Ce este NAS – network attached storage

Ce este NAS – network attached storage?

0 Shares
0
0
0

Stocarea atasata la retea (NAS) este un server de stocare a datelor la nivel de fisier (spre deosebire de stocarea la nivel de bloc) conectat la o retea de calculatoare, care ofera acces la date unui grup eterogen de clienti. NAS este specializat pentru managementul fisierelor fie prin hardware, software sau configuratie. Este adesea fabricat ca un calculator – un computer specializat special conceput pentru aceste sarcini.

Sistemele NAS sunt aparate conectate in retea care contin una sau mai multe unitati de stocare, adesea aranjate in containere de stocare logice, redundante sau de tip RAID. Stocarea atasata la retea elimina responsabilitatea difuzarii fisierelor de pe alte servere din retea.

De obicei, acestea ofera acces la fisiere utilizand protocoale de partajare a fisierelor de retea, cum ar fi NFS, SMB sau AFP. De la mijlocul anilor 1990, dispozitivele NAS au inceput sa castige popularitate ca o metoda convenabila de partajare a fisierelor intre mai multe computere. Avantajele potentiale ale stocarii dedicate conectate la retea, in comparatie cu serverele de uz general care servesc si fisiere, includ acces mai rapid la date, administrare mai usoara si o configurare mai simpla.

Unitatile de discuri cu numele „NAS” sunt similare din punct de vedere functional cu alte unitati, dar pot avea firmware diferit, toleranta la vibratii sau disipare a puterii pentru a le face mai potrivite pentru utilizare in matrice RAID, care sunt adesea folosite in implementarile NAS.

De exemplu, unele versiuni NAS ale unitatilor accepta o extensie de comanda pentru a permite dezactivarea recuperarii extinse a erorilor. Intr-o aplicatie non-RAID, poate fi important ca o unitate de disc sa depuna eforturi mari pentru a citi cu succes un bloc de stocare problematic, chiar daca aceasta dureaza cateva secunde. Intr-o matrice RAID configurata corespunzator, un singur bloc rau pe o singura unitate poate fi recuperat complet prin redundanta codificata pe setul RAID.

Daca o unitate petrece cateva secunde executand reincercari extinse, aceasta ar putea determina controlerul RAID sa semnalizeze unitatea ca „down”, in timp ce daca pur si simplu ar raspunde prompt ca blocul de date are o eroare de suma de control, controlerul RAID ar folosi datele redundante pentru a corecta eroarea si a continua task-ul, fara nicio problema.

O astfel de unitate de disc SATA „NAS” poate fi utilizata ca un hard disk intern al PC-ului, fara probleme sau ajustari necesare, deoarece accepta pur si simplu optiuni suplimentare si poate fi construit la un standard de calitate mai inalt.

Descriere

O unitate NAS este un computer conectat la o retea care furnizeaza numai servicii de stocare a datelor pe baza de fisiere catre alte dispozitive din retea. Desi poate fi posibil din punct de vedere tehnic sa rulati alte programe pe o unitate NAS, de obicei nu este conceput pentru a fi un server de uz general. De exemplu, unitatile NAS nu au de obicei tastatura sau afisaj si sunt controlate si configurate prin retea, adesea folosind un browser.

Un sistem de operare complet dotat nu este necesar pe un dispozitiv NAS, deci este adesea folosit un sistem de operare decupat. De exemplu, FreeNAS sau NAS4Free, ambele sunt solutii NAS open source, concepute pentru PC si sunt implementate ca o versiune a FreeBSD.

Sistemele NAS contin una sau mai multe unitati de hard disk, adesea aranjate in containere de stocare logice, redundante sau RAID.

NAS foloseste protocoale bazate pe fisiere precum NFS (popular pe sistemele UNIX), SMB (Server Message Block) (utilizat cu sistemele MS Windows), AFP (utilizat cu computerele Apple Macintosh) sau NCP (utilizat cu OES si Novell NetWare). Unitatile NAS limiteaza rar clientii la un singur protocol.

Nas vs. DAS

Diferenta cheie intre stocarea direct atasata (DAS) si NAS este ca DAS este pur si simplu o extensie la un server existent si nu este neaparat conectat in retea. Dupa cum sugereaza si numele, DAS este de obicei conectat printr-un cablu USB sau prin protocolul Thunderbolt. NAS este conceput ca o solutie usoara si autonoma pentru partajarea fisierelor prin retea.

Atat DAS, cat si NAS pot creste disponibilitatea datelor folosind RAID sau clustering.

Cand ambele sunt deservite prin retea, NAS ar putea avea o performanta mai buna decat DAS, deoarece dispozitivul NAS poate fi reglat precis pentru difuzarea fisierelor, lucru care este mai putin probabil sa se intample pe un server responsabil pentru alte procesari. Atat NAS cat si DAS pot avea o cantitate diferita de memorie cache, ceea ce afecteaza foarte mult performanta.

