Broșe – Istoria lor până astăzi

Broșe – Istoria lor până astăzi

0 Shares
0
0
0

O broșă este o bijuterie cu o istorie foarte interesantă. Primele broșe au apărut în epoca bronzului. Apoi aveau un design ușor diferit: un produs oval sau rotund din metal, care era atașat la țesătură folosind un ac special.

A existat un alt nume pentru broșe (din latină fibula – ac de păr, element de fixare). Pe lângă aceste tipuri de broșe, existau și modele în formă de inel (broșe fără arc în formă de cerc) și ace simple.

Dezavantajul broșelor era că, în timp, rupeau grav țesătura, deoarece acul era destul de gros. În Grecia Antică și Roma, astfel de podoabe erau populare datorită îmbrăcămintei largi: o bucată de țesătură pătrată îndoită pe jumătate era fixată pe umeri cu ajutorul broșelor.

Broșele de bronz erau purtate de oamenii obișnuiți, în timp ce ale oamenilor bogați erau decorate cu pietre prețioase, figuri turnate de oameni, animale sau ornamente.

Broșe în Evul Mediu

 

În Evul Mediu, broșele au devenit un accesoriu la modă – agrafe elegante pe haine. Broșele medievale erau decorate cu un număr mare de pietre și imagini complexe (blazoane, motto-uri, scene cu conținut religios).

Datorită schimbărilor radicale în modă, broșele și graficele și-au pierdut popularitatea în timpul Renașterii. Apoi, în secolul al XVII-lea, au apărut din nou broșe, ca o podoabă care ținea împreună falduri decorative și draperii pe haine. În plus, acest accesoriu a participat la intrigi ale palatului.

Doamnele înaltei societăți foloseau broșele ca semne secrete, comunicând astfel informații unei alte persoane. De exemplu, își făceau programare, decorându-și umărul cu o floare originală.

Se pare că broșele nu sunt doar un detaliu care accentuează imaginea, ci adaugă luminozitate sau demonstrează un anumit stil. În timpul Renașterii, acest accesoriu avea deja propriul „limbaj”. De exemplu, femeile din acea vreme își atașau o broșă de flori la haine, sugerând astfel bărbatului că le-a plăcut la întâlnire.

Broșe astăzi

Acum, broșele sunt bijuterii care pot avea chiar și o conotație politică. Sunt purtate la întâlnirile importante, femeile politice transmițând anumite mesaje. La un moment dat, Margaret Thatcher, Elisabeta a II-a sau Michelle Obama au purtat broșele la rochii și costume.

Broșele sub formă de fluturi, ramuri, buchete, arcuri cu multe pandantive sunt o parte specială a ținutei tuturor fashionistelor. Există, de asemenea, și broșe speciale pentru coafuri, mâneci, fuste, corsaje.

Pentru un costum, un set de broșe constă din zece piese. Pe lângă crucea pectorală, broșa era singura podoabă pe care fetele tinere și-o puteau permite la începutul secolului al XIX-lea.

La începutul secolului XX, moda este surprinsă de stilul Art Nouveau, principala sursă de inspirație fiind natura. Jucăuşul și ușurința, combinate cu motive naturale, au înlocuit detaliile clasice stricte.

Broșele în acest stil erau flori realiste, ramuri sau insecte, precum și păsări. Astfel de produse, de regulă, sunt purtate pe un guler sau pe marginile libere fixate ale unei bluze sub talie. Un decor fermecător din argint – broșa cu paturi de flori.

Cu o astfel de broșă, poți decora gulerul unei bluze sau jachete, iar aspectul tău de zi cu zi nu va fi atât de plictisitor. Doamnele se vor putea concentra asupra caracterului puternic datorită unei broșei din argint. Este interesant să decorezi un costum de afaceri cu o astfel de broșă. Și chiar și o rochie de seară cu o astfel de bijuterie arată grozav.

0 Shares
You May Also Like