Ce este inteligenta colectiva

Ce este inteligenta colectiva?

0 Shares
0
0
0

Inteligenta colectiva (CI) sau inteligenta de grup, reiese din colaborare, eforturi colective si concurenta mai multor indivizi si apare in luarea deciziilor luate in consens. Termenul apare in sociobiologie, stiinte politice si in contextul aplicatiilor de revizuire si compromisuri.

Aceasta poate implica consens, capital social si formalisme, cum ar fi sistemele de vot, mass-media sociale si alte mijloace de cuantificare a activitatii de masa. IQ-ul colectiv este o masura a inteligentei colective. Inteligenta colectiva a fost, de asemenea, atribuita bacteriilor si animalelor.

Aceasta poate fi inteleasa ca o proprietate emergenta din sinergiile intre:

  • cunostinte informative de date;
  • hardware-software;
  • persoanele (cele cu noi perspective, precum si autoritatile recunoscute) care invata continuu din feedback pentru a produce cunostinte just-on-time pentru decizii mai. Aceasta notiune de inteligenta colectiva este denumita “inteligenta simbiotica” de catre Norman Lee Johnson.

Conceptul este folosit in sociologie, afaceri, informatica si comunicatii in masa: apare, de asemenea, in science fiction. Pierre Lévy defineste inteligenta colectiva ca “o forma de inteligenta universal distribuita, imbunatatita in mod constant, coordonata in timp real si ducand la mobilizarea eficienta a competentelor.

Exista o caracteristica indispensabila acestei definitii: Baza si obiectivul de inteligenta colectiva este recunoasterea si imbogatirea reciproca a indivizilor, mai degraba decat cultul comunitatilor ipostatizate.

Potrivit cercetatorilor Pierre Lévy si Derrick de Kerckhove, se refera la capacitatea TIC in retea (tehnologii de comunicare a informatiilor) pentru a spori cunostintele sociale colective, prin extinderea simultana a amplorii interactiunilor umane.

O definitie mai larga a fost furnizata de Geoff Mulgan intr-o serie de prelegeri si rapoarte incepand cu anul 2006 si in cartea Big Mind, care a propus un cadru pentru analizarea oricarui sistem de gandire, inclusiv inteligenta umana si a masinii, in termeni de elemente functionale (observare, predictie, creativitate, judecata etc.), bucle de invatare si forme de organizare. Scopul a fost de a oferi o modalitate de a diagnostica si imbunatati inteligenta colectiva a unui oras,  a unui mediu de afaceri, ONG, etc.

Inteligenta colectiva contribuie puternic la schimbarea cunostintelor si a puterii de la individ la colectiv. Potrivit lui Eric S. Raymond (1998) si JC HERZ (2005), inteligenta open source va genera in cele din urma rezultate superioare la cunostintele generate de software-ul propriu dezvoltat in corporatii (Flew 2008). Teoreticianul media Henry Jenkins vede inteligenta colectiva ca o “sursa alternativa de putere media”, legata de cultura de convergenta.

El atrage atentia asupra educatiei si modul in care oamenii invata sa participe la culturile de cunoastere in afara unor setari formale de invatare. Henry Jenkins critica scolile care promoveaza “rezolvarea problemelor autonome si cursantii autonomi, care raman ostili la invatarea prin intermediul inteligentei colective. Atat Pierre Lévy (2007), cat si Henry Jenkins (2008) sustin afirmatia ca inteligenta colectiva este importanta pentru democratizare, deoarece este interconectata cu mediile culturale bazate pe cunoastere si sustinuta de partajarea ideilor colective si, astfel, contribuie la o mai buna intelegere a diverselor societati.

Similar factorului G pentru inteligenta individuala generala, o noua intelegere stiintifica a inteligentei colective isi propune sa extraga un factor general de inteligenta colectiva pentru grupuri care indica capacitatea de a efectua o gama larga de sarcini.

Definitia, operationalizarea si metodele statistice sunt derivate din g. In mod similar, asa cum G este foarte interdependent cu conceptul de IQ, aceasta masurare a inteligentei colective poate fi interpretata ca un coeficient de informatii pentru grupuri (grup-IQ), chiar daca scorul nu este un coeficient de sine. Cauzele C si validitatea predictiva sunt investigate, de asemenea.

Factor de inteligenta colectiva C

O noua intelegere stiintifica a inteligentei colective defineste o capacitate generala a unui grup de a efectua o gama larga de sarcini. Definitia, operationalizarea si metodele statistice sunt similare abordarii psihometrice a inteligentei individuale generale.

Astfel, performanta unui individ pe un anumit set de sarcini cognitive este utilizata pentru masurarea capacitatii cognitive generale indicate de factorul General de inteligenta G, extras prin analiza factorilor. In acelasi fel, G serveste la afisarea intre diferentele de performanta individuale privind sarcinile cognitive, cercetarea colectiva de informatii isi propune sa gaseasca un factor paralel de inteligenta pentru factorul C al Grupului (numit si “factor de inteligenta colectiva “(CI)).

Scorul de inteligenta colectiva este apoi folosit pentru a prezice modul in care acelasi grup va efectua orice alta sarcina similara in viitor. Cu toate acestea, sarcinile, se refera la sarcini mentale sau intelectuale efectuate de grupuri mici, chiar daca conceptul se vrea a fi transferabil.  Deoarece scorurile factorului G ale persoanelor sunt foarte corelate cu scorurile IQ pe scara larga, care sunt, la randul lor, considerate ca fiind estimari bune ale G, aceasta masurare a inteligentei colective poate fi, de asemenea, vazuta ca un indicator de informatii sau un coeficient respectiv pentru un grup (grup-IQ) paralel cu un coeficient de inteligenta al unui individ (IQ), chiar daca scorul nu este un coeficient de sine.

