Ce-se-afla-inauntrul-unei-baterii-litiu-ion

Ce se afla inauntrul unei baterii litiu-ion?

0 Shares
0
0
0

Accesoriile iPhone sunt la mare cautare in ultimii ani, mai ales dupa aparitia ultimelor modele iPhone 5.

Toata lumea vrea sa-si protejeze telefonul si sa scoata in evidenta toate caracteristicile acestuia, prin urmare, aceste accesorii iPhone sunt exact ceea ce trebuie pentru astfel de lucruri.

Vom vorbi in cele ce urmeaza despre ce se afla in interiorul unei baterii litiu-ion.

Pachetele de baterie litiu-ion vin in toate formele si marimile, insa mai toate arata cam la fel in interior. Daca ar fi sa desfacem un pachet de baterie pentru laptop (ceea ce nu recomandam intrucat exista posibilitatea ca aceasta sa faca scurt si sa provoace un incendiu), am gasi inauntru urmatoarele:

– Unul sau mai multi senzori de temperatura care ajuta la monitorizarea temperaturii bateriei;
– Un convertor de tensiune si un circuit regulator pentru a mentine in siguranta nivelurile de tensiune si curent;
– Un conector protejat care permite energiei si informatiei sa intre si sa iasa in si din pachetul bateriei;
– Un capat de tensiune (terminal pozitiv), care monitorizeaza capacitatea de energie a celulelor individuale din interiorul bateriei;
– Un monitor de incarcare a bateriei, care este mai degraba un computer foarte mic si care se ocupa de intreg procesul de incarcare, asigurandu-se ca bateriile se incarca cat mai repede si mai complet posibil.

Daca bateria devine prea fierbinte in timpul incarcarii sau utilizarii, computerul va opri fluxul de energie pentru a incerca sa raceasca lucrurile. Daca va lasati laptopul intr-o masina in care este foarte cald si incercati mai apoi sa-l utilizati, acest computer va poate impiedica sa-l alimentati pana cand se raceste. In cazul in care celulele devin complet descarcate, pachetul bateriei se va inchide deoarece celulele sunt distruse.

Se poate tine evidenta numarului de cicluri incarcare – descarcare si se poate trimite informatia astfel incat contorul bateriei sa ne spuna cat de mult energie exista in baterie. Pentru un astfel de lucru este nevoie de un computer mic si sofisticat, care si el la randu-i consuma energia bateriilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care bateriile litiu-ion pierd 5 % din puterea lor in fiecare luna atunci cand nu sunt folosite.

Celulele litiu-ion

Ca la mai toate bateriile, si la bateria litiu-ion exista o carcasa exterioara de metal. Utilizarea metalului este deosebit de importanta aici deoarece bateria este sub presiune. Aceasta carcasa de metal are un soi de gaura de aerisire sensibila la presiune. Daca bateria devine atat de fierbinte incat risca sa explodeze din cauza supra-presiunii, aceasta aerisire va elibera presiunea in plus.

Bateria va fi, cel mai probabil, inutila dupa aceea, asa ca acest lucru este de evitat. Aerisirea exista acolo strict ca masura de siguranta. Acelasi rol il are si comutatorul PTC (Positive Temperature Coefficient), un dispozitiv care ar trebui sa proteje bateria impotriva supraincalzirii.

Aceasta carcasa de metal are o spirala lunga formata din trei straturi subtiri lipite unul de celelalt:

– Un electrod pozitiv
– Un electrod negativ
– Un separator

In interiorul carcasei, aceste straturi sunt scufundate intr-un solvent organic care actioneaza in calitate de electrolit. Un solvent obisnuit este eterul. Separatorul este o foita subtire de material plastic microperforat. Dupa cum sugereaza si numele, acesta separa cei doi electrozi permitand totusi trecerea ionilor.

Electrodul pozitiv este facut din oxid de litiu-cobalt, iar cel negativ este din carbon. Atunci cand bateria se incarca, ionii de litiu se deplaseaza prin electrolit de la electrodul pozitiv la cel negativ si se ataseaza de carbon. In timpul descarcarii, se produce exact procesul invers.

0 Shares
You May Also Like