Care este diferenta dintre SEO si SEM? Este importanta aceasta diferenta?

Care este diferenta dintre SEO si SEM? Este importanta aceasta diferenta?

3 Shares
0
0
3

Totul sta in detalii. Diferenta dintre SEO si SEM poate fi redusa la platit versus organic sau anunturi versus optimizare. Inainte de a intra in profunzimea subiectului trebuie sa spun ca un mare strateg de seo sau sem nu poate exista fara „tool”-urile lui secrete.

Aceste „unelte” ca si Ahrefs, mozPro, Adplexity, SemRush, etc… costa o multime de bani… si de obicei accesul la ele face diferenta intre un „mare” om de SEO/SEM si unul muncitor, dar mai putin cunoscut.

Din fericire, am gasit un site, un concept nou care pentru o taxa de 19.99$ in prima luna te lasa sa accesezi peste 70 de unelte premium din domeniu seo, sem, ppc, web design, video creation…NU prea iti vine sa crezi, asa-i? Uite aici lista completa de „tool-uri”disponibile acum Full Accounts list. Eu zic ca merita sa arunci un ochi.. pe site !

Totusi, asta simplifica putin cam prea mult raspunsul la intrebarea noastra.

La un moment dat in marea si variana istorie a motoarelor de cautare, SEM (Search Engine Marketing, adica „marketing prin motoare de cautare) era un termen umbrela pentru anunturile platite si clasificarea in rezultatele organice ale unei cautari.

Asadar, “peisajul” era predominat de SEM, cu SEO si PPC (Pay Per Click) dedesubt. Lucrurile s-au schimbat un pic; acum, SEM si PPC sunt adesea folosite ca sinonime, in timp ce SEO este opusul organic al celor doua. Nici macar Wikipedia nu explica prea clar toata aceasta semantica.

Semantica nu este relevanta pentru acest articol, dar probabil ca nici pentru dumneavoastra (sau pentru mine).

Mă uit la lucrurile pe care oamenii le folosesc în viata de zi cu zi, iar din conversatiile mele, lectura mea etc., toate arata cam asa:

SEM si PPC sunt legate in mod direct, insemnand publicitate platita prin intermediul motoarelor de cautare. SEO inseamna ranking organic in motoarele de cautare.

Sunt, insa, mai multe de spus despre fiecare dintre acestea.

Asadar, inainte de o analizare mai profunda a diferentei dintre SEO si SEM, ne vom ocupa de o prezentare detaliata a fiecarui concept.

Este esentiala o analiza in profumzime a celor doua concepte, intrucat sunt extrem de multe informatii care trebuie discutate. 

Ce reprezinta SEO si SEM?

SEO (Search Engine Optimization) reprezinta optimizarea pentru motoarele de cautare, care implica parcurgerea mai multor pasi pentru a obtine aparitia unei pagini in rezultatele cautarii organice atunci cand oamenii cauta.

SEM (Search Engine Marketing) reprezinta marketing-ul prin intermediul motoarelor de cautare si consta, in special, in a plati pentru ca anunturile sa apara in rezultatele cautari atunci cand oamenii cauta. Cu alte cuvinte, SEM inseamna PPC (Plata per click), intrucat platiti de fiecare data cand cineva face clic pe anuntul dumneavoastra.

Fiecare concept este complex in felul sau; sunt extrem de multe de discutat, astfel incat nu putem toate detaliile in acest articol.

Este usor de demonstrat cum arata SEM si SEO dintr-o singura cautare Google.

Sectiunea din partea de sus a rezultatelor cautarii contine, de obicei, anunturi si caseta mica, verde, cu Ad (anunt) la inceputul linkului.

Rezultatele cautarii organice, sau SEO, arata aproape la fel, cu exceptia casetei Ad de langa link.

Cu toate acestea, in functie de cautarea dumneavoastra, exista diferite tipuri de rezultate ale cautarii. Puteti intalni urmatoarele tipuri de rezultate in rezultatele cautarii Google:

·       Rezultatele hartilor (unele sunt SEM iar altele SEO);

·       Rezultatele produsului (acestea sunt, in mare parte, SEM);

·       Snippet-uri imbunatatite – informatii despre pret, stoc si review-uri afisate sub rezultate (pot fi atat SEO cat si SEM);

·       Graficul de cunostinte – o baza de cunostinte utilizata de Google si de serviciile sale  pentru a imbunatati rezultatele motorului de cautare cu informatii colectate dintr-o varietate de surse (intotdeauna SEO);

·       Fragmente recomandate / promovate – caracteristica folosita pentru a raspunde direct cautarilor; acel text ce apare chiar inaintea primului rezultat de pe Google (intotdeauna SEO).

