Iata ce pot face steroizii

0 Shares
0
0
0

Daca stai prea mult timp atarnat de o bara la sala de fitness exista sanse sa fii acuzat ca iei steroizi. E doar o gluma sau o referinta trecatoare, nu trebuie sa o iei in serios. Si de cele mai multe ori, nimeni nu-si face griji despre asta. Pana acum, nimic notabil.

Dar realitate este un pic mai sumbra: din 1998 cand sportivul Mark McGwire a fost acuzat ca foloseste medicamente ce imbunatatesc performantele, utilizarea steroizilor nu a devenit doar o parte a competitiilor profesioniste, ci s-a infiltrat usor in America si in alte tari. Chiar daca steroizii anabolizanti sunt ilegali din punct de vedere tehnic, asta nu-i impiedica pe multi sa si le procure in fiecare zi.

In timp ce aceste persoane par sa fie familiarizate cu asa zisele presupuse “beneficii” ale steroizilor, ele sunt in mod obisnuit mult mai sumbre.

Pentru a intelege mai bine cateva zvonuri ce circula adesea prin vestiarul baietilor, cei de la mensfitness.com au cerut opinia a doi experti in urologie si endocrinologie si au facut public un articol. Intrebarile au fost destul de stanjenitoare, dar dorinta redactorilor a fost de a afla adevarul si de a-l comunica mai departe celor interesati.

Mit: Steroizii micsoreaza testiculele

ADEVARAT. Cand un barbat are nevoie de steroizi pentru a creste nivelul de testosteron, acesta arunca balanta hormonului natural al organismului sau, care se manifesta automat prin inchiderea productiei naturale de testosteron. Rezultatul final: testicule mai mici.

Corpul nostru are niste mecanisme de feedback, astfel incat atunci cand simte alte niveluri de hormoni masculini, reactioneaza intr-un anumit fel. Cand un barbat foloseste steroizi corpul sau opreste productia de androgen din testicule. In esenta, aceasta forteaza echilibrul hormonal al corpului intr-un stadiu pre-pubescent.

Mit: Testiculele unui barbat vor reveni la normal de indata ce nu va mai lua steroizi.

FALS. Chiar si dupa ce o persoana nu mai ia steroizi anabolizanti, corpul sau va avea nevoie de ceva timp pentru a reveni la productia normala de testosteron propriu. Exista o regula generala a faptului ca cu cat doza este mai mare si cu cat consumul de medicamente este mai mare, cu atat mai mult se pot suprima gonadele. Nu este foarte clar sau cat de des se poate permanentiza probleme. Specialistii au vazut pacienti cu testosteron grav scazut sau sever scazut timp de aproape doi ani de la incetarea consumului de steroizi. Asta este foarte mult.

In unele cazuri, baietii pot avea probleme de fertilitate si disfunctii de lunga durata, totul ca urmare a consumului de steroizi.

Mit: Steroizii determina cresterea sanilor la barbati.

ADEVARAT. Trupul fiecarui barbat transforma in mod natural un procent de testosteron in estrogen. Dar cand un barbat ia cantitati uriase de testosteron, corpul sa converteste doar cateva procente din acesta in estrogen pentru a reveni la ceea ce crede ca este un raport “normal” de testosteron – estrogen.

Acest varf de estrogen poate duce la aparitia unor rezultate feminine in organism. Astfel unii barbati care consuma steroizi experimenteaza o crestere a sanilor. Avand in vedere toate aceste doze necontrolate, nu stiti ce se obtine de fapt.

Foarte probabil poate aparea gynocomastia adica sanii se maresc sau mastodinia – adica o sensibilitate a tesuturilor. Majoritatea steroizilor pe care le folosesc barbatii dau acest tip de reactie adversa.

0 Shares
You May Also Like