Ce sunt imprimantele si la ce folosesc ele

Ce sunt imprimantele si la ce folosesc ele

0 Shares
0
0
0

In tehnica de calcul, o imprimanta este un dispozitiv periferic care face o reprezentare reala a imaginilor grafice sau text pe hartie. Prima imprimanta computerizata proiectata a fost un aparat condus mecanic de catre Charles Babbage pentru motorul de diferenta din secolul al XIX-lea; totusi, designul sau mecanic de imprimanta nu a fost construit decat in ​​2000. Tot atunci a aparut si numele de cartus imprimanta.

Prima imprimanta electronica a fost EP-101, inventata de compania japoneza Epson si lansata in 1968.  Primele imprimante comerciale folosesc in general mecanisme de la masini de scris electrice si masini Teletype. Cererea de viteza mai mare a condus la dezvoltarea unor noi sisteme specifice utilizarii calculatorului. In anii 1980, sistemele de roti Daisy erau similare cu masinile de scris, imprimantele de linie care producau rezultate similare, dar cu o viteza mult mai mare, si sistemele dot matrix care ar putea amesteca textul si grafica, dar au produs rezultate relativ scazute. Plotterul a fost folosit pentru cei care necesita arta de linie de inalta calitate, cum ar fi planurile.

Introducerea imprimantei laser cu costuri reduse in 1984 cu primul HP LaserJet si adaugarea PostScript in Apple LaserWriter de anul viitor au declansat o revolutie in domeniul tiparirii, cunoscuta sub numele de publicatii desktop. Imprimantele laser care utilizeaza text si grafica mixta PostScript, cum ar fi imprimantele dot-matrix, dar la niveluri de calitate disponibile anterior doar din sistemele comerciale de tiparire. Pana in 1990, cele mai simple sarcini de imprimare, cum ar fi pliante si brosuri, au fost acum create pe computerele personale si apoi tiparite cu laser; sistemele de imprimare offset scumpe au fost eliminate ca deseuri.

HP Deskjet din 1988 a oferit aceleasi avantaje ca si imprimanta laser din punctul de vedere al flexibilitatii, dar a produs o productie oarecum mai scazuta (in functie de hartie) de la mecanisme mult mai putin costisitoare. Sistemele cu jet de cerneala au adus rapid pe piata matritele dot matrix si daisy wheel. Prin intermediul imprimantelor de inalta calitate din anii ’90 pretul imprimantelor a scazut mult.

Actualizarea rapida a e-mailului prin Internet in anii 1990 si in anii 2000 a deprimat in mare masura nevoia de tiparire ca mijloc de mutare a documentelor, iar o mare varietate de sisteme de stocare fiabile inseamna ca un “backup fizic” nu are un avantaj astazi. Chiar si dorinta de productie tiparita pentru “lectura offline” a fost inlocuita de cititorii de e-book si de computerele tableta. In prezent, imprimantele traditionale sunt folosite mai mult in scopuri speciale, cum ar fi imprimarea fotografiilor sau a lucrarilor de arta, si nu mai sunt necesare periferice.

Incepand cu anul 2010, tiparirea 3D a devenit o zona de interes intens, permitand crearea de obiecte fizice cu acelasi fel de efort ca o imprimanta laser timpurie necesara pentru a produce o brosura. Aceste dispozitive se afla in fazele lor cele mai vechi de dezvoltare si nu au devenit inca obisnuite.

Aceasta este o scurta istorie a imprimantelor. Daca vreti cel mai bun cartus de imprimanta nu ezitati sa intrati pe linkul anterior mentionat.

 

0 Shares
You May Also Like