Ce trebuie să știi despre măștile chirurgicale de protecție de unică folosință?

Ce trebuie să știi despre măștile chirurgicale de protecție de unică folosință?

0 Shares
0
0
0

Ce trebuie să știi despre măștile chirurgicale de protecție de unică folosință?În ultimii ani, există tot mai multe studii ce susțin că purtarea măștilor chirurgicale de protecție pot ajuta la protecția oamenilor prin reducerea răspândirii virușilor.

Acestea au fost concepute pentru protecția personalului medical, dar sunt din ce în ce mai des folosite și de oamenii de rând pentru protecția împotriva diverșilor agenți patogeni, și chiar împotriva poluării în țările Asiatice.

Ce sunt măștile chirurgicale?

O mască chirurgicală pentru față, este un echipament de protecție personală purtat de profesioniștii din domeniul sănătății în timpul procedurilor medicale. Aceasta are rolul de a preveni transmiterea în aer a infecțiilor între pacienți și/sau personalul medical prin blocarea mișcării agenților patogeni vărsați în picăturile respiratorii și aerosoli din gura și nasul purtătorului.

O mască chirurgicală de unică folosință este realizată din mai multe straturi dintr-un tip de polipropilenă și sunt plate, plisate sau mulate pe față. De cele mai multe ori sunt prevăzute cu o lamelă metalică ce se adaptează perfect la forma feței. Aceasta oferă o eficiență ridicată a filtrării, o respirabilitate adecvată și o rezistență rezonabilă la penetrarea fluidelor.

Măștile utilizate în timpul procedurilor medicale și chirurgicale, sunt reglementate ca dispozitive medicale în conformitate cu ANPC.

Cum să alegi în mod corect o mască chirurgicală de unică folosință?

Atunci când alegi o mască chirurgicală de unică folosință, trebuie să ai în vedere materialul din care sunt confecționate, gradul de respirabilitate, dar și să se potrivească în mod corespunzător pe față.

Măștile confecționate din polipropilenă cu cel puțin 3 straturi de țesătură. Stratul exterior ar trebui să fie impermeabil, cel de filtrare din mijloc ajută la îndepărtarea particulelor, iar stratul interior este absorbant, pentru a împiedica picăturile să ajungă în gura purtătorului. Măștile din polipropilenă își păstrează încărcătura statică în umiditatea creată atunci când respiri. Dacă alegi o mască din bumbac, este bine ca aceasta să beneficieze totuși de un filtru de polipropilenă, pentru că, deși în momentul spălării își va pierde sarcina electrostatică, o poți reîncărca simplu, prin călcarea cu fierul de călcat. Alege însă un set masti chirurgicale de protectie unica folosinta pentru a beneficia mereu de protecție și siguranță, în acest fel nefiind nevoit să speli sau calci mereu masca de bumbac.

Unele măști de unică folosință vin cu o supapă de expirație în față. Deși supapa poate că ușurează respirația, aceasta eliberează și aer nefiltrat, așadar în acest fel nu-i vei proteja pe cei din jur dacă ai vreo boală contagioasă care se transmite prin încărcături virale.

Forma unei măști chirurgicale de protecție contează și ea: capacitatea acesteia de a filtra particulele depind și de cât de bine se etanșează pe față. Măștile cu pliuri sunt o alegere potrivită, deoarece se extind pentru a putea beneficia de suficient aer, aer ce pătrunde prin țesătura măștii.

Reguli simple pentru ca purtarea măștilor să fie eficientă

  • asigură-te întotdeauna că porți o mască adecvată;
  • îndepărtează în mod corect masca, evitând să atingi suprafețe de contact;
  • spală-te pe mâini după eliminarea măștii. Dacă situația nu-ți permite, folosește un dezinfectat pentru mâini;
  • pentru o eficacitate sporită, schimbă masca ori de câte ori este necesar.
  • nu refolosi o mască chirurgicală de unică folosință niciodată.

Dacă alegi în mod corect o mască de protecție și respecți câteva reguli de igienă și de bun simț, cu siguranță vei reuși să te protejezi, atât pe tine, cât și pe cei dragi ție, dar și persoanele din jurul tău.

0 Shares
You May Also Like