Poiana-Zanelor

Poiana Zanelor -Bistrita

0 Shares
0
0
0

Complexul Turistic “Poiana Zanelor” este asezat la poalele Muntilor Rodnei, la granita dintre judetele Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava. Este pe raza administrativa a comunei Sant, judetul Bistrita-Nasaud, intr-un peisaj mirific.

Complexul “Poiana Zanelor” se afla pe raza comunei Sant, ultima asezare pe Somes, situata la o inaltime de 629 m. Zona de agrement are ca panorama Muntii Rodnei: Varful Rosu – 2113m; Varful Ineut – 2222m; Varful Ineu – 2270m; Lacul Lala – 2000m; precum si Muntii Suhard: Varful Omului – 1935m; Gradina Zanelor – 1800m, Poiana Zanelor – 1600m, Varful Pietricica – 1900m; Varful Stanisoara – 1880m.

Din Poiana Zanelor si pana in centrul comunei Sant sunt de parcurs 14 kilometri, iar la doar 7 kilometri este satul Valea Mare. La 30 de kilometri este orasul-statiune Sangeorz-Bai, iar pana la Nasaud, orasul academicienilor, distanta este de 60 de kilometri. Pana in Bistrita, municipiul resedinta de judet, sunt 90 de kilometri. Distanta este de 190 de kilometri pana la Cluj.

Cazare: Complexul dispune de 8 pensiuni, cu o capacitate de 300 de locuri de cazare.

Camparea cu cortul se face doar in imprejurimile complexului.

Poiana Zanelor – piscina

Facilitati:
– piscina acoperita (400 mp cu apa incalzita), minipiscina, fitnes, sauna – 20 lei/zi
– paintball – 25 lei 50 bile (in dotare echipament, masti protectie)
– ATV-uri – 80 lei\ora
– jacuzzi – 5 lei /15 min
– minipiscina pt copii – 5 lei zi
– piscina descoperita
– tenis de masa – 5 lei\ora
– traseu cu ghid la Vf. Omu 1935 m – 5 lei\pers
– teren sport -10 lei / ora
– foc de tabara -50 lei

Poiana Zanelor Imprejurimi :

Varful Ineu, Muntii Suhardului, Vf. Omului, Lacul Lala, Gradina Zanelor, Paraul Zanelor:
– se pot organiza excursii cu ghid turistic la Vf. Ineu
– trei trasee spre Varful Omului (1935 m) marcate la standard international
Obiective turistice:

Din Poiana Zanelor sunt de parcurs doar 120 de kilometri pentru a ajunge la manastirile din Bucovina si 160 de kilometri pana in Pasul Tihuta, iar pana la Cimitirul Vesel din Sapanta sunt 150 de kilometri.

Numele Complexului Turistic “Poiana Zanelor” nu a fost ales deloc intamplator. Cele zece pensiuni sunt asezate chiar in zona identificata de localnici drept “Poiana Zanelor”. Dincolo de frumusetea de basm a peisajului, “Poiana Zanelor” ascunde multe povesti cu zane.

Poiana Zanelor

Legendele locului

Turistii care vor poposi in zona au ocazia sa asculte chiar din gura localnicilor povesti cu zane, intamplari despre care oamenii locului jura ca sunt absolut reale. Povestile cu zane sunt uneori frumoase, alteori inspaimantatoare.

Zana cea buna duce oile de pe un munte pe altul pentru a avea mai mult lapte, dar ii si pedepseste pe cei care incearca s-o opreasca. Ciobanii din zona povestesc ca aproape in fiecare an, la cateva zile dupa masuratul oilor, zana vine, deschide staulul si ia turma de oi, iar cainii o insotesc cuminti, fara a latra.

De fiecare data, turma dispare imediat dupa miezul noptii si, cu putin timp inainte de ivirea zorilor, zana aduce turma de mioare inapoi. Satenii spun ca niciodata nu a lipsit vreo mioara din turma, dar sustin cu tarie ca cel care incearca sa intoarca turma sau sa urmareasca unde duce zana oile, va ajunge rau. Ciobanii spun ca de fiecare data cand oile sunt duse de zana, dau mai mult lapte.

Batranii din zona mai povestesc ca, nu o data, zana a incercat sa ademeneasca ciobanii, mai cu seama pe cei tineri, frumosi si, mai ales … neprihaniti. Cei care au facut greseala sa creada in glasul dulce si mieros si i-au raspuns cand i-a strigat pe nume, s-au trezit purtati de pe un munte pe altul. in localitatea Sant, traieste si astazi un batran care, in tinerete, a facut greseala sa raspunda chemarii zanei.

Batranii satului povestesc in soapta ca l-au gasit aproape fara suflare, ghemuit la radacina unui brad. A suferit un soc atat de puternic incat sanatatea i-a fost afectata pe viata. Nu s-a mai casatorit niciodata. Si totusi, cei care vor sa o prinda pe zana trebuie sa aiba la ei cureaua pe care au purtat-o la cununie, cel putin asa sustin localnicii.

Despre zana, batranii satului stiu doar ca este foarte frumoasa si ca are parul foarte lung, astfel incat pare imbracata in par.

Tot in muntii Suhard, la cateva sute de metri sub poalele Varfului Omului (1932 m), se afla Gradina Zanelor. Aici sunt straturile zanelor, de unde ciobanii isi iau vara ceapa sau alte legume care cresc acolo.

Tot in zona este si Paraul Zanelor, izvorul in care frumoasele se scalda, ascunse de privirea pamantenilor. Vara, zanele se joaca cu frunzele sau cu fanul, pe care le ridica fuioare, fuioare, catre cer si nu renunta la jocul lor pana cand satenii nu rostesc descantecul:

“Frumoasa sunteti,
Frumoasa va duceti,
Cu mine nimic n-aveti!”

0 Shares
1 comment
  1. Am avut ocazia să o văd prin călătoria făcută în Mți Rodnei BN o stațiune frumoasă într-un cadru natural mirific al acestei zone frumoase de munte. Am fost și colindat pe Valea Mare, Vf Muntelui Omu, la izvorul Someșului Mare pe Valea Măriilor prin Pasul Rotunda,pe traseul Pietrosul Rodnei la vechile mine și la Alpina Rodna apoi prin Căldările și prelucile Găgi către Lac Lala 1 și 2 prin Vf Ineu și retur Am rămas cu o impresie plăcută. Vă invit cu plăcere să vizitați zona și nu veți regreta.

Comments are closed.

You May Also Like