Despre bloguri si utilizarile lor

0 Shares
0
0
0

Instrumentele de intretinere weblog sunt clasificate in principal in doua tipuri: cele care ofera un sistem complet, liber (ca Freewebs, Blogger si LiveJournal) solutie de gazduire si acele solutii consistente in software-ul care, atunci cand este instalat pe un site web, Acestea va permit sa creati, sa editati si sa gestionati un blog direct pe serverul care gazduieste site-ul (ca in cazul WordPress sau Tipul mobil). Acest software este o varianta a instrumentelor numite Content Management Systems (CMS), si multe sunt gratuite. Amestecarea celor doua tipuri este solutia propusa de WordPress.

Instrumente care ofera gazduire gratuita atribuiti utilizatorului o adresa Web (de exemplu, in cazul Blogger, adresa atribuita se termina in „blogspot.com“) si ofera o interfata prin care puteti adauga si edita continut. Evident, functionalitatea unui blog creat cu unul dintre aceste instrumente este limitata la ceea ce poate oferi furnizorul de servicii sau gazduirea.

Software-ul care gestioneaza continutul, intre timp, necesita in mod necesar un server propriu sa fie instalat, asa cum se face intr-un site traditional. marele avantaj al acesteia este ca permite controlul deplin asupra functionalitatea oferita de blog, facand posibila adaptarea pe deplin la nevoile site-ului, si chiar combina cu alte tipuri de continut.

Caracteristicile diferentiate ale unui blog

Succesul blogurilor se datoreaza faptului ca acestea au o natura foarte speciala caracterizata, in primul rand, de trei proprietati esentiale:

Este o publicatie periodica. Blogurile publica continut nou in perioade relativ scurte de timp.

Un blog admite comentarii de la cititori si acest lucru face posibila crearea unei comunitati in jurul autorului. Blogurile sunt unul dintre mijloacele media care reprezinta cel mai bine esenta lor. Datorita posibilitatii de a primi comentarii de la cititori, trecem de la o comunicare unilaterala (mijloace de comunicare a cititorului) la o comunicare bilaterala, in care cititorul este si protagonistul.

Efectul acestei situatii a fost crearea de “comunitati” de cititori foarte credinciosi, foarte asemanatoare cu cele care exista, de exemplu, intr-un forum de discutii. Acest lucru s-a dovedit a fi, de asemenea, foarte avantajos din punct de vedere profesional sau comercial, deoarece acesti cititori sunt fidelizadas oameni care au incredere in autor si, prin urmare, foarte deschis la recomandarile si chiar vanzarea de produse si servicii de catre autorul blogului.

Un blog are o puternica atingere personala. Cu toate ca aceasta caracteristica a diluat, probabil, un pic in ultimii ani, odata cu aparitia blogurilor corporative profesionale si chiar si aceste bloguri incearca sa mentina o atmosfera mult mai personala si informala, care ajuta foarte mult pentru a merge forjare o relatie de incredere intre autor blogul si cititorii sai, aratand mult mai mult pentru crearea unui mediu similar celui dintre prieteni decat relatia clasica dintre o publicatie comerciala si cititorii sai.

Caracteristici tehnice

Exista o serie de elemente comune tuturor blogurilor.

Folosind un formular este permis, alti utilizatori Web, adaugati comentarii la fiecare intrare, fiind capabil sa genereze dezbateri cu privire la continutul sau, plus orice schimb de informatii (in cazul in care autorul blogului prefera, ei nu pot adauga comentarii la biletele).

Link-uri

O particularitate care diferentiaza blogurile de pe site-urile de stiri este ca adnotarile includ, de obicei, mai multe linkuri catre alte pagini web (nu neaparat bloguri web) ca referinte sau pentru a extinde informatiile agregate. In plus, si printre alte posibilitati, permite prezenta si utilizarea:

·         legatura permanenta (permalink) in fiecare adnotare, astfel incat oricine sa o citeze.

