Despre WordPress si alte locuri unde poti face blogging

0 Shares
0
0
0

 

WordPress poate exista ca o instalare proprie: in acest caz vorbim despre WordPress.org si utilizatorul trebuie sa se ocupe de instalarea blogului in serviciul sau de gazduire web. Acest lucru inseamna ca utilizatorul trebuie sa descarce aplicatia de pe web, sa o instaleze in gazduire si sa configureze blogul pentru a fi operationala sau sa aleaga optiunea de autoinstalatie automata in foarte putine pasi pe care o ofera o oferta specializata de gazduire WordPress. In plus, trebuie sa faca intretinere (actualizari de instalare etc.) si sa aleaga o gazduire care sa suporte WordPress (care are baze de date PHP, MySQL si versiunile minime cerute de WordPress pentru aceste tehnologii). Puteti vedea o comparatie a principalei gazduiri WordPress in Spania.

In conformitate cu varianta WordPress in cauza, Automattic are doua site-uri web diferite pentru aceste doua variante, fiecare dedicat in mod specific fiecarui caz: wordpress.com si wordpress.org. Deoarece, in ciuda aceleiasi aplicatii, acestea sunt doua abordari radical diferite, Automattic diferentiaza aceste site-uri clar, ca si cand ar fi diferite aplicatii.

La un nivel functional, este important sa stiti ca un blog WordPress.com este mai usor de creat, dar are, de asemenea, limitari importante in ceea ce priveste WordPress.org, in principal imposibilitatea de a instala pluginuri si o limitare cu numarul de subiecte (sabloane de design) ) disponibile.

O a treia modalitate de a instala WordPress este o instalare de dezvoltare pe un computer local:

GNU / Linux: rezultatele din mediul natural, deoarece au deja un mod nativ al tehnologiilor necesare: Apache, MySQL si PHP.

Windows: in prezent exista posibilitatea de a putea instala WordPress pe un computer Windows intr-un mod simplu si rapid cu Microsoft Web Platform Installer38 sau prin programe cum ar fi XAMPP, WAMP sau AppServ.

Mac OS: WordPress poate fi de asemenea instalat pe Mac OS, pentru aceasta exista versiuni specifice ale programelor anterioare.39

Backup

Unul dintre punctele cele mai criticate ale WordPress este securitatea, astfel ca este nevoie de copii de rezerva. Aceste copii de rezerva ar da posibilitatea, daca pierdeti functionalitatea site-ul WordPress, fisiere deteriorate sau alte circumstante, recuperarea pe deplin site-ul la fel cum a fost la momentul backup mentionat.

Printre alte optiuni pentru a efectua o copie de rezerva, exista componente cum ar fi XCloner Plugin, 40 Duplicator, 41 care va permit sa creati o copie de rezerva.

Premii

  • In 2007 a castigat premiul pentru CMS-ul cel mai bun CMS eliberat de editorul Pack
  • In 2009 a castigat premiul pentru cel mai bun CMS acordat de editorul Pack.

 

Sponsorizate teme vizuale

Pe 20 iulie 2007, dupa o discutie in forumul de idei WordPress si pe un post Mark Ghosh pe blogul Colectiilor de instrumente Weblogs, Matt Mullenweng a anuntat ca directorul oficial al tematicii WordPress la http: //themes.wordpress .net nu ar gazdui teme vizuale care contin link-uri sponsorizate. Desi aceasta miscare a fost criticata de designeri si utilizatori de subiecte sponsorizate, a fost aplaudata de unii utilizatori WordPress care au considerat subiecte precum spam.

Directorul de teme WordPress a incetat sa accepte orice subiect nou, inclusiv pe cele fara linkuri sponsorizate, dupa anuntarea facuta.

In mod ironic, inchiderea site-ului oficial si lipsa consecventa a temelor actualizate au determinat mai multe persoane sa descarce teme de site-uri neoficiale care si-au inserat propriile link-uri de spam in toate temele descarcate de pe aceste site-uri.

