Turbosuflanta: tot ce trebuie sa stii

Turbosuflanta: tot ce trebuie sa stii

0 Shares
0
0
0

Turbosuflanta (denumita, de obicei, turbo) este o componenta a motorului montata pe vehiculele diesel si pe benzina. Cu toate acestea, majoritatea soferilor nu stiu cum functioneaza si ce sa ia in considerare in timp ce conduc.

Acesta este motivul pentru care am reunit cele mai importante informatii pentru tine: astfel vei sti cum functioneaza turbosuflanta si cum sa o intretii.

La ce se foloseste turbosuflanta?

Turbosuflanta creste performanta motorului cu ardere interna. Intr-adevar, motorul isi obtine puterea din arderea dintre un amestec de aer si combustibil. Cu cat motorul este alimentat mai mult de acest amestec, cu atat castiga mai multa putere.

Pentru a creste capacitatea de volum a motorului, volumul cilindrilor este adesea crescut sau se adauga un cilindru suplimentar. Acelasi rezultat se obtine prin injectarea de aer in cilindri. Acesta este rolul turbosuflantei.Turbosuflanta: tot ce trebuie sa stii

Cum functioneaza?

Un vehicul fara turbosuflanta injecteaza doar aer proaspat (din exterior) in procesul de ardere. Turbosuflanta va folosi si gazele de esapament eliberate de motor: aceasta imbunatateste performanta motorului, reducand in acelasi timp consumul de combustibil si emisiile de particule.

Turbosuflanta este echipata cu o turbina si un compresor de aer actionat de gazele de esapament. Gazele de esapament eliberate de motor prin colectorul de esapament sunt directionate catre camera de ardere in care se afla rotorul. Printr-un arbore comun, acesta actioneaza rotorul compresorului, situat pe cealalta parte a dispozitivului, care comprima aerul furnizat motorului.

Deoarece aerul comprimat contine mai mult oxigen intr-o unitate de volum, devine posibil sa se creeze conditii mai bune pentru procesul de ardere.

O cantitate mai mare de aer combinata cu o cantitate suplimentara de combustibil poate fi utilizata pentru a creste puterea motorului sau, ca in cazul motoarelor diesel, permite o combustie mai buna, prin reducerea considerabila a cantitatii de poluanti emisi si cresterea capacitatii motorului.

Cum sa previi deteriorarea unui turbo?

Pentru a preveni defectiunile la turbo, asigura-te ca schimbi regulat motorul pentru a inlocui uleiul si filtrul. De asemenea, asigura-te ca verifici nivelul uleiului de motor si cureti filtrul de aer.

Procedand astfel, te asiguri ca turbosuflanta ramane in stare buna cat mai mult timp posibil si eviti reparatiile sau inlocuirea timpurie.

Care sunt cele mai frecvente probleme?

Una dintre problemele cel mai des intalnite este murdarirea turbosuflantei din cauza resturilor sau a murdariei continute in ulei.

Lipsa de ulei din motor poate deteriora motorul turbinei ireversibil si poate duce la o inlocuire costisitoare. In schimb, prea mult ulei de motor poate creste temperatura si deteriora motorul turbinei. Cele mai multe probleme cu temperaturi excesiv de ridicate sunt declansate de defectiuni ale sistemului de aprindere sau de injectie a combustibilului.

Adapteaza stilul de conducere pentru a pastra turbosuflanta

Turbosuflanta este supusa unor temperaturi foarte ridicate datorita energiei generate de gazele de esapament. Un motor diesel standard poate atinge 1000 de grade.

Daca masina este parcata imediat dupa o calatorie lunga, in special pe autostrada, se poate acumula caldura in motor. Din cauza lipsei de ventilatie, temperatura nu poate fi reglata corespunzator, ceea ce reduce semnificativ durata de viata a turbosuflantei.

0 Shares
You May Also Like