Lucruri fara de care sa NU pleci in drumetie

Lucruri fara de care sa NU pleci in drumetie

0 Shares
0
0
0

Trebuie sa recunoastem ca o drumetie montana, o excursie prin padure sau o calatorie printre dealuri poate fi o experienta de neuitat care sa iti ofere pe langa o doza aer curat si relaxare mentala si sentimentul de libertate, incredere in fortele proprii si dovada faptului ca daca iti doresti, iti poti depasi limitele doar avand curaj sa spui DA.

Bineinteles, exista si parti mai putin frumoase la aceste aventuri, din pacate o drumetie prin ,, creierii muntilor” poate fi extrem de periculoasa sau chiar fatala in unele cazuri. Pentru a evita cat mai mult toate variantele de situatii de urgenta care ne pot crea problele, este esential sa nu uitam de este echiparea corespunzatoare si luarea de masuri de siguranta.

Rucsacul. Din fericire, exista pe piata o gama de larga de echipamente special destinat pentru astfel de calatorii. Un rucsac este un element cheie, avand in vedere ca trebuie sa rezisti si sa treci cu brio peste cateva ore petrecute pe un traseu plin de coborasuri si urcusuri, iar spatele tau trebuie sa fie ocrotit.

Altfel vei cobori de pe munte cu dureri de spate, umeri si poate chiar pot aparea probleme mult mai grave inc azul care greutatea echipamentului  nu a fost corect purtata cu un rucsac special conceput pentru acest lucru.

Daca sunteti incepatori, alegeti sa investiti din prima in echipament corespunzator. Mergeti intr-un magazin de specialitate cu echipament sportiv si cereti sfatul unui vanzator, povestind despre drumetia pe care vreti sa o faceti pentru a va recomanda exact ceea ce va va fi necesar.

Din pacate, trebuie sa stii ca te supui unor diverse riscuri atunci cand  te decizi sa pleci pe munte si  trebuie sa iei in calcul ca orice se poate intampla, noaptea sa se lase si sa te prinda intunericul pe carare. Sa nu uiti nici faptul ca unul dintre multiplele modele de lanterne profesionale existente pe piata, este iarasi un element cheie al echipamentului necesar.

Frontala este un model de lanterna cu banda elastica cu montaj pe cap, ce iti va lumina drumul fara sa iti ocupe mainile. Și sa nu uitam ca si mai importante sunt bateriile.  Poate fi degeaba sa ai o frontala la tine daca nu  mai ai bateriile incarcate sau inca un rand de rezerva pentru a le schimba. Aceste doua elemente sa nu-ti lipseasca niciodata din rucsac. Noaptea poate fi cel mai mare dusman al nostru.

Atunci cand mergi sus pe crestet de munte este clar ca trebuie sa te astepti ca vremea sa fie extrem de schimbatoare. Poti sa prinzi in 2-3 zile de excursie chiar 2-3 tipuri de temperaturi si precipitatii diferite. Pentru asta trebuie achizionat un echipament vestimentar, printe care si o geaca de preferat impermeabila si chiar si rezistenta la vant.

Daca nu gasesti o astfel de geaca poti sa iei una pe dedesubtul careia sa iti iei un opritor de vant, wind- stopper, care sa te fereasca de cruzimea vantului si sa iti pastreze caldura corpului, iar pe deasupra poti lua cu tine o pelerina pentru ploaie.

Sa nu uitam nici de faptul ca incaltamintea este necesar sa fie si ea impermeabila, sa aiba sustinere a gleznei si sa fie insa destul de subtire pentru a putea piciorul tau sa respire.  Astfel, niste bocanci de munte, pe langa faptul ca rezista in jur de 4-5 ani,  te si feresc de intinderi, entorse, batatur, frig si umezeala, iar asta nu poate fi decat un lucru benefic.

Bineinteles, mai sunt multe alte obiecte care sunt necesare in echipamentul montan, dar pe acestea le vei descoperi pe parcurs și le vei adapta nevoilor tale, in functie de locul de explorat pe care il alegeti.

Nu uitati sa cereti intotdeauna sfaturi de la profesionisti care au mai trecut deja prin experientele unei drumetii montane.

0 Shares
You May Also Like