Avantajele si dezavantajele display-urilor OLED comparativ cu LCD

Avantajele si dezavantajele display-urilor OLED comparativ cu LCD

0 Shares
0
0
0

Noua tehnologie a ecranelor de telefoane este reprezentata de display-urile OLED. Chiar daca, pe un display iPhone 8 avem inca tehnologia LCD, pe noile modele se foloseste tehnologia OLED. Din acest motiv, prezentam mai multe informatii despre genul acesta de display-uri.

Denumirea de OLED provine de la diode organice cu emisie de lumina si aceasta este cea mai recenta tehnologie care este incorporata in ecranele de telefon si de televizor. Scopul constant al producatorilor de pe aceasta piata este acela de a elabora noi tehnologii care sa produca imagini mai clare, culori mai vibrante si, de asemenea, sa consume mai putina energie in acelasi timp. Drept urmare, vizionarea full HD a devenit standard.

Tehnologia LED a ridicat cu mult nivelul de redare a imaginilor, iar OLED este pur si simplu urmatorul pas in aceasta evolutie. OLED-urile sunt, de asemenea, utilizate frecvent pe ecranele de afisare ale dispozitivelor mobile si ale playerelor portabile, si exista un motiv pentru care tehnologia este atat de populara in prezent.

Ca toate celelalte tehnologii de afisare, OLED functioneaza  atunci cand un curent electric cauzeaza o reactie in anumite materiale organice. Acest material organic este plasat intre doi electrozi si din acest motiv devine suficient de volatil pentru a emite lumina cand intra in contact cu un curent electric.

Curentul insusi se deplaseaza de la catod la anod, iar in timpul procesului, stratul emisiv al materialelor organice emite lumina cand electronii reactioneaza. In functie de tipul moleculelor utilizate si de numarul de electroni eliberati, se determina culoarea, luminozitatea si claritatea imaginii produse. Matricea in care este plasat materialul organic afecteaza calitatea imaginii.

Avantajele display-urilor OLED

Cel mai mare avantaj este faptul ca ecranul este emisiv prin natura sa, ceea ce inseamna ca produce propria lumina. Acest lucru conduce la unghiuri de vizualizare mai bune decat in cazul display-urilor anterioare, care blocheaza lumina si care conduc la unghiuri de vizualizare mai mici.

Straturile de materiale organice de pe ecran sunt, de asemenea, realizate din plastic, prin urmare ele sunt mai usoare, mai ieftine, mai subtiri si mai flexibile. Producatorii prefera in mare masura afisajele OLED din acest motiv, chiar daca intregul cost al productiei este inca destul de ridicat.

In plus, deoarece acestea sunt emisive, consuma o putere mai mica, deoarece nu este nevoie de iluminare din spate si acest lucru face ca afisajul sa para mai stralucitor si mai clar decat tehnologiile de afisare concurente. Pentru cei care s-au saturat sa vada in loc de negru gri, pe un display iPhone 8, chiar daca este LCD, negrul se vede foarte bine.

In timp ce toate beneficiile propulseaza aceasta tehnologie in top, exista anumite dezavantaje care ar trebui sa fie amintite si luate in considerare. Afisajele OLED sunt foarte sensibile la apa si chiar si cel mai mic contact poate strica permanent ecranul.  Avantajul unui display LCD de iPhone 8 are protectie la apa deci poti scufunda un display iPhone 8 pana la 1 m sub apa, pentru 30 de minute insa trebuie sa fii atent ca apa sa nu fie sarata.

 

0 Shares
You May Also Like