Atacuri cibernetice: primele 5 dintre principalele vulnerabilitati pentru afacerea ta

Atacuri cibernetice: primele 5 dintre principalele vulnerabilitati pentru afacerea ta

0 Shares
0
0
0

Furt de date, virusi, escrocherii, spionaj industrial… In fiecare an, atacurile cibernetice reprezinta milioane de euro daune pentru companii. Potrivit unui studiu recent, 80% dintre companii au experimentat cel putin un atac cibernetic in 2018, 59% dintre acestea avand un impact direct asupra activitatii lor.

Pentru a-ti proteja afacerea de riscurile cibernetice, este esential sa cunoasti vulnerabilitatile cele mai frecvent utilizate de hackeri si necesar sa inchei o asigurare entru atacuri cibernetice (Cyber Risk). Mai multe detalii in acest sens, poti afla pe LeaderTeam.ro.

1.    Angajatii tai, prada perfecta a virusilor de computer de tot felul

Comportamentul angajatilor este cel mai usor defect de securitate IT pe care hackerii il pot exploata. Din cauza ignorantei sau lipsei de vigilenta, acestia sunt rar constienti de riscurile cibernetice la care expun compania.

De aici este importanta cresterii gradului de constientizare si sustinere a acestora prin instruire cu un ghid de bune practici si proceduri interne clar explicate.

2.    E-mailul, principalul vector al atacurilor cibernetice

In fiecare zi, sunt trimise miliarde de e-mailuri spam (e-mailuri nedorite), in scopuri de marketing sau cu intentia de a pacali destinatarii printr-un link sau atasament pentru descarcare. E-mailul poarta multe forme de atacuri:

  • phishingul, destinat recuperarii datelor cu caracter personal, este cel mai frecvent, cu 73% dintre companiile in cauza;
  • „inselatoria presedintelui”, care vizeaza extragerea de bani pretinzand a fi seful companiei si afecteaza una din doua companii;
  • In al treilea rand (44%) au fost infectiile malware si programele de rascumparare, care cripteaza datele impotriva cererii de rascumparare.

Cutiile de e-mail profesionale nu sunt singurele afectate. Cutii personale, utilizate la locul de munca de catre angajati, cresc riscul de infectie si raspandirea virusilor in intreaga retea de calculatoare a companiei.

3.    Accesorii si aplicatii externe, surse de intruziune necontrolate

Taste USB, hard disk-uri externe, playere muzicale… Orice dispozitiv extern introdus in companie si conectat la echipamente IT este un punct de intrare ideal pentru hackeri.

Doua treimi din managerii de sisteme informationale considera ca principalele riscuri cibernetice care trebuie abordate sunt conexiunea statiilor de lucru neautorizate in reteaua companiei si, in era transformarii digitale, implementarea sau utilizarea aplicatiilor neacredibile (shadow IT).

4.    Wi-Fi si obiecte conectate, noi moduri de infiltrare

Generalizarea Wi-Fi, aclamata de hackeri, complica situatia un pic mai mult. In general, reteaua Wi-Fi a companiilor este bine securizata. Dar cele pe care angajatii le utilizeaza in miscare, prin intermediul terminalelor publice, in transporturi, hoteluri si acasa nu sunt sau nu suficiente.

5.    Arhitectura IT a companiei, fundamentul securitatii sale cibernetice

Securitatea IT a companiei tale depinde, in primul rand, de sistemul de protectie IT. Retelele, statiile de lucru si serverele trebuie sa fie securizate cu echipamente profesionale adecvate. In functie de dimensiunea si activitatea companiei tale, adopta instrumentele si regulile de securitate cibernetica recomandate.

In plus, actualizarile si remedierile periodice emise de furnizorii si browserele de software sunt esentiale.

Pentru o protectie maxima a datelor tale de afaceri, beneficiezi de sprijinul profesionistilor: cu asigurarea LeaderTeam, te protejezi impotriva riscurilor cibernetice si a consecintelor acestora.

0 Shares
You May Also Like