Metode de inregistrare stereo

0 Shares
0
0
0

Efectul stereo este o tehnica care implica utilizarea a doua microfoane pentru a inregistra simultan sunetul care poate fi o prezentare video, o melodie cantata la un instrument sau orice altceva.

Semnalele mono de la fiecare microfon sunt alocate canalelor stanga sau dreapta ale unei piese stereo pentru a crea sentimentul de latime in inregistrare.

Ce este efectul stereo

Efectul stereo este creat in aceasta tehnica din usoara diferenta de sunet intre canalele din stanga si cele din dreapta din studio. Aceasta diferenta de sunet se observa in urmatoarele doua moduri:

  • Diferenta de cronometrare – Prin plasarea microfoanelor in diferite locatii, sunetul de la instrument va ajunge la fiecare microfon in timp diferit. O diferenta de doar cateva milisecunde este suficienta pentru a crea un efect stereo.
  • Diferenta de echilibru a frecventei – Prin inclinarea microfonului in directii diferite in raport su instrumentul, fiecare microfon va realiza un echilibru usor diferit al frecventelor. Cu cat unghiul este mai mare, cu atat efectul stereo va fi mai puternic. Cand un sunetul captat cu un microfon este auzit prin difuzorul din stanga, iar celalalt prin cel din dreapta, se creeaza un simt placut al latimii care lipseste la inregistrarea mono.

Inregistrarea stereo A / B

Aveti nevoie de doua microfoane, de obicei mici condensatoare cu diafragma, amandoua orientate catre instrument la o distanta de 30 de cm si la doi metru unul de celalalt. Semnalele mono de la fiecare microfon sunt alocate canalelor din stanga si dreapta ele unei piste stereo pentru a crea senzatia de latime in inregistrare.

Inregistrarea stereo X / Y

Necesita doua microfoane directionale, de obicei mici condensatoare cu diafragma, dar se poate incerca si cu un set 2 microfoane C05, 10 m, emisie FM. Ele vor fi pozitionate la un unghi intre 90 – 135 grade, astfel incat capetele lor aproape sa se atinga.

Cu cat unghiul va fi mai larg, cu atat imaginea stereo va fi mai larga. Aceasta tehnica va avea un efect stereo mai mic decat cea anterioara, neexistand diferenta de cronometrare. Efectul stereo va fi creat din diferenta de echilibru de frecventa.

Inregistrarea stereo ORTF

De data aceeasta se folosesc doua microfoane directionale pozitionate intr-un unghi de 110 grade si cu capetele la distanta de 17 cm unul de celalalt. Aceasta tehnica ofera o imagine stereo mai larga si ar trebui sa ridice mai putin din sunetul ambiental al camerei.

Perechea Blumlein

Se folosesc doua microfoane pozitonate ca in tehnica X / Y. Tehnica surprinde mai mult din sunetul din camera si adauga mai multa atmosfera imaginii stereo.

Inregistare stereo mijloc / laterala

Se foloseste un mic condensator cu diafragma si un microfon omnidirectional. Microfonul mic este asezat lateral intr-un unghi de 90 de grade fata de instrument. El va inregistra sunetul pe ambele parti si va functiona ca laterala.

Celalalt microfon este pozitionat deasupra sau sub primul microfon si este indreptat direct spre instrument. El funtioneaza ca mijloc.

Inregistrarea mijloc / laterala poate fi complicata, dar ofera toate avantajele tehnicilor prezentate mai devreme. Mai exact, ofera latimea stereo a tehnicii A / B, compatibilitatea mono a tehnicii X / Y si, totodata, permite cresterea ambiantei camerei la ceva asemanator tehnicii Blumplein.

0 Shares
You May Also Like