Pe 18 iulie 2008, un nou director de subiecte a fost deschis la http://wordpress.org/extend/themes/. A fost proiectat cu aceleasi instructiuni ca si directorul de pluginuri (extensii) .Orice subiect care este postat poate fi interzis, in principiu, de un program automat si apoi de un om.

Vulnerabilitati

BlogSecurity mentine in prezent o lista de vulnerabilitati descoperite in WordPress.

In ianuarie 2007, multe site-uri recunoscute blog-uri legate de cautare (optimizare pentru motoarele de cautare, SEO) optimizare precum si multe bloguri comerciale minore si care utilizeaza AdSense au fost directionate pentru atac, cu o piesa exploit (de cod care exploateaza o vulnerabilitate ) .

 

O vulnerabilitate in unul dintre serverele web ale proiectului WordPress a permis unui atacator sa introduca un cod cu vulnerabilitati sub forma unei usi din spate pentru unele descarcari de WordPress 2.1.1. Eliberarea versiunii 2.1.2 a depasit acest incident; un avertisment trimis la timp ia sfatuit pe toti utilizatorii sa se actualizeze imediat.

In mai 2007, un studiu a aratat ca 98% din blogurile bazate pe WordPress erau vulnerabile la atacuri.50

Intr-un interviu acordat in iunie 2007, Stefen Esser, fondatorul PHP Security Response Team, a criticat recordul de siguranta al WordPress, invocand probleme cu arhitectura aplicatie care au facut in mod inutil de dificil de a scrie cod care este protejat impotriva vulnerabilitatilor SQL injection , precum si alte probleme.

Unele dintre aceste vulnerabilitati pot fi rezolvate cu o configuratie corecta a fisierului htaccess53 pentru instalarile Apache sau intr-un fisier web.config pentru instalarile cu IIS.

Blogger este un serviciu creat de Pyra Labs si achizitionat de Google in 2003, care va permite sa creati si sa publicati un blog online. Pentru a publica continut, utilizatorul nu trebuie sa scrie niciun cod sau sa instaleze programe sau programe de scripting.

Blogurile gazduite pe Blogger sunt in general gazduite pe serverele Google din domeniul blogspot.com. Pana la 30 aprilie 2010, Blogger a permis sa publice jurnale prin FTP. Optiunile oferite sunt gratuite si usor de utilizat

Istorie

A fost lansat in septembrie 1998, fiind unul dintre primele instrumente online de publicare a blogurilor, recunoscut pentru faptul ca a contribuit la popularizarea utilizarii formularelor. Mai exact, in loc sa scrii de mana codul HTML si sa incarcati frecvent noi publicatii, utilizatorul poate posta pe blogul sau online, care este actualizat in mod dinamic, completand un formular pe site-ul Blogger. Acest lucru se poate face prin orice browser web actualizat si rezultatele se reflecta imediat.

In 2003, Pyra Labs a fost achizitionata de Google; prin urmare, si Blogger. Google a obtinut resursele pe care Pyra le-a solicitat. Mai tarziu, “caracteristicile premium”, care au fost platite, au fost permise publicului larg datorita ajutorului Google. In 2004, Google a cumparat Picasa si utilitarul de impartasire a fotografiilor Hello, care a permis utilizatorilor Blogger sa introduca imagini in blogurile lor.

Pe 9 mai 2004, Blogger a fost relansat, adaugand noi sabloane de design bazate pe CSS, arhivarea individuala a publicatiilor, comentariile si publicarea prin e-mail. Ulterior, Google va lansa un instrument numit BlogAceasta! in bara de cautare Google. Acest instrument va permite sa deschideti o fereastra noua cu un formular de publicare care permite utilizatorului sa publice fara a fi nevoie sa vizitati pagina principala a Blogger.

0 Shares
You May Also Like