajele AMOLED si, de asemenea, necesita mai putina energie. Dupa cum sugereaza si numele, Super AMOLED este pur si simplu o versiune mai buna a AMOLED. Nu este vorba numai despre marketing: afisele Samsung sunt revizuite in mod regulat ca fiind unele dintre cele mai bune din jur.

Un lucru insa este cat se poate de clar, si anume ca ecranele OLED, AMOLED si Super AMOLED au preturi mai mari decat ecranele LCD.

Asadar, atunci cand discutam despre ecranele smartphone-urilor avem ecrane LCD (TFT si IPS), dar si ecrane OLED, AMOLED si Super AMOLED. In ceea ce priveste aceste ecrane, parerile utilizatorilor sunt impartite, asa ca fiecare poate sa isi aleaga ecranul care considera de cuviinta ca ar face mai bine fata propriilor cerinte.

Tot ce conteaza este ca indifierent ca discutam despre un ecran OLED, AMOLED si Super AMOLED, sau ca discutam despre un ecran LCD, acesta trebuie protejat cu o folie de sticla.

 

0 Shares
You May Also Like