Solomon și regina din Saba: Au fost un mare faraon si o celebra regina adevaratii protagonisti ai acestei povesti de dragoste?

0 Shares
0
0
0

Povestea lui Solomon si a Shebei (regina din Saba) este bine cunoscuta ca fiind una de dragoste. Dar numai cand aflam adevaratele lor identitati, vedem cat de multa afectiune a avut Solomon fata de regina sa preferata si cat de mult a adorat-o. El a mutat literalmente muntii pentru a-si exprima dragostea fata de ea – munti de nisip si sol, mai precis. Inca mai sunt astazi siruri lungi de dealuri mari pe care le putem privi si simti o dragoste mai mare decat cea care a stat la baza cladirii piramidelor.

Faimoasa intalnire dintre Sheba si Solomon

Sa ne amintim acea faimoasa intalnire cand Sheba a intrat pentru prima data in Palatul lui Solomon.

„I s-a cerut sa intre in Palat si, cand l-a vazut, a crezut ca este un bazin de apa si si-a dezgolit picioarele. Dar Solomon a spus: „Este un palat pavat cu sticla.” Coran, Capitolul furnicii.

Solomon si regina din Saba” de Giovanni Demin. ( Domeniu public )

„Solomon si regina din Saba” de Giovanni Demin. ( Domeniu public )

„Asezandu-se pe bratul lui Solomon, s-a aplecat si, indepartandu-si sandalele, a ridicat modest tivul halatului si a intins degetul de la picior pentru a testa apa. Regele a fost luat prin surprindere, pacalit automat de o convingere de moment ca ea chiar credea ca un rau curgea intr-un fel prin hol.

Acum ii venise randul sa-si exprime confuzia. „Nu este apa. Sunt doar placi de sticla.” Apoi a vazut ca ea doar il tachina si incepu sa se balbaie: „Ei bine, unii dintre oaspetii mei au crezut ca este foarte realist si natural. Dar este bine realizat, nu-i asa?” Codul Tutankhamen.

Regina din Saba (Domeniu public)

Regina din Saba (Domeniu public)

Gasirea Templului si Palatului lui Solomon

Fragmente de placi vitrate care ilustreaza apa, pesti, stuf si pasari au fost gasite doar in ruinele unui singur Palat antic, cel al lui Ymn Htp III la Malqata langa Luxor.

Acest fapt, impreuna cu o serie de alte descoperiri in Luxor, sunt examinate in „Out of Egypt” de catre istoricul britanic / egiptean Ahmed Osman si fiecare dintre acestea indica doar un singur om ca fiind legendarul rege Solomon, si anume Faraonul YmnHtp III (Amenhotep III).

Ni se spune in Cartea Intai a Regilor ca Templul si Palatul lui Solomon erau atat de marete si somptuoase, incat trebuie sa existe unele dovezi arheologice care sa ateste existenta lor – totusi nu s-a gasit nimic in Israelul modern, in ciuda numeroaselor sapaturi pe parcursul a peste o suta de ani. Fabuloasele ramasite din Luxor nu numai ca se potrivesc cu tot ceea ce ni se spune in Biblie, dar multe dintre zidurile si coloanele antice au ramas intacte, dorind parca sa strige ca acestea au fost construite de regii dinastiei a XVIII-a, David si Solomon, altfel cunoscuti in Egiptul Antic ca Dayhut si Salim Amen.

Templul si Palatul lui Solomon

Imaginea de sus: Interpretare artistica a Templului lui Solomon (CC BY 4.0).

Imaginea de jos: Templul lui Amenhotep III, Luxor, Egipt. (Domeniu public)

Nu pot decat sa pun orbirea celor care nu-si dau seama, care nu vad, pe baza unui zel religios care pur si simplu nu va permite nici o credinta ca cronologia Bibliei a disparut de patru secole sau ca Israelul a fost odata o mare parte a Egiptului, o tara pe care au fost invatati s-o urasca, chiar daca Biblia insasi plaseaza Israelul in Egipt in Cartea 1 Samuel.

Solomon si Regina din Saba (Porțile Paradisului).

Solomon si Sheba: Faraonul Ymn Htp III si Regina Etiye Azeb

Ahmed Osman nu numai ca i-a identificat pe ambii regi, ci si pe socrul lui Solomon, Iosif. Dovezile sunt atat de extinse incat nu poate exista nicio indoiala cu privire la niciuna dintre ele. Detaliile complete ale unei astfel de dovezi pot fi studiate in cartile lui Osman si, daca se prefera o abordare mai usoara, in romanul meu, Codul Tutankhamen.

In afara de aproximativ 13 fapte subliniate de catre Ahmed Osman, care se potrivesc destul de exact cu tot ce ni se spune in Cartea Intai a Regilor, am avut norocul sa recunosc inca 11. Atunci cand acestea sunt, de asemenea, luate in considerare, atunci nu poate ramane nici o iota de indoiala. Solomon a fost faraonul Ymn Htp III si dragostea vietii sale a fost regina sa, Etiye Azeb, mai cunoscuta de noi sub numele de Sheba. Iata cateva dintre cele mai semnificative potriviri ale propriilor mele descoperiri cu relatarea biblica.

Solomon si Regina din Saba (Porțile Paradisului). (Sailko / CC BY 2.5)

Istoricul grec egiptean Manetho a scris: „Astfel s-a intamplat ca 80.000 de persoane necurate au fost adunate din diferite zone si trimise in carierele de piatra”. Vorbim despre este acelasi numar dat in 1 Imparati (Regi) 5:15. Termenul „necurat” a fost folosit pentru a denigra pe oricine nu se conformeaza propriilor credinte religioase ale scriitorului.

In anul 10 al domniei lui Solomon s-a casatorit cu o printesa straina numita Gilukhepa si i s-a emis un Scarab de casatorie cu aceste cuvinte, „Gilukhipa, persoane in haremul ei: 317 femei”. 1 Regi 11: 3 ne vorbeste despre 300 de concubine, asadar un numar destul de apropiat.

Un scarab comemorativ al lui Amenhotep III. Acest scarab apartine unei categorii numite „scarabe de casatorie”, care afirma puterea divina a regelui si legitimitatea sotiei sale, Tiye. Muzeul de arta Walters, Baltimore. (Domeniu public)

Biblia ne spune ca tatal lui Solomon a fost regele David. Tatal lui Ymn Htp III a fost de fapt numit in hieroglife separate ca DHWT, care trebuie sa fie acelasi pentru ca s-ar fi rostit „Dayhut”. Ocazional era folosita o hieroglifa scurta, de unde si o traducere diferita a „DJHWT”. La fel ca multe alte nume, acesta avea uneori litera „Y” adaugata la final, asa cum se procedeaza in limba engleza, iar un alt sufix, „Ms”, insemna pur si simplu „nascut din” (sau „fiul lui”).

David si Solomon

David si Solomon

Kebra Nagast il numeste pe MenyELEk ca fiul cel mare al lui