Atunci cand se compara utilizarea NAS cu utilizarea DAS local (fara retea), performanta NAS depinde in principal de viteza si congestia din retea. Odata cu introducerea de noi standarde WiFi (cum ar fi WiFi6), viteza de retea creste dramatic pentru a permite performante mai bune atunci cand utilizati un NAS.

In general, NAS nu este la fel de personalizabil din punct de vedere al hardware-ului (CPU, memorie, componente de stocare) sau software de nivel scazut (extensii, plug-in-uri, protocoale suplimentare), dar majoritatea solutiilor NAS vor include optiunea de a instala o gama larga de aplicatii software pentru a permite o mai buna configurare a sistemului sau pentru a include alte capabilitati in afara spatiului de stocare (cum ar fi supravegherea video, virtualizarea, etc.). DAS este de obicei axat exclusiv pe stocarea datelor, dar capabilitatile pot fi disponibile pe baza optiunilor specifice ale furnizorului.

Nas vs. SAN

NAS ofera atat sistem de stocare, cat si un sistem de fisiere. Acest lucru este adesea contrastat cu SAN (retea de stocare), care ofera numai stocare bazata pe blocuri si lasa preocuparile legate de sistemul de fisiere pe partea „clientului”. Protocoalele SAN includ Fibre Channel, iSCSI, ATA over Ethernet (AoE) si HyperSCSI.

O modalitate de a conceptualiza liber diferenta dintre un NAS si un SAN este ca NAS apare sistemului de operare client (sistemului de operare) ca un server de fisiere (clientul poate mapa unitatile de retea la partajarile de pe acel server) in timp ce un disc disponibil prin intermediul unui SAN inca apare pentru sistemul de operare al clientului ca un disc normal, vizibil in utilitatile de gestionare a discului si a volumului (impreuna cu discurile locale ale clientului) si disponibil pentru a fi formatat cu un sistem de fisiere.

In ciuda diferentelor lor, SAN si NAS nu se exclud reciproc si pot fi combinate ca hibrid SAN-NAS, oferind atat protocoale la nivel de fisier (NAS), cat si protocoale la nivel de bloc (SAN) in acelasi sistem. Un exemplu in acest sens este Openfiler, un produs software gratuit care ruleaza pe sisteme bazate pe Linux. Un sistem de fisiere pe disc partajat poate fi, de asemenea, rulat deasupra unui SAN pentru a furniza servicii de sistem de fisiere.

Implementare

Modul in care producatorii produc dispozitivele NAS poate fi clasificat in trei tipuri:

  • NAS bazat pe computer – Folosind un computer (la nivel de server sau un computer personal) cu procesoare de obicei de la Intel sau AMD, se instaleaza serverul software FTP / SMB / AFP. Consumul de energie al acestui tip NAS este cel mai mare, dar functiile sale sunt cele mai puternice. Unii mari producatori de NAS cum ar fi Synology, QNAP si Asustor realizeaza aceste tipuri de dispozitive. Viteza maxima de transfer FTP variaza in functie de CPU-ul computerului si de cantitatea de memorie RAM.
  • NAS bazat pe sistem incorporat – Folosind o arhitectura de procesor bazata pe ARM sau MIPS si un sistem de operare in timp real (RTOS) sau un sistem de operare incorporat pentru a rula un server NAS. Consumul de energie al acestui tip de NAS este echitabil, iar functiile NAS pot corespunde cerintelor utilizatorilor finali. Marvell, Oxford si Storlink realizeaza chipset-uri pentru acest tip de NAS. Debitul maxim FTP variaza de la 20 MB/s la 120 MB/s.
  • NAS bazat pe ASIC – Furnizarea NAS prin utilizarea unui singur cip ASIC, folosind hardware pentru a implementa TCP / IP si sistemul de fisiere. Nu exista un sistem de operare in cip, deoarece toate operatiunile legate de performanta sunt realizate de circuite de accelerare hardware. Consumul de energie al acestui tip de NAS este redus, deoarece functiile sunt limitate doar sa accepte SMB si FTP. LayerWalker este singurul producator de chipset-uri pentru acest tip de NAS. Debitul maxim FTP este de 40 MB/s.

 

Utilizari

NAS este util pentru mai mult decat stocarea centralizata generala oferita computerelor client, in medii cu cantitati mari de date. NAS poate permite sisteme mai simple si cu costuri mai mici, cum ar fi echilibrarea incarcarii si sisteme de e-mail si server web cu toleranta 0 la erori, oferind servicii de stocare. Piata potentiala emergenta pentru NAS este piata de consum, unde exista o cantitate mare de date multi-media.

Astfel de aparate de consum sunt acum disponibile in mod obisnuit. Spre deosebire de omologii lor montati pe rack, acestea sunt in general ambalate in factori de forma mai mici. Pretul aparatelor NAS a scazut brusc in ultimii ani, oferind stocare flexibila pe retea pe piata consumatorilor casnici pentru putin mai mult decat costul unui hard disk extern USB sau FireWire.

Multe dintre aceste dispozitive de uz casnic sunt construite in jurul procesoarelor ARM, x86 sau MIPS, care ruleaza un sistem de operare Linux incorporat.

0 Shares
You May Also Like