castelul-bran

Tabara de vara la Bran

0 Shares
0
0
0
Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care uneste Brasovul de Campulung Muscel, Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini.

Bran, impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. O statiune climaterica de interes local, azi este o statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Beneficiind de un sit natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatiile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes.

Numar de locuri: 20, pentru fiecare serie de copii. In total sunt serii de cate 7 zile pe tot parcursul verii.
Localitatea Bran este situată în partea de SV a judeţului Braşov, la intrarea în culoarul Rucăr-Bran, la o distanţă de 27 km de Braşov, 57 Km de Câmpuluing şi 179 Km de Bucureşti, pe drumul european E60. Potenţialul cultural-turistic al zonei este extrem de variat, principalele atracţii în acest sens fiind Castelul Bran, Muzeul de Artă medievală, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Muzeul etnografic în aer liber.

Tabără Bran

  • Vilă de 3 margarete, avizată de Ministerul Educaţiei (Direcţia Tabere)
  • Camere de 2 şi 3 locuri, cu băi proprii
  • Sală interioară de jocuri cu …
  • Salon masă
  • Curte interioară de 2000 mp
  • Locuri de joacă în aer liber, special amenajate
  • Foişor

Preturi intre: 700 – 850 lei /sejur de 7 zile!!!
Rezervari si informatii suplimentare gasiti la :
http://www.ditheo.ro

Prima atestare documentara a Branului o intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. In acest context, in Tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in Tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi. In aceste imprejurari, intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729. In acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata.

In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelui Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cernela si mult “sange” in peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa insemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat o atmosfera morbida, cu mult sange si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci cand analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur, ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea romaneasca.

In zona se pot organiza itinerarii etnografice pentru prezentarea mestesugului traditional, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stana, spalarea lanii in piua, tesutul la razboi dar si participarea la sarbatori traditionale: primavara – Impartitul laptelui; vara – Targul lui Pantelimon; toamna – Ravasitul oilor, cand coboara de la munte.

Simon, Moeciu, Cheia, Fundata, Sirnea, localitati rurale in imediata apropiere si pastratoare de vechi traditii etnografice si folclorice, ofera la randul lor posibilitatea cunoasterii ospitalitatii poporului roman.

Situata in sud-vestul Brasovului, vechea asezare de pastori Sirnea ofera o deschidere magnifica atat spre creasta Pietrei-Craiului, cat si spre masivul Bucegi. Este primul sat turistic din Romania, cu multiple manifestari folcorice specifice zonei ce vin in sprijinul ofertei de investire.

Fundata, situata intr-o zona cu relief carstic, este o asezare pitoreasca din culoarul Bran-Rucar, la poalele Masivelor Piatra-Craiului si Bucegi. Iarna este frecventata pentru practicarea schiului, vara pentru drumetii. In tot timpul anului atrage linistea si atmosfera sa reconfortanta. La sfarsitul lunii august sau inceputul lui septembrie are loc aici manifestarea folclorica “Nedeia Muntilor”, la care participa fete si feciori din satele branene, formatii artistice si crescatori de animale veniti aici pentru a-si comercializa produsele.

Cel mai frumos si cel mai salbatic munte din Carpatii Romanesti este Masivul Piatra-Craiului, o rezervatie naturala si parc national. Se intinde de la marginea orasului Zarnesti pana la confluenta raurilor Dambovita si Dambovicioara. Relieful lui aminteste de zidurile catedralelor gotice; piatra calcaroasa pe care s-a dezvoltat se ingroasa ritmic, armonic, intr-o varietate coloristica spectaculoasa. Traseele de abrupt si creasta sunt cele mai accesibile in septembrie, cand ploile si vanturile sunt mai temperate. In octombrie si aprilie sunt interzise deoarece exista pericolul producerii avalanselor. Versantul vestic este unicul loc in lume unde creste garofita-Pietrei-Craiului – un monument al naturii, la fel ca si capra neagra si cocosul de munte.

