Proteze dentare elastice: ce sunt şi pentru cine sunt potrivite?

0 Shares
0
0
0

Dacă trebuie să înlocuiți niște dinți lipsă, aveți destule opțiuni de stomatologie restaurativă, unele grozave și altele… în cel mai bun caz, discutabile. Protezele dentare elastice sunt o opțiune care îi ajută pe mulți oameni să-și recapete încrederea în zâmbetul lor și, într-adevăr, sunt adesea preferate față de protezele obișnuite.

În acest articol, vom arunca o privire asupra protezelor dentare elastice pentru a vedea despre ce este vorba și dacă sunt o opțiune bună pentru dumneavoastră.

Ce sunt protezele dentare elastice?

Majoritatea protezelor dentare au o placă metalică cu gingii acrilice și coroane de porțelan sau rășină. Dar în ultimii ani, a apărut o nouă opțiune care este flexibilă și se potrivește mai bine cu forma gurii.

În primul rând, ar trebui să știți că protezele dentare elastice sunt un tip de proteză parțială, cum ar fi dinții flipper. Deci, dacă aveți nevoie să vă înlocuiți toți dinții, nu veți putea obține proteze dentare complete flexibile. Sau, cel puțin, nu până vor apărea noi inovații. Acestea sunt mai moi și, de aici și denumirea, mai flexibile decât protezele dentare standard și au fost făcute pentru a servi drept soluție la multe dintre problemele cauzate de protezele tradiționale.

Aplicații flexibile pentru proteze dentare

Protezele dentare elastice sunt o opțiune mai bună pentru unii pacienți, inclusiv:

 • În cazurile în care protezele dentare rigide sunt dificil de inserat din cauza dinților înclinați
 • Persoane alergice la acrilic
 • În cazurile în care crestele osoase neregulate nu pot fi fixate – protezele dentare flexibile prezintă o reținere bună
 • Persoane care suferă de deschidere limitată a gurii

Să aruncăm o privire la unele dintre cele mai definitorii aspecte când vine vorba despre proteze dentare elastice.

Proteze parțiale flexibile vs metal

Până de curând, majoritatea protezelor dentare erau realizate din rășină acrilică cu bază metalică. Deși aceasta este o opțiune robustă, ele pot fi, de asemenea, inconfortabile și pot provoca dureri și iritații în primele zile de purtare. O altă problemă cu ele este că se pot crăpa cu ușurință dacă sunt scăpate pe jos. Protezele dentare elastice diferă de omologii lor din metal și acril în primul rând (și cel mai evident) prin materialul din care sunt fabricate. Protezele flexibile sunt fabricate dintr-un termoplastic subțire precum nailonul, care se îndoaie și se modelează pentru a se potrivi cu gura.

O altă diferență în afară de material este aceea că protezele dentare standard pot fi folosite pentru a înlocui o arcadă completă de dinți lipsă, în timp ce cele flexibile sunt întotdeauna parțiale.

Deoarece protezele dentare metalice sunt fabricate din materiale mai durabile, acestea tind, de asemenea, să fie mai durabile, iar greutatea mai mare a materialelor le oferă de fapt o senzație mai naturală.

Și poate cel mai important, protezele dentare normale pot fi ajustate după cum este necesar în cazul în care trebuie să extrageți și înlocuiți mai mulți dinți. Protezele dentare elastice nu permit această „flexibilitate”.

Argumente pro şi contra

Ca orice tehnică dentară de restaurare, protezele flexibile au atât avantaje, cât și dezavantaje. Să aruncăm o privire la cele de mai jos:

Avantaje

 • Mai confortabil decât metalul
 • Flexibil pentru o potrivire mai bună
 • Biocompatibil
 • Bun pentru persoanele cu alergii sau cu deschidere limitată a gurii

Dezavantaje

 • Poate fi mai scump decât metalul
 • Sunt mai greu de reglat și reparat
 • Nu rezista la fel de mult ca protezele normale
 • Necesită o igienă mai bună
 • Culoarea se poate degrada cu timpul
0 Shares
You May Also Like