De ce sunt utile cursurile autorizate?

De ce sunt utile cursurile autorizate?

0 Shares
0
0
0

Aceasta intrebare este la moda in ultimul sfert de secol. Intrarea Romaniei in randul tarilor cu o economie fiabila de piata a dus la schimbari majore in randul fortei de munca. Cel mai important lucru care trebuie luat in considerare in randul unei asemenea economii este acela al cererii si ofertei. Bineinteles ca cererea pietei influenteaza extrem de mult si oferta.

De aceea cele mai multe cursuri autorizate se axeaza de obicei pe domeniile care nu sunt acoperite suficient cu forta calificata de munca. Exista domenii astazi in care forta de munca este extrem de pregatita si mai mult decat atat este un surplus a acesteia. La polul opus se afla domenii de activitate care la randul au nevoie de forta de munca calificata, dar aceasta este insuficienta.

Din aceasta cauza pentru multe domenii de activitate exista numeroase cursuri de calificare care urmaresc atragerea cator mai multe persoane. Acestea se inscriu la cursurile autorizate, sperand prin aceasta sa deprinda cat mai repede secretele domeniului de activitate pe care il aleg si sa il practice ceva mai tarziu dupa terminarea cursurilor cu  mult succes.

Un aspect important este legat si cel de avantajele materiale care vor decurge din practicarea meseriilor care sunt alese la aceste cursuri.

Multe dintre aceste meserii au fost lipsite de aportul personalului calificat mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Multi dintre cei care urmasera un curs autorizat si isi desfasurasera activitatea pe teritoriul tarii noastre o perioada relativ scurta de timp au preferat sa plece in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, sperand sa obtina in baza calificarii obtinute  venituri considerabil mai mari decat in Romania.

De aceea de multe ori prin aceste cursuri de calificare se urmareste necesarul de forta de munca intr-un anumit domeniu pe teritoriul Romaniei. Cursurile acestea sunt recunoscute de catre Ministerul Educatiei si  totodata de catre ministerul Ministerul Muncii. Sustinerea de catre cele  doua ministere este extrem de importanta.

In primul rand colaborarea cu Ministerul Educatiei este foarte importanta pentru ca cei mai multi formatori ai acestor cursuri sunt scoliti la randul lor de catre acest minister, iar diplomele eliberate trebuie recunoscute de catre Ministerul Educatiei. In al doilea rand, este importanta colaborarea cu Ministerul Muncii.

Practic obtinerea unei diplome de absolvent al unui curs este ineficienta daca pe piata muncii nu exista cereri de forta de munca in acel domeniu. De aceea colaborarea cu acest minister trebuie sa fie la fel de stransa.

In primul rand oferta de locuri de munca intr-un anumit domeniu de activitate este acoperita in cea mai mare parte de catre absolventii acestor cursuri calificate. In al doilea rand, exista garantia unor absolventi bine pregatiti care sa reuseasca sa se adapteze extrem de repede in domeniul pe care acestia si l-au ales.

Concluzionand, pentru a deveni un specialist in oricare domeniu de activitate este nevoie in primul rand de participarea la aceste cursuri. Prin aceste cursuri autorizate, cursantii dobandesc cunostinte pentru a le aplica in domeniile in care muncesc, in meseriile lor.

0 Shares
You May Also Like