Obiceiuri ale locului

Învoieli agricole privind pământul

Datorita faptului ca simtul proprietatii este foarte dezvoltat si acest drept nu a fost stirbit in timpul regimului comunist, branenii greu se invoiesc cand e vorba de pamant.Totusi, familiile mai in varsta care nu-si mai pot lucra pamantul , il dau “in parte” cu un procent de 50 %.

Masura laptelui la oi si vaci

Fiecare stapan de stana , pentru varat, pentru fiecare oaie preda proprietarului , pe parcursul anului 4-5 kg branza de burduf si 1 kg de urda, sau 7-8 kg telemea si primeste de la proprietar pentru paza si tratamente zooveterinare, 70-80.000 lei.

Pentru fiecare vaca , pentru perioada de varat ,1 iunie-1 octombrie, proprietarul primeste 6 kg branza de burduf si 1 kg urda, la fiecare litru de lapte muls la masuratoarea laptelui.Masuratoarea se desfasoara la mijlocul perioadei de pasunat, intre Sfantul Petru Nou si Sfantul Petru Vechi.In aceasta perioada , toti proprietarii urca la munte si participa la cele trei mulsori din ziua respectiva, prin care se constata cantitatea de lapte a fiecarei vaci.

Urcatul la munte

Urcatul la munte , pe pasunile alpine, incepe la data de 1 iunie atat cu ovinele cat si cu taurinele.Ovinele incep pasunatul pe pasunile de la ses , incepand cu data de 1 mai iar taurinele pe fanetele proprietarilor inainte cu 1 ,2 saptamani de urcatul la munte.

Tunsul

Tunsul oilor se desfasoara in perioada 1 martie-10 aprilie dupa ce fatarile s-au ternminat, pentru a ramane in adaposturile proprietarilor 3-4 saptamani , pana la iesirea la pasunat.

Alesul oilor

Alesul oilor s-au “ravasitul” este cea mai mare sarbatoare, care se desfasoara in zona Branului.

Dupa coborarea de la munte , stapanul de stana inapoiaza fiecarui proprietar efectivele si definitiveaza intelegerea ( preda branza si incaseaza sumele de pasunat si tratament).
Cu aceasta ocazie s-a impamantenit obiceiul ca in prima duminica din luna octombrie, la Bran pe platforma de la Vama , sa se desfasoare o sarbatoare traditionala denumita generic “Ravasitul Oilor”.
Dupa anul 1990, Consiliul Local Bran in colaborare cu Centrul Agricol, a organizat direct aceasta sarbatoare.
Producatorii de branzeturi, proprietarii de animale n-au mai facut tranzactii haotic, ci a fost organizata, o mare expozitie de produse din lapte si cu cele mai frumoase animale (ovine,taurine,caini ciobanesti, cai, magari).
Pentru stimularea producatorilor s-au asigurat fonduri pentru premierea celor mai frumoase si performante animale.
An de an aceasta sarbatoare are un tot mai mare ecou, vizitatori din toate zonele de ses vin sa-si procure renumita branza de burduf.

Descrierea stânii

Constructie din barne de brad, cu acoperis in doua ape si invelitoare din sindrila, stana este componenta de baza a complexului pastoral de munte, in sensul de unitate economica destinata varatului animalelor.

Stana este in acelasi timp si adapost pentru grupul uman si constructie legata de procesul de productie.Cel mai frecvent intalnita este tipul morfologic cu trei incaperi:
-fierbatoarea(floseste la prelucrarea laptelui)
-stana foilor (destinata dospirii casului si prelucrarii branzei)
-stana branzei(sau bordeiul de branza)amplasata in partea nordica unde se pastreaza mai bine branza