·         Un fisier cu adnotarile anterioare.

·         lista de link-uri catre alte bloguri selectate sau recomandate de autor, numite de obicei blogroll.

Link-uri inverse

In unele cazuri, adnotarile sau povestile permit trackback, o legatura inversa (sau o legatura) care permite, mai presus de toate, sa stie ca cineva a legat inregistrarea si a notificat un alt weblog ca una dintre inregistrarile sale este citata sau ca a publicat un articol inrudit. Toate trackback-urile apar automat dupa poveste, impreuna cu comentariile, desi acest lucru nu este intotdeauna cazul.

Fotografii si videoclipuri

De asemenea, este posibil sa adaugati fotografii si videoclipuri pe bloguri. Blogurile dedicate exclusiv acestui lucru au fost numite foto-blog-uri si, respectiv, blog-uri video. Prin aceasta, intelegerea informatiilor este facilitata de persoana care o citeste.

Retransmiterea

O alta caracteristica a blogurilor web este multitudinea formatelor in care sunt publicate. In afara de HTML, acestea includ, de obicei, niste mijloace de a le retransmite, adica sa le poata citi printr-un program care poate include date din mai multe medii diferite. In general, pentru difuzarea web, sursele web sunt utilizate in format RSS sau Atom. Diseminarea informatiilor furnizate in blog este destinata.

Integrare

Blogurile permit ca resursele multimedia gazduite in serviciile web 2.0 sa fie incorporate in paginile lor: imagini, audio, videoclipuri etc.

Caracteristicile sociale

De asemenea, acestea difera in sprijinul lor economic: site-urile de stiri sau ziarele digitale sunt de obicei gestionate de profesionisti, in timp ce blogurile sunt in principal personale si, desi in unele cazuri pot fi incluse intr-un ziar digital sau pot fi un blog corporativ, de un autor determinat sau de autori care isi pastreaza in mod obisnuit propria identitate.

Un aspect important al blogurilor web este interactivitatea acestora, in special in comparatie cu paginile web traditionale. Deoarece acestea sunt actualizate frecvent si permit vizitatorilor sa raspunda la intrari, blogurile functioneaza adesea ca instrumente sociale, pentru a intalni oameni care sunt dedicati unor subiecte similare, care in multe cazuri devin considerate drept o comunitate.

Dusmani ai functionarii corecte a unui blog

Ca si in forumuri, principalii dusmani sunt spam, trolls si leechers. De asemenea, ele tind sa provoace probleme pentru fals (utilizatorii care apartin altor utilizatori) si unii utilizatori de papusi (utilizatori care prezinta mai multi si diferiti utilizatori).

Desi nu sunt dusmani, noii veniti (sau incepatori) pot provoca probleme in functionarea blogului atunci cand fac greseli; fie prin faptul ca nu se pot adapta rapid comunitatii, fie nu citesc regulile specifice pe care le poate avea blogul in care tocmai au intrat.

O alta problema este cea a cititului, un produs al limbajului folosit de catre chaters.

Tipuri de bloguri

Exista multe tipuri de bloguri, nu numai datorita continutului, ci si datorita modului in care este scris continutul.

Blog personal

Blogul personal, un jurnal in desfasurare sau un comentariu de la un individ, este blogul cel mai traditional si comun. Blogurile au tendinta de a deveni mai mult decat o modalitate de a comunica, de asemenea, ele devin o modalitate de a reflecta asupra vietii sau a operelor de arta. Blogurile pot avea o calitate sentimentala. Putine bloguri devin celebre, dar unele dintre ele pot aduna rapid un numar mare de adepti. Un tip de blog personal este blogul micro, este extrem de detaliat si incearca sa capteze un moment in timp. Unele site-uri, cum ar fi Twitter, permit bloggeri sa-si impartaseasca gandurile si sentimentele instantaneu cu prietenii si familia si sunt mult mai rapizi decat sa le trimita prin posta sau in scris.

0 Shares
You May Also Like