istoria-hainelor-evul-mediu

Istoria hainelor pe scurt

0 Shares
0
0
0

Toate lumea este interesata de haine, moda, branduri, dar putini stiu cate ceva despre istoria hainelor. Astazi cautam haine copii si adulti in functie de brand, calitate sau culoare. In trecut hainele aveau doar menirea de a acoperi goliciunea sau de a proteja corpul de frigul iernilor geroase.

In neolitic oamenii au inceput sa poarte piei si blanuri de animale iar in scopuri ceremoniale acestia foloseau diverse bijuterii sau amulete si isi pictau fata si mainele.

Tinuta lor indica si functia pe care o ocupau in colectivitate si transmitea informatii despre statutul social si starea economica a persoanei respective. Tendintele modei erau date, pe atunci, de clima si de contactul cu alte locatii si civilizatii.

Istoria Hainelor

Fiecare cultura in parte avea o anumita conduita a si un model de urmat in ceea ce priveste imbracamintea pe care membrii comunitatii urmareau sa-l atinga. Din dorinta barbatilor si femeilor de a atinge un ideal in frumusete, de a fii multumit de aspectul lor dar si de a fi admirat de cei din jur s-a nascut conceptul de moda, un concept extrem de important pentru istoria hainelor.

Statutul social a femeilor : casatorite, libere sau vaduve era redat de hainele pe care le purtau. La curtile imparatesti moda facea distinctie intre functiile pe care le ocupau oamenii.

Boierii din Grecia Antica purtau haine de lana in timp ce saracii aveau haine din par de capra. Broderiile, imprimeurile, calitatea materialului sau culorile faceau si ele distinctia intre bogati si saraci.

Moda din Egiptul antic avea la baza imbracamintea faraonului. Acesta purta haine din materiale fine , impodobite cu margele de aur. Supusii purtau aceeasi tinuta dar versiune mai simpla in functie de rangul pe care il ocupau.

Istoria Hainelor : Evul Mediu

Conceptul de moda s-a dezvoltat in Evul Mediu. Din dorinta de a arata cat mai bine, femeile copiau elemente vestimentare si stilul de la una la alta. Materialele inflorate de culori pastelate erau aduse din Imperiul Bizantin. Influentele venite din partea estica au fost criticate de biserica crestina.

In Franta in sec XIII au fost emise reglementari legale referitoare la moda. Astfel femeilor le era permis sa aiba doar un numar limitat de rochii si era interzisa purtarea de bijuterii de aur in locurile publice.

Dorinta oamenilor de a arata bine si de iesi in evidenta prin imbracaminte nu a putut fi restransa de aceste legi. In sec XIV accentul se punea pe croiala si calitatea materialelor. Apar acum diverse ateliere specializate, croitori care se fac remarcati, si totodata conceptul de marca.

Istoria hainelor

In perioada renascentista se dezvolta tot mai mult comertul international cu materiale. Croitorii nu se rezuma doar la onorarea comenzilor ci incep sa produca si sa comercializeze imbracaminte gata facuta, se trece deci la industrializarea modei. Tinutele oamenilor de rand erau influentate de moda de la palat iar croitorii trebuiau sa ofere clasei de mijloc ceva din eleganta hainelor purtate la curtea regala.

Anglia si Franta au influentat moda sec XVII prin introducerea unor tehnici noi in ceea ce priveste productia textila. Mersul la croitor s-a transformat in cumpararea hainelor gata de purtat, apar astfel primele cataloage de moda : “Le Journal du Gout” sau mult mai celebrul “Vogue”, lansat la New York.

Incepand cu sec XX moda ocupa deja un loc special in viata de zi cu zi. Oamenii din toate categoriile sociale au devenit dependenti de moda, de tendinte si s-au orientat spre designerii care sa le satisfacea nevoia de a arata bine.

In viata de zi cu zi moda reprezenta o valoare la fel de importanta ca familia. Daca la inceput moda satisfacea doar nevoile practice, incet incet aceasta raspunde nevoior estetice iar oamenii doresc sa fie “la moda” indiferent de locul in care merg sau mediul in care lucreaza.

Sper ca acest scurt periplu prin cateva momente din istoria hainelor a fost o lectura placuta si educativa pentru dumneavoastra.

0 Shares
You May Also Like