ISO 9001: certificare pentru asigurarea calitatii

ISO 9001: certificare pentru asigurarea calitatii

0 Shares
0
0
0

Asigurarea calitatii este importanta pentru fiecare companie. Cu toate acestea, nu numai administratorii sunt interesati de calitatea serviciilor: clientii, investitorii si creditorii trebuie sa se poata baza si pe faptul ca compania este administrata corect si doveditoare in viitor.

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a elaborat un standard si un certificat asociat, astfel incat o companie sa poata demonstra lumii exterioare ca propriul sau management al calitatii este la un nivel inalt: ISO 9001.

Pentru ce este certificarea ISO 9001?

Scopul managementului calitatii este imbunatatirea continua a proceselor de lucru si a managementului. Accentul este pus pe comunicarea in cadrul companiei, precum si pe satisfactia clientilor si pe eficienta proceselor de munca.

Atat produsul oferit clientului, cat si procesele interne ar trebui sa abordeze continuu un optim. In cel mai bun caz, este utilizat un sistem de management al calitatii (QMS). Acest lucru ajuta la organizarea managementului calitatii.

Este dificil de apreciat din exterior daca acest sistem este eficient si este realizat corect. De asemenea, este dificil sa tii evidenta interna a unui astfel de sistem cuprinzator daca nu respecti orientari clare. ISO 9001 specifica exact astfel de criterii. Dupa ce ati obtinut un certificat, puteti face reclama la nivel international cu mecanisme de asigurare a calitatii.

Standardul ISO 9001 stabileste standarde internationale pentru sistemele de management al calitatii. Pentru a primi un certificat, sistemul utilizat trebuie sa indeplineasca in mod evident cerintele clientilor si autoritatilor. ISO 9001 – impreuna cu alte standarde din seria 9000 – a fost folosit inca din anii ’80. Standardul a fost revizuit in 2000 si 2015.

Ce este ISO 9001? Continutul standardului

Pentru a primi un certificat ISO 9001, QMS-ul utilizat trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Standardul contine sapte sectiuni (capitolele 4-10) cu reguli.

Cea mai recenta versiune a standardului ISO 9001 urmareste ideea unei structuri de nivel inalt (HLS). Aceasta este o standardizare a tuturor standardelor in contextul sistemelor de management.

Toate standardele ISO relevante ar trebui sa foloseasca acelasi vocabular pentru a usura lucrul cu reglementarile. HCL urmareste abordarea ciclului PDCA.

Contextul organizatiei

Cum este infiintata compania dvs. si care sunt cerintele? Prin urmare, acest capitol al standardului ISO 9001 (mai precis ISO 9001: 2015) va solicita sa va evaluati compania. Trebuie sa luati in considerare atat factori interni cat si externi. Dimensiunea companiei este la fel de importanta ca structura pietei si a clientilor, dar si cultura corporativa.

QMS trebuie sa tina seama de toti acesti factori. Sunt descoperite, de asemenea, posibilele zone cu probleme si obstacolele pe care trebuie sa le depaseasca un QMS. Toate constatarile ar trebui documentate in mod cuprinzator.

Conducere

Aceasta sectiune trateaza angajamentul conducerii superioare fata de un sistem functional de management al calitatii. Aceasta include, de asemenea, ca conducerea companiei isi asuma responsabilitatea pentru QMS.

Daca se dovedeste ca sistemul nu este eficient, conducerea isi asuma responsabilitatea pentru acest esec. In general, conducerea de varf ar trebui sa dea un exemplu bun, sa sprijine in mod evident QMS-ul si sa angajeze astfel toti ceilalti angajati in sistem.

Un alt punct important – abordat ca subcapitol in standard – este orientarea catre client. Managementul trebuie sa se asigure ca cerintele clientilor sunt indeplinite. Acestea ar trebui descrise in mod concret pentru a lucra in mod consecvent la dorintele clientilor. Intotdeauna ar trebui sa fie in spiritul conducerii ca satisfactia clientilor creste constant.

Asa-numita politica de calitate reprezinta viziunea din spatele conducerii. Prin urmare, obiectivele companiei trebuie sa fie intotdeauna compatibile cu managementul calitatii.

Acesta este motivul pentru definirea obiectivelor de calitate este una dintre sarcinile conducerii corporative. In plus, trebuie sa atribuiti roluri clare si deci drepturi si obligatii.

Planificarea sistemului de management al calitatii

Urmatoarea sectiune (capitolul 6) trateaza planificarea reala a unui QMS. Cerintele pentru acest pas organizational sunt definite aici. Un factor important aici sunt riscurile si oportunitatile: Conform standardului, planificarea ar trebui realizata astfel incat rezultatul sa minimizeze riscurile si sa consolideze oportunitatile.