“Ravasitul oilor” si “Festivalul branzei si a pastramei”
(afisul evenimentului, vezi comunicatul de presa, descarca spotul radio)
1 – 3 octombrie 2010
“Ravasitul oilor” si “Festivalul branzei si a pastramei”
(vezi comunicatul de presa, vezi programul evenimentului)
25 – 27 septembrie 2009
Bran Castle Fest – Festival de cultura actuala in decor de basm:
muzica, film, teatru, arte vizuale, handmade, balon, parapanta, camping
(detalii in romana, details in English, vezi blogul evenimentului)
7-9 august 2009
“Nunta de Aur”
(vezi invitatia, vezi programul evenimentului)
20 iulie 2009
Festival de Folclor pentru Tineret “Flori de Mai” 23-24 mai 2009
Pleaca oile la munte (vezi comunicatul de presa)
Expozitie Gastronomica
1-3 mai 2009
Expozitie Canina 21 martie 2009
Serbarile Zapezii 28 februarie –
1 martie 2009
Datini si Obiceiuri din ciclul Sarbatorilor de Iarna 20 dec 2008
– 6 ian 2009
Targul arhanghelilor Mihail si Gavril 21 nov 2008
Halloween la Bran 29 oct 2008
Focul lui Samedru 25 oct 2008
Festivalul Branzei si Pastramei – Ravasitul Oilor 27 -28 sep 2008
Zilele Branului
– Targul Pantelimonului,
– Targul Mesterilor Populari
– Intalnire cu fii si prietenii Branului,
– Simpozionul International de Sculptura Bran
– Scoala de vara pentru arhitectura si urbanism
6-15 aug 2008
Masuratul laptelui – Stana Zanoaga 12-13 iul 2008
Festivalul de Folclor pentru Tineret “Flori de Mai” 17-18 mai 2008
Targul International de Turism apr 2008
“Balul Îndragostitilor” 23-24 feb 2008
Serbarile Zapezii – Partia Zanoaga
– Cupa Salvamont
– Cupa Bran
19-20 ian 2008
26-27 ian 2008

Castelul Bran

 

Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi. Castelul Bran ( in slava – brana = poarta ) apare mai intai in documentele din prima domnie a lui Basarab Laiota ( 1473-1476 ). Cetatea Bran, aflata dincolo de trecatoare, spre Ardeal a fost ridicata de cavalerul teuton german Dietrich, dupa 1212. Facuta la inceput din lemn, ea este inlocuita de sasi cu una de piatra, zidita pe la 1377 sub domnia regelui Ludovic. Pe la sfarsitul secolului al XV – lea regele Vladislav o vinde brasovenilor, pentru 1000 de florini cu tot tinutul inconjurator. Denumirea germana “Torzburg” deriva probabil din numele Tydricus, dupa cum era denumita stana pe care cetatea a fost construita dupa 1377. Acest nume a devenit in limba maghiara “Terch” sau “Torcs”. Forma romaneasca “Turciu”, folosita mai intai de catre Mircea cel Batran ( 1413 ), s-a pastrat in numele paraului Turcu, care curge langa cetate.

Desi construita initial cu scop exclusiv militar, functia predominanta indeplinita de-a lungul existentei a fost comerciala ( punct de vama ) si de protectie a drumului vital de legatura intre Transilvania si Tara Romaneasca. Construirea cetatii Bran a fost determinata de situatia politica din secolul al XIV-lea : intarirea tarii Romanesti in timpul domniei lui Vladislav Vlaicu Voda ( 1364-1377), proces care a dus la o serie de lupte cu regele Ungariei, Ludovic I d’Anjou ( 1342-1382 ), lupte in urma carora regele Ungariei pierde Rucarul ; in iarna anului 1369 are loc prima incursiune a turcilor in Tara Romaneasca, marcand astfel inceputul unei lupte seculare cu Imperiul Otoman. Despre construirea cetatii Bran ( incepute in vara lui 1378 ) exista o stire precisa, un document ce dateaza din 19 noiembrie 1377 : o scrisoare privilegiala a regelui Ungariei – Ludovic I d’Anjou – catre orasul Brasov. Regele confirma orasului stapanirea unor sate din tara Barsei, il scutea de impozitul craiesc si ii stabilea taxe vamale reduse, drept recompensa pentru ca orasenii “de bunavoie si nesiliti de nimeni” s-au oferit sa ridice “cu propriile lor cheltuieli si osteneli” noua cetate regala a Branului, dand pentru aceasta mestesugari, materiale si bani. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. intre anii 1419-1424, cetatea revine in posesia lui Sigismund.

