Procedeul folosit pentru epurarea apelor uzate

0 Shares
0
0
0

Apa uzata mai poarta si denumirea de “apa folosita” sau “apa de canalizare” si are o incarcatura microbiologica care reprezinta un factor de risc pentru sanatatea noastra. Ca urmare a acestui aspect, aceasta trebuie transformata prin epurare intr-o starea care sa-i permite deversarea in orice emisar: rau, lac, mare fara a adduce prejudicii florei si faunei.

Epurarea apelor uzate este un proces complex ce poate fi realizat cu echipamente de inalta performanta, bazat pe avize, acorduri si autorizatii de mediu eliberate de catre autoritatile in domeniu si care sunt in conformitate cu reglementarile legale din domeniul protectiei calitatii apei si a mediului.

Doar datorita acestora se garanteaza atat protectia si conservarea mediului cat si igiena si sanatatea populatiei. Tratarea apelor uzate si meteorice ce sunt transportate prin sistemul de canalizare se face in statiile de epurare prin procedee mecanice si biologice in urma carora rezulta namol.

La randul lui, namolul este tratat prin fermentare anaeroba si deshidratare, iar dupa acest proces va putea depozitat in depozitul ecologic propriu si va putea fi folosit in agricultura. Pentru protectia apelor de suprafata receptoare, evacuarea apelor uzate este permisa doar in cazul in care ulterior acestea au fost epurate in instalatii speciale de epurare numite statii de epurare.

Aceste instalatii indeplinesc rolul de accelerare a proceselor de epurare naturala si folosesc diverse procedee fizico-chimice pentru a diminua concentratia poluantilor pe care ii contine apa uzata. In functie de tipul si tehnologia de epurare folosite, se intalnesc diferite instalatii de epurare a apelor uzate care au costuri si performante de epurare diferite.

Epurarea apelor uzate poate fi realizata prin mijloace mecanice sau fizico-chimice, biologice sau avansate. Pentru indepartarea din apele uzate a unor poluanti specifici unor ape uzate industriale se vor folosi tehnologii de epurare specifice care utilizeaza in general procese chimice.

In multe cazuri, diversi poluanti care intra in componenta apelor uzate industriale constituie inhibitori ai procesului de epurare biologica care pot duce pana la impiedicarea complete a acestui proces. In aceste cazuri se impune ca respectivele procesele industriale sa constituie subiectul unui studiu avansat in vederea prevenirii poluarii la sursa prin modificarea si adaptarea tehnologiei.

Apele industriale uzate vor fi epurate intr-o statie de epurare individuala inainte ca evacuarea lor sa se produca intr-un sistem de canalizare orasenesc.

Procedeele de epurare a apelor uzate pe care le intalnim in acest proces tehnologic sunt urmatoarele: epurarea mecanica in care procedeele de epurare sunt de natura fizica, epurarea chimica in care procedeele de epurare sunt de natura fizico-chimica, precum si epurarea biologica in care procedeele de epurare sunt atat de natura fizica cat si biochimica. Treapta tertiara are rolul de a inlatura compusii care se regasesc in exces. Aveti grija de natura si de viitor!

0 Shares
You May Also Like