De cate tipuri sunt sampoanele?

0 Shares
0
0
0

Samponul este unul dintre produsele folosite de catre oameni in viata de zi cu zi. Acest produs nu exista insa de ieri de azi, ci utilizarea sa poate fi urmarita pana in anul 1762.

Se spune ca samponul a aparut in India, iar termenul hindi pentru acesta era “Chimpo”. In anul 1762, un antreprenor Sake Dean Mohamed, alaturi de sotia sa au inceput sa foloseasca produsul pentru a masa parul intr-o baie de vapori atunci cand lucra in Londra.

Timpul a trecut, iar stilistii englezi care isi barbiereau clientii, foloseau sampon, si adaugau diferite amestecuri din plante, iar astfel produsul a evoluat odata cu trecerea timpului. Cel care este insa creditat cu inventia samponului este britanicul Kasey Herbert.

Odata cu trecerea timpului dupa cum va spuneam, samponul a evoluat, au fost introduse diferite ingrediente, pentru ca intr-un final sa ajunga la samponul pe care il folosim cu totii in zilele noastre.

Samponul este cunoscut in prezent ca fiind un produs care se aplica pe par, cu scopul de a elimina poluantii parului, matreata, murdaria dar si particulele de praf din par. Toate aceste lucruri se regasesc in parul fiecaruia, si trebuie eliminate din cand in cand, pentru ca parul sa fie mentinut curat si ingrijit. Eliminarea acestor inamici ai parului insa, trebuie facuta fara ca sebumul sa fie scapat de sub control.

In clipa de fata, sampoanele au diferite ingrediente, sau pot fi lipsite de anumite ingrediente cum ar fi de exemplu un sampon fara parabeni.

Sampoanele in clipa de fata pe piata se gazesc sub diferite forme de prezentare, astfel ca exista sampoane lichide, sampoane sub forma de pulbere, sampoane sub forma de pasta sau de crema; insa cel mai des se foloseste samponul lichid.

Tipuri de sampoane:

Sampoanele cosmetice sunt special fabricate ai au diferite calitati de ingrijire si de infrumusetare particulare, in functie de nevoile firului de par, in functie de stralucire si pieptanare usoara pentru parul uscat, volum si lejeritate pentru parul gras, imbunatatirea aspectului pentru parul fin, suplete si disciplina pentru parul vopsit sau decolorat.

Formula sampoanelor cosmetice care se gasesc pe piata in zilele noastre este foarte elaborata: baza de spalare a sampoanelor in cele mai multe cazuri reprezinta o asociere intre produs si tensio-activi anionici si amfoteri, cu aditivi: polimeri anionici, amofteri sau polimeri cationici.

Este foarte important sa stiti ca intre sampoanele cosmetice si cele dermatologice exista diferente, iar cea mai importanta dintre acestea consta in special in concentratiile principiilor active, care sunt de obicei mai mari la sampoanele dermtologice. Acestea sunt acceptate si autorizate pe piata ca fiind medicamente.

De exemplu in ceea ce priveste sampoanele cosmetice, sulfura de seleniu care se afla in compozitia lor, se regaseste in concetratie de maxim 1%(Dercos), in timp ce in sampoanele dermatologice poate fi 2%(Selsun). Toate situatiile acestea sunt speculate de industria cosmetica, deoarece se doreste sa apara pe piata nenumarate produse de spalare a parului cu indicatii diferite.

Sampoane clasice

Cele mai des utilizate sampoane de catre oameni in viata de zi cu zi, sunt fara doar si poate sampoanele clasice. Acestea sunt cel mai simplu si cel mai usor de gasit. Sampoanele clasice au o putere mare de spumare, sunt foarte eficiente dat fiind faptul ca au o putere mare de curatare, si contin genti tension-activi anionici.

In functie de concentratia bazei de spalare, dar si de anumiti aditivi pe care ii contin sampoanele, acestea se pot impartii in sampoane pentru par uleios, sau sampoane pentru par uscat.

Exista de-asemenea chiar si sampoane pentru copii, care sunt renumite dat fiind faptul ca au baza de spalare cu o concentratie mai mica de detergent; si de cele mai multe ori, aceste sampoane contin agenti tensioactivi anionici foarte slabi, amfoterici sau nonionici. Se spune despre sampoanele pentru copii ca sunt “blande”, in comparatie cu celelalte sampoane existente pe piata.

Sampoane pentru par uscat

Sampoanele pentru par uscat, care este fragil si de multe ori deteriorat de substantele chimice din vopselele de par, curata bland parul si il conditioneaza foarte bine. Acestea au in compozitie ulei de ricin, avocado, ulei de vizon, acizi grasi esentiali. Datorita agentilor tensioactivi cationici, aceste sampoane ajuta ca parul sa fie usor de pieptanat.

Sampoane pentru par gras

Aceste sampoane au proprietati detergente foarte bune, iar actiunea lor de conditionare este mica. Acestea contin lemn de Panama, tanin, Cysteina, metionina, ulei de cade sau argila.

Sampon pentru tratarea parului

Aceste sampoane contin in afara de baza de spalare, si anumiti constituienti care nu doar ca au rolul de curatare, ci au si proprietati terapeutice.

Sampon pentru spalarea frecventa a parului

Aceste sampoane pot fi folosite pentru a va spala parul in fiecare zi. Ele contin concentratii de agenti tensioactivi anionici, dar si agenti tensioactivi amfoteri sau neionogeni, care sunt mai putini agresivi.

Acestea sunt asadar tipurile de sampoane care se gasesc pe piata, si care pot fi utilizate de catre fiecare persoana, in functie de tipul de par.

0 Shares
You May Also Like