In martie 1395, in timpul domniei lui Mircea cel Batrin ( 1386-1418 ) se incheie la Brasov un tratat de alianta cu regele Ungariei – Sigismund de Luxemburg ( 1386-1437 ) in scopul inceperii luptei impotriva armatelor turcesti ( conduse de sultanul Baiazid ). Acest tratat recunoste posesiunile din Transilvania ale lui Mircea cel Batrin, care primeste de la Sigismund, in semn de pretuire, cetatea Bologa ( de linga Cluj ) si Branul ( numai castelul fara domeniu ). Stapanirea Tarii Romanesti asupra cetatii Bran a fost intre anii 1407 si 1419. Mircea cel Batrin acorda brasovenilor un nou tratat de comert in 1413, in care se specifica vama ce trebuia platita ; in 1419 regele Sigismund preia cetatea de la Mihail, fiul si succesorul lui Mircea cel Batrin si o pune sub comanda directa a comitetului secuilor, subordonat voievodului Transilvaniei. Iancu de Hunedoara devenind voievod al Transilvaniei ( 1441-1456 ) repara si intareste cetatea Branului, supraveghind personal lucrarile.

Prima domnie a lui Vlad Tepes din 1448 este consemnata intr-o scrisoare expediata brasovenilor la 31 octombrie 1448 prin Bran. Pierzand tronul, Vlad Tepes ajunge in Transilvania si este insarcinat de Iancu de Hunedoara cu apararea nordului Transilvaniei si deci si a acestei trecatori. in a doua domnie a acordat privilegii negustorilor brasoveni ( sasi ), dar a intreprins expeditii de pedepsire ( 1459 ), deoarece acestia il sprijineau pe oponentul sau Vlad Calugarul. in 1498, regele Ungariei Vladislav II a fost nevoit sa recurga la un imprumut de 3000 de florini. Brasovenii ofera suma, dar cer zalogirea cetatii pe zece ani. Noi imprumuturi in anii urmatori si neplata celor vechi aduc castelul si domeniul aferent in stapinirea Brasovului pentru o lunga perioada. in 1612 voievodul Transilvaniei Gabriel Bathory ( 1608-1613 ), ia castelul in stapanire prin forta si viclesug de la brasoveni. Principele Gabriel Bethlen ( 1613-1629 ) aduce transformari importante, adaugand doua turnuri noi. in 1651 negustorii brasoveni au intrat definitiv in stapanirea castelului pe care principele Racoczy II ( 1648-1660 ) s-a vazut nevoit sa-l vanda pentru a face fata dificultatilor financiare. La 12 octombrie 1659 se semneaza la Bran un tratat de alianta impotriva Imperiului Otoman, intre Racoczy II si fostul voievod al Tarii Romanesti, Constantin Serban ( 1654-1658 ). in 1759 este reconstruit oficiul vamal, iar in 1836 vama este mutata la Giurala ; odata cu aceasta, castelul isi pierde si insemnatatea economica.

La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma dintr-o puternica cetate de aparare intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de Ceai. in anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948. Cu toate acestea istoria a ramas tot aici, oprindu-si desfasurarea parca in marea sala gotica de la etajul unu, sau poate odata cu inima reginei Maria, introdusa intr-o caseta de argint decorata cu 307 pietre pretioase si ascunsa de principesa Ileana intr-o stanca din curtea castelului. Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.