Matematic, C si G sunt ambele variabile care rezuma corelatiile pozitive intre diferitele sarcini, presupunand ca performanta pe o singura sarcina este comparabila cu performanta celorlalte sarcini similare. C este, prin urmare, o sursa de varianta intre grupuri si poate fi considerata doar ca o pozitie de grup pe factorul C comparativ cu alte grupuri dintr-o anumita populatie relevanta.

In plus, aceasta idee stiintifica isi propune de asemenea, sa exploreze cauzele care afecteaza inteligenta colectiva, cum ar fi dimensiunea grupului, instrumentele de colaborare sau abilitatile interpersonale ale membrilor grupului. Centrul MIT pentru inteligenta colectiva, de exemplu, a anuntat detectarea genomului inteligentei colective ca unul dintre principalele sale obiective care vizeaza dezvoltarea unei taxonomii a blocurilor de constructie organizationale sau a genelor, care pot fi combinate si recombinate pentru a valorifica inteligenta multimilor.

happy-friendship

Cauze

Inteligenta individuala se dovedeste a fi influentata genetic si de catre mediu. In mod analog, cercetarea de informatii colective isi propune sa exploreze motivele pentru care anumite grupuri se comporta mai inteligent decat alte grupuri, avand in vedere ca C este doar corelat cu inteligenta membrilor grupului individual. Potrivit rezultatelor lui Woolley et al., nici coeziunea echipei, nici motivatia sau satisfactia nu sunt corelate cu factorul c.

Cu toate acestea, ei sustin ca trei factori au fost gasiti ca fiind corelatii semnificative: varianta in numarul de transformari de vorbire, sensibilitatea sociala a membrilor grupului si proportia femelelor. Toate cele trei coordonate au avut o putere predictiva similara pentru C, dar numai sensibilitatea sociala a fost statistic semnificativa (b = 0,33, p = 0,05).

Numarul de apeluri de vorbire indica faptul ca “grupurile in care cativa oameni au dominat conversatia au fost mai putin inteligente decat cele cu o distributie mai egala a celor care au participat la conversatie”. Prin urmare, oferind mai multor membri ai echipei sansa de a vorbi, a determinat o inteligenta crescuta a grupului respectiv.

Conexiuni potentiale cu inteligenta individuala

Gladwell (2008) a aratat ca relatia dintre IQ-ul individual si succes functioneaza numai la un anumit punct si ca punctele suplimentare de IQ pe o estimare a IQ 120 nu se traduce in avantaje reale de viata. Daca exista o frontiera similara pentru grup-IQ sau daca avantajele sunt liniare si infinite, este o ipoteza care trebuie inca sa fie explorata.

In mod similar, cererea de cercetare ulterioara privind posibilele conexiuni ale inteligentei individuale si colective exista in cadrul unei alte logici potential transferabile ale inteligentei individuale, cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea in timp sau problema imbunatatirii inteligentei. Inteligenta colectiva a unui grup ofera oportunitati mai simple de imbunatatire prin schimbul de membri ai echipei sau structuri si tehnologii de implementare.

Exista in continuare mai multe concepte si modele de factori mai avansate care incearca sa explice capacitatea cognitiva individuala, inclusiv clasificarea inteligentei in inteligenta fluida si cristalizata sau modelul ierarhic al diferentelor de inteligenta.

Inteligenta colectiva computationala

In 2001, Tadeusz (Tad) Szuba de la Universitatea AGH din Polonia a propus un model formal pentru fenomenul inteligentei colective. Se presupune ca este un proces computational inconstient, aleator, paralel si distribuit, condus in logica matematica de structura sociala.

In acest model, fiintele si informatiile sunt modelate ca molecule de informatii abstracte care transporta expresii de logica matematica. Ele sunt deplasate cvasi-aleator datorita interactiunii cu mediile lor si prin deplasarile lor intentionate. Interactiunea lor in spatiul computational abstract creeaza un proces de inferenta multi-fir pe care il percepem ca inteligenta colectiva. Astfel, se utilizeaza un model de computare non-turing.

Aceasta teorie permite o definitie formala simpla a inteligentei colective ca proprietate a structurii sociale si pare sa functioneze bine pentru un spectru larg de fiinte, de la coloniile bacteriene pana la structurile sociale umane. Inteligenta colectiva considerata ca un proces computational specific, ofera o explicatie simpla a mai multor fenomene sociale.

Pentru acest model de inteligenta colectiva, a fost propusa definitia formala a IQ-urilor (IQ Social) si a fost definita ca “functia de probabilitate in timpul si domeniul inferentelor N-Element, care reflecta activitatea de inferenta a structurii sociale”.

Predictii in politica si tehnologie

Partidele politice mobilizeaza un numar mare de persoane pentru a concepe politica, pentru selectia candidatilor, finantand si desfasurand campanii electorale. Cunostintele care se concentreaza prin diferite metode de vot, permit perspective de convergenta prin ipoteza ca votul neinformat este intr-un anumit grad aleatoriu si poate fi filtrat din procesul de decizie care a lasat doar un reziduu de consens informat.

Criticii subliniaza faptul ca adesea ideile proaste, neintelegerile si conceptiile gresite sunt detinute pe scara larga si ca structurarea procesului decizional trebuie sa favorizeze expertii, care sunt probabil mai putin predispusi la votarea aleatorie sau dezinformata, intr-un anumit context.

0 Shares
You May Also Like