Pentru a realiza acest lucru, cei doi factori de succes trebuie mai intai determinati si documentati. Urmatorul pas este sa planificati cum sa faceti fata oportunitatilor si riscurilor.

Acest capitol necesita din nou obiective de calitate. In detaliu, obiectivele stabilite trebuie sa fie concrete si nu abstracte. Aceasta inseamna ca definiti obiective care pot fi masurabile. Daca obiectivele auto-impuse au fost atinse trebuie decis pe baza unor fapte si nu pe baza interpretarilor.

Suport

Aceasta sectiune se refera in primul rand la gestionarea resurselor. Una dintre aceste resurse este personalul. Angajatii companiei ar trebui sa primeasca sprijin din partea managementului in implementarea sistemului de management al calitatii. Comunicarea joaca un rol foarte important in acest sens. Toti angajatii trebuie informati despre obiectivele si modalitatile de atingere a standardelor de calitate dorite.

Sprijinul in sensul acestui capitol are legatura si cu furnizarea altor resurse. Sarcina conducerii este sa furnizeze infrastructura, buget, tehnologie de masurare si know-how, astfel incat sa poata fi asigurata o calitate durabila.

Operare

Cele oferite serviciile si produsele sunt punctul central al acestei sectiuni. Este important sa definiti cerintele pentru servicii. Cum trebuie proiectat sau realizat produsul fabricat sau serviciul oferit pentru a corespunde calitatii optime? Cerintele, precum si planul de implementare a acestor obiective ar trebui documentate in detaliu.

Chiar si in cazul etapelor de fabricatie efectuate de terti externi, responsabilitatea si controlul raman in compania dumneavoastra.

Comunicarea cu clientela de asemenea, incluse in sensul ISO 9001 la un produs sau serviciu. Aceasta include dezvaluirea informatiilor legate de oferta sau furnizarea de ajutor, cum ar fi o linie telefonica de asistenta. Trebuie sa setati linii directoare clare despre cum sa faceti aceste sarcini.

Evaluarea performantei

Aceasta sectiune trateaza monitorizarea sistemului de management al calitatii: Ce metode sunt utilizate pentru a verifica eficacitatea QMS? Rezultatele verificarii trebuie documentate si arhivate foarte precis. In ceea ce priveste managementul calitatii, trebuie sa masurati si satisfactia clientilor, adica sa definiti metode pentru aceasta.

Dar controlezi nu numai extern, ci si intern – conform normei, aceasta include explicit conducerea. Intr-o evaluare a managementului, performanta conducerii companiei in ceea ce priveste managementul calitatii trebuie privita in mod critic.

Standardul nu specifica cum ar trebui sa arate metodele pentru masuratori. Fiecare companie poate decide acest lucru individual pentru situatia sa. Este important ca datele concrete sa poata fi colectate. De asemenea, ar trebui sa efectuati toate colectarea si analiza datelor la intervale regulate.

Imbunatatire

Capitolul final al standardului ISO 9001 trateaza imbunatatirea continua a sistemului dvs. de management al calitatii. Procedand astfel, stabiliti mijloacele prin care calitatea ar trebui sa fie crescuta si mai mult in viitor. Intr-o prima etapa, aceasta include problemele de identificare: Unde exista puncte de plecare pentru imbunatatire? In al doilea pas, planificati masuri pentru imbunatatiri. Conform ISO 9001, imbunatatirea ar trebui sa fie continua – deci nu ar trebui sa existe un obstacol in ceea ce priveste calitatea.

Avantaje prin implementarea ISO 9001

ISO 9001 este un standard international, nu o lege. Certificatul corespunzator este de asemenea, o figura optionala, nu o cerinta. Fiecare companie este libera sa stabileasca in mod diferit managementul calitatii. Exista insa motive intemeiate pentru care ar trebui sa va respectati orientarile.

Pe de o parte, exista clar certificarea. ISO 9001 este foarte important – si asta in toate industriile. Un certificat ISO este de mare valoare in majoritatea partilor lumii. Astfel creezi incredere in compania ta pe scena internationala. Atat clientii, cat si partenerii de afaceri pot fi siguri ca o companie cu acest certificat utilizeaza un sistem care asigura calitatea pe termen lung.

Pe de alta parte, cu ISO 9001 aveti sfaturi bune. In loc sa incercati sa va stabiliti regulile si sa esuati eventual, aveti o munca matura cu standardul. Multi experti au lucrat la standardul ISO si l-au tinut la curent sub forma de revizuiri.

Deci, daca lucrati in conformitate cu munca standard, mai devreme sau mai tarziu, de exemplu, veti creste satisfactia clientilor – cu conditia sa respectati indrumarile intr-o maniera disciplinata, insa mai multe detalii puteti afla luand legatura cu specialistii de la https://www.certificareiso.ro.

0 Shares
You May Also Like