Construit pe stancile abrupte ale Magurii Branului, castelul Bran era format initial dintr-un post de aparare cu doua randuri de ziduri care inchideau trecatoarea dinspre sud, din care s-au pastrat cateva fragmente, cladirea joasa a oficiului vamal care nu s-a pastrat in forma initiala, presupunandu-se ca vechea cladire a oficiului era mult mai bine intarita decat cea care i-a urmat si cetatea propriu zisa care cuprindea zidul de incinta, donjonul, turnul rotund si turnul portii. Zidul de incinta este construit din piatra bruta de calcar, portiunile cu caramida fiind ulterioare. Zidul are guri de tragere sub forma unor dreptunghiuri asezate pe verticala. Doar patru dintre aceste guri ( doua la parter si doua la etaj ) sunt asezate orizontal si inchise cu oblon gros de lemn. Acest fel de guri de tragere sunt intalnite la Cetatea Rasnov, Rupea precum si la alte cetati taranesti din Transilvania. Donjonul asezat pe latura de nord, este mai inalt ca restul cladirii ( are 4 etaje ) si are zidaria masiva sprijinita pe stanca. El are doar doua incaperi si o scara ingusta de lemn urca spre acoperis unde se afla un post de observatie. Atat donjonul cat si cortina ce-l continua, au un sir de creneluri treptate, rotunjite. Turnul rotund are azi o sectiune aproape circulara, dar aceasta forma dateaza abia din 1593, cand vechiul turn a fost distrus de explozia provocata de un trasnet, urmand ca apoi sa fie refacut. Acest tip de bastioane au inceput sa fie folosite abia in sec.al XV – lea si mai tarziu, cand cetatile erau construite in unghi mort. Dupa reconstruire, turnul a avut acelasi scop : la parter adapostea praful de pusca si la etajul unu si doi erau cateva incaperi dintre care se presupune ca una – fara sa se stie care – ar fi fost in sec. al XVIII – lea folosita ca inchisoare. Turnul portii a fost inlocuit in 1622-1625 cu turnul dreptunghiular. Vechea poarta putea fi blocata cu un gratar de barne ce se cobora cu ajutorul unor scripeti. La aceasta intrare se putea ajunge numai cu ajutorul unei scari mobile coborate 15 m, pana la baza stancii. in curtea interioara, foarte ingusta, mesterii au sapat in stanca o fantana adanca de aproape 57 m.

In timp, cetatea a suferit o serie de transformari. in sec. al XVI-lea s-au facut lucrari de fortificare, hartia cerata folosita pe post de geam fiind inlocuita de sticla si, acoperisurile invelite initial cu sindrila au fost acoperite cu tigla. Schimbarile esentiale s-au petrecut in 1622-1625, dupa planurile principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen, cand s-a construit o adevarata aripa noua : turnul dreptunghiular, turnul cu baza patrata si cu doua etaje, si s-a amenajat intrarea actuala. Sub acoperisul turnului dreptunghiular se afla doua orificii care foloseau la apararea de posibili atacatori ai cetatii. La parter turnul are o pivnita, iar intre etajele unu si trei are o scara ingusta de piatra, prelungita odinioara de o scara de lemn care ducea catre orificiile mai sus mentionate. Intrarea catre aceasta scara nu este mentionata in nici unul dintre documentele timpului si nici planurile cetatii nu o indica.

La nivelul primului etaj al turnului patrat, poarta raspundea in curtea interioara. Pana aici se putea ajunge cu o scara mobila de lemn. Prima incapere era folosita drept camera de garda si avea trei guri de tragere cu oblon de lemn si alte trei guri pentru armele de foc. Ornamentatia vechiului turn de observatie are influente romanesti si dateaza tot din timpul lui Gabriel Bethlen. Locuintele aflate pe latura de nord sunt insa anterioare acestei perioade. La etajul unu sunt sase incaperi : vestibulul, “sala mare” cu fresca, incaperea cu tavan cu bolti ogivale, o bucatarie mica ce da in primul vestibul, un al doilea vestibul ce duce intr-o sala cu bolta ogivala la ferestre. Sub turnul scarilor, se afla o incapere ingusta care era inchisoarea cetatii. La etajul doi se afla un vestibul, o fosta bucatarie, o incapere mica ce da in camera din turnul nou al portii, o incapere joasa cu grinzi pictate in secolul trecut cu motive sasesti si cu patru ferestre in nise adanci. Tot aici se mai gaseste o camera mica si galeria de lemn care da spre curtea interioara. in curtea interioara se afla doua pivnite, cuptorul de paine si o inchisoare.

0 Shares
You May Also Like