Ce este depresia?

0 Shares
0
0
0

Depresia (tulburare depresiva majora sau depresie clinica) este o tulburare de dispozitie comuna, dar grava. Provoaca simptome severe care afecteaza modul in care te simti, gandesti si te ocupi de activitatile zilnice, cum ar fi dormitul, mancatul sau munca.

Pentru ca pacientii sa fie diagnosticati cu depresie, simptomele trebuie sa fie prezente cel putin doua saptamani inainte de a accesa www.psihocab.ro pentru o vizita la psiholog. Unele forme de depresie sunt usor diferite sau se pot dezvolta in circumstante unice, cum ar fi:

 • Tulburarea depresiva persistenta (numita si distimie) este o stare de spirit depresiva care dureaza cel putin doi ani. O persoana diagnosticata cu tulburare depresiva persistenta poate avea episoade de depresie majora impreuna cu perioade cu simptome mai putin severe, dar simptomele trebuie sa dureze doi ani pentru a fi considerate tulburari depresive persistente.
 • Depresia postpartum este mult mai grava decat „bebelusul albastru” (simptome depresive si anxietate relativ usoare, care de obicei se limpeaza in doua saptamani de la nastere) pe care multe femei le cunosc dupa nastere. Femeile cu depresie postpartum se confrunta cu depresie majora in timpul sarcinii sau dupa nastere (depresie postpartum).

Sentimentele de tristete extrema, anxietate si epuizare care insotesc depresia postpartum pot ingreuna aceste mame noi sa finalizeze activitati de ingrijire zilnica pentru ele si / sau pentru bebelusii lor.

 • Depresia psihotica apare atunci cand o persoana are depresie severa, plus o forma de psihoza, cum ar fi deranjarea credintelor false (false iluzii) sau auzul sau observarea unor lucruri tulburatoare pe care altii nu le pot auzi sau vedea (halucinatii). Simptomele psihotice au de obicei o „tema depresiva”, cum ar fi inselaciunea vinovatiei, saracia sau boala.
 • Tulburarea afectiva sezoniera se caracterizeaza prin aparitia depresiei in lunile de iarna, cand exista mai putin soare natural. Aceasta depresie se ridica, in general, primavara si vara. Depresia de iarna, de obicei insotita de retragere sociala, somn crescut si crestere in greutate, se reintoarce in fiecare an in conditii afective sezoniere.
 • Tulburarea bipolara este diferita de depresie, dar este inclusa in aceasta lista pentru ca cineva cu tulburare bipolara experimenteaza episoade de dispozitii extrem de scazute, care indeplinesc criteriile depresiei majore (numita „depresie bipolara”). Dar o persoana cu tulburare bipolara are, de asemenea, dispozitii extrem de ridicate – euforice sau iritabile – numite „manie” sau o forma mai putin severa numita „hipomanie”.

Exemple de alte tipuri de tulburari depresive adaugate recent la clasificarea diagnostica a DSM-5 includ tulburarea de disregulare a dispozitiei disruptive (diagnosticata la copii si adolescenti) si tulburarea disforica premenstruala (PMDD).

Semne si simptome

Daca ati avut unele dintre urmatoarele semne si simptome in cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi, cel putin doua saptamani, este posibil sa suferiti de depresie si sa fie necesar sa accesati www.psihocab.ro pentru a solicita ajutorul psihologului:

 • Stare de spirit persistenta, anxioasa sau „goala”;
 • Sentimente de lipsa de speranta sau pesimism
 • Iritabilitate;
 • Sentimente de vinovatie, lipsa de valoare sau neputinta;
 • Pierderea interesului sau a placerii pentru hobby-uri si activitati;
 • Scaderea energiei sau oboseala;
 • Sa te simti nelinistit sau sa ai probleme sa stai nemiscat;
 • Dificultate de concentrare, de amintire sau de luare a deciziilor;
 • Dificultate de a dormi, trezire dimineata devreme;
 • Apetit si / sau modificari de greutate;
 • Ganduri de moarte sau sinucidere sau tentative de suicid;
 • Dureri, dureri de cap, crampe sau probleme digestive fara o cauza fizica clara si / sau care nu usureaza nici macar tratamentul;

Nu oricine este deprimat experimenteaza fiecare simptom. Unele persoane prezinta doar cateva simptome, in timp ce altele pot experimenta multe dintre aceste simptome.

Cateva simptome persistente, in afara de starea de spirit scazuta, sunt necesare pentru un diagnostic de depresie majora, dar persoanele cu doar cateva simptome – dar deranjante – pot beneficia de tratamentul depresiei lor „subindromale”. Severitatea si frecventa simptomelor si cat dureaza acestea variaza in functie de individ si de boala sa particulara. Simptomele pot varia, de asemenea, in functie de stadiul bolii.

Factori de risc

Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburari mintale din lume. Cercetarile actuale sugereaza ca depresia este cauzata de o combinatie de factori genetici, biologici, de mediu si psihologici.

Depresia se poate intampla la orice varsta, dar de multe ori incepe la varsta adulta. Depresia este acum recunoscuta ca aparuta la copii si adolescenti, desi uneori prezinta o iritabilitate mai proeminenta decat starea de spirit scazuta. Multe tulburari cronice de dispozitie si anxietate la adulti incep la niveluri ridicate de anxietate la copii.

Depresia, in special la adulti de varsta medie sau la varstnici, poate aparea concomitent cu alte boli medicale grave, precum diabetul, cancerul, bolile de inima si boala Parkinson. Aceste conditii sunt adesea mai grave atunci cand este prezenta depresia.

Uneori, medicamentele luate pentru aceste boli fizice pot provoca reactii adverse care contribuie la depresie. Un medic experimentat in tratarea acestor afectiuni complicate poate ajuta la elaborarea celei mai bune strategii de tratament.

Factorii de risc includ:

 • Istoric personal sau familial al depresiei;
 • Schimbari majore de viata, traume sau stres;
 • Anumite boli fizice si medicamente.

Tratament si terapii

Depresia, chiar si cele mai severe cazuri, poate fi tratata. Cu cat incepe tratamentul mai devreme, cu atat este mai eficient. Depresia este tratata de obicei cu medicamente, psihoterapie sau o combinatie a celor doua. Daca aceste tratamente nu reduc simptomele, terapia electroconvulsiva (ECT) si alte terapii de stimulare a creierului pot fi optiuni de explorat.

0 Shares
You May Also Like