Ce trebuie sa faci pentru a cumpara o casa: pasii indispensabili pentru a deveni proprietar de casa

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara o casa: pasii indispensabili pentru a deveni proprietar de casa

0 Shares
0
0
0

Odata ce am ales locuinta care ne intereseaza in Bucuresti zona Herastrau, poate fi util sa semnam un document care subliniaza interesul nostru, incearca sa stabileasca pretul proprietatii si, de asemenea, il obliga pe vanzator. Exista mai multe posibilitati: prima este propunerea de cumparare, dar aceasta il obliga doar pe cumparator.

Alternativ, este posibil sa se semneze asa-numitul “contract preliminar”: un act care poate fi, de asemenea, un “contract privat” si care identifica proprietatea cu precizie, adresa, datele cadastrale, certificarea energetica, indica pretul stabilit si data incheierii achizitiei. Acest contract reprezinta o garantie mai mare pentru cumparator, dar, pentru ca el sa fie valabil si fata de terti, trebuie transcris in registrele imobiliare.

Transcrierea trebuie sa aiba loc in termen de 20 de zile de la semnarea contractului de catre notarul care a intocmit contractul sau l-a autentificat. Aceasta nu este o obligatie in cazul achizitiei de catre persoane fizice, dar, mai ales daca data semnarii actului este indepartata sau daca avansul sau depozitul este ridicat, este recomandabil sa se protejeze. Indiferent daca este transcris sau nu, contractul preliminar trebuie sa fie inregistrat la Fisc pentru plata impozitelor.

Tinand cont de indeplinirea obligatiilor legate de verificarile preliminare, ar putea fi recomandabil ca inca din aceasta etapa sa se apeleze la asistenta unui notar care, pe langa faptul ca se ocupa de aspectele legate de verificarile preliminare, poate sugera regimul fiscal corect legat de achizitie.

Este intr-adevar diferit sa achizitionati o proprietate ca prima sau a doua casa.

Achizitionarea primei locuinte ofera cumparatorului un regim fiscal favorabil: impozit de inregistrare de 2% din valoarea cadastrala a proprietatii, impozit ipotecar si impozit cadastral de 50 de euro fiecare in cazul achizitiei de la o persoana fizica; TVA de 4% si impozit de inregistrare, impozit cadastral si impozit ipotecar de 200 de euro fiecare in cazul achizitiei de la un constructor in termen de 5 ani de la construirea sau renovarea proprietatii.

Daca, in schimb, cumparam o a doua casa, taxa de inregistrare creste la 9% pentru achizitiile intre persoane fizice si TVA la 10% sau 22% in cazul achizitionarii unei case de lux de la un constructor.

Ce trebuie sa faci pentru a cumpara o casa: de la preliminarii la act

Dupa semnarea contractului preliminar, trebuie intocmit actul de vanzare-cumparare pentru a incheia achizitia. Acesta este un act notarial prin care proprietatea proprietatii trece de la vanzator la cumparator. Cu aceasta ocazie, noului proprietar i se inmaneaza, de obicei, cheile de la casa.

Actul trebuie sa fie stipulat de un notar care, inainte de a proceda, efectueaza o serie de verificari privind identitatea semnatarilor si a proprietatii care face obiectul tranzactiei, verifica daca datele cadastrale sunt corecte, daca nu exista ipoteci sau alte sarcini asupra proprietatii, daca vanzatorul are dreptul de a vinde proprietatea si solicita ca actul sa fie insotit de certificatul energetic. Notarul, care este de obicei ales de catre cumparator, plateste si taxele in numele clientului. Prin urmare, trebuie remarcat faptul ca onorariul notarului include nu numai onorariul pentru serviciile sale, ci si taxele care trebuie platite. Dupa semnarea actului, acesta trebuie inregistrat la Agentia Fiscala pentru a permite plata impozitelor si depus in registrele publice; acestea sunt sarcini care vor fi indeplinite de notar, care se va ocupa si de transferul cadastral.

0 Shares
You May Also Like