Asa arata SEO si SEM in rezultatele cautarii Google. Diferite parti ale fiecarei pagini cu rezultate generate de motorul de cautare sunt de vanzare, iar altele sunt doar pentru rezultate organice.

Care este insa diferenta reala dintre SEO si SEM in ceea ce priveste dificultatea, costul, dar si alte aspecte?

Care este diferenta?

Primul lucru care ne vine in minte atunci cand discutam despre diferenta dintre SEO si SEM este costul.

SEO inseamna trafic web gratuit, iar SEM implica anumite costuri pentru traficul web, corect?

Gresit!

SEO nu este gratuit, costul vine intr-un moment diferit, iar plata nu este la fel de rapida. Totusi, beneficiile SEO sunt mai mult pe termen lung. In plus, exista un grad mai mare de incredere in rezultatele cautarii organice decat in anunturi.

Cea mai mare diferenta dintre SEO si SEM consta in longevitatea si investitia pe care o implica fiecare concept.

Este nevoie de mult timp pentru SEO sa inceapa sa lucreze si rezultatele sa fie vizibile, in timp ce SEM este foarte rapid.

SEO implica mai multe costuri, mai multi bani inainte de a fi implementat si de a incepe sa functioneze (timpul si banii investiti sunt in functie de alegerea ta: daca alegi sa faci singur optimizare SEO sau nu), dar odata ce vei obtine trafic, vei continua sa il primesti, intretinerea si costurile fiind minime. SEM va continua sa coste bani atat timp cat doresti vizitatori pe site-ul tau web.

Dupa cum se poate observa, fiecare dintre aceste concepte are avantajele si dezavantajele sale. Diferenta sta in intervalul de timp in care rezultatele se vad si in investitiile pe termen lung.

Exista provocari atat pentru SEO, cat si pentru SEM. Inainte de a va decide asupra unuia dintre cele doua concepte,  trebuie sa intelegeti provocarile fiecaruia.

Provocarile SEO si SEM

Atat SEO cat si SEM vin cu propriile provocari unice. Nu se rezuma totul la cost sau la timp.

Ambele au provocari legate de calitate, strategie si multe altele.

Cu SEO, chiar daca faceti totul ca la carte pe site-ul dumneavoastra, in majoritatea cazurilor nu te vei clasa pe primul loc. In cazul in care folositi SEM, nu puteti pur si simplu sa plasati un anunt pe pagina dumneavoastra de pornire, iar succesul sa fie asigurat.

Care sunt, asadar, unele dintre provocarile care vin cu fiecare dintre cele doua concepte?

Provocarile SEO

Mereu vor exista asteptari greu de zdruncinat, conform carora, in decurs de o luna, site-ul se va plasa pe primul loc al pietei dumneavoastra. Din pacate, SEO nu functioneaza asa si apar unele provocari si situatii carora trebuie sa le facem fata.

Pentru cuvintele cheie competitive (caci da, cele mai multe dintre cuvintele cheie sunt competitive in ziua de azi) trebuie sa aveti un continut uimitor pe care sa il clasati pentru ele. Iata cea mai mare provocare: nici chiar cel mai grozav continut nu se va clasa.

Este necesar sa construiti legaturi catre site-ul dumneavoastra, ceea ce inseamna desfasurarea unei campanii de outreach (identificarea si contactarea publicatiilor relevante cu scopul de a atrage backlink-uri sau contactarea unor bloggeri sau jurnalisti pentru a-i convinge sa dea link catre site-ul dumneavoastra), sa fiti cunoscut ca expert in industria dumneavoastra, sa vorbiti cu o multime de oameni atat din industria dumneavoastra, cat si din afara ei. Toate acestea pot implica mult timp si efort.

Daca atingeti performanta ca pagina dumneavoastra sa se numere printre primele rezultate ale cautarii este minunat, insa titlul paginii si meta-descrierea vor determina daca oamenii dau click pea ea. Daca nu fac click pe pagina dumneavoastra, aceasta ar putea fi retrogradata in pagina rezultatelor cautarii.

Cu toate acestea, continutul de calitate constituie un inceput bun, intrucat, fara el, motoarele de cautare cu siguranta nu vor afisa site-ul dumneavoastra in pagina cu rezultate.

Provocarile SEM

Exista doua mari provocari pe care le implica SEM in sine, dar exista si una care afecteaza, de asemenea si procesul de SEO! Le vom discuta in cele ce urmeaza.

Vom incepe cu cele doua mari provocari ale SEM pe care trebuie sa le intelegeti perfect.

1. Trebuie sa incepeti cu cuvintele cheie potrivite care au intentia de cautare corecta. Este vorba de o persoana care cauta servicii SEO sau de o persoana care doar incearca sa invete despre semnificatia si scopul SEO? Trebuie sa utilizati cuvintele cheie corecte pentru intentia corecta, nu numai pentru ceea ce vindeti.

2. Este necesar sa scrieti un anunt care sa corespunda cuvintelor cheie si care sa se evidentieze printre celelalte anunturi. Nu poti arata ca toti ceilalti si sa astepti sa fii remarcat. Trebuie sa existe ceva care sa ii faca pe oameni sa doreasca sa acceseze anuntul dumneavoastra si nu pe cele ale competitorilor dumneavoastra.

Exista cateva provocari uriase pe care trebuie sa le depasim si, in plus, ambele procese au provocari foarte asemanatoare.

Provocari implicate de ambele procese

Probabil ca atat cu ajutorul SEO, cat si cu ajutorul SEM, veti aduce vizitatori pe site-ul dumneavoastra. Desigur, exista tipuri de anunturi care conduc apelurile si vizitatorii catre o locatie fizica, dar, cu toate acestea, un website este in continuare necesar.

Pentru SEO, pagina dumneavoastra web este absolut importanta atat pentru clasarea in pagina cu rezultatele cautarii, cat si pentru a motiva vizitatorii sa faca ceea ce doriti. Pentru SEM, pagina dumneavoastra web este importanta pentru a indemna oamenii sa actioneze, ca urmare a paginii parcurse, cu ajutorul instrumentului call-to-action (CTA), pentru a le starni interesul fata de produsele si serviciile dumneavoastra.

In ambele cazuri, pentru succesul garantat al SEO si SEM, este esentiala optimizarea ratei de conversie a fiecarei pagini a site-ului dumneavoastra.

Doriti intotdeauna ca paginile dumneavoastra de destinatie (landing pages sau acele pagini pe care un utilizator de internet ajunge atunci cand da click pe un link sau o reclama) sa fie eficiente, sa ofere informatii concentrate, sa aiba un obiectiv clar.

Utilizarea paginii dumneavoastra de pornire ca pagina de destinatie constituie o modalitate clara de a esua, mai ales in cazul in care folositi SEM.

Acum, aveti alcatuita o baza de cunostinte in ceea ce priveste diferenta dintre SEO si SEM, dar si in ceea ce priveste provocarile pe care ambele le implica.

Ramane doar o mare intrebare: care este cel mai potrivit pentru afacerea dumneavoastra?

Care este cel mai potrivit pentru afacerea dumneavoastra?

Este posibil ca, in acest moment, sa fi decis deja care dintre cele doua concepte se potriveste cel mai bine afacerii dumneavoastra. Sau poate ca v-ati decis asupra utilizarii celor doua metode simultan (o alegere excelenta)!

Consider ca dintre toate metodele pe care le-am discutat, combinarea celor doua procese (SEO si SEM) reprezinta cea mai buna decizie pe care ati putea-o lua in majoritatea cazurilor.

Nu, SEO si SEM nu se exclud reciproc.

Fara indoiala, timpul si banii vor constitui niste factori de decizie importanti.

Este posibil sa doriti sa utilizati SEM la inceput, in timp ce construiti si definiti strategia SEO. Dupa ce SEO incepe sa dea roade, puteti decide daca doriti sa continuati imbunatatirea obtinuta prin implementarea SEM sau sa va concentrati doar pe SEO.

Cu toate acestea, nu are sens sa opriti SEM sau SEO. Afacerea este afacere atata timp cat va bucurati de o rata de recuperare a investitiei pozitiva.

Strategia pe care o folosesc de mult timp este sa ma concentrez mai intai pe SEO. Faceti intai aceasta investitie, intrucat, desi dureaza mai mult implementarea, va veti bucura de cele mai bune rezultate, pe termen lung. De asemenea, utilizand SEO, veti avea un grad de incredere mai mare decat daca utilizati SEM.

Odata ce ati inceput sa stabiliti unele radacini SEO, este timpul sa utilizati aceste radacini pentru a avea o strategie SEM de succes.

Indiferent de varianta pe care o alegeti, indiferent de directia in care mergeti, este intotdeauna indicat sa consultati un profesionist cu privire la nevoile dumneavoastra de afaceri specifice. Acest lucru va va oferi o perspectiva, o idee buna asupra drumului pe care ar trebui sa il urmati pentru a va comercializa afacerea online.

 

3 Shares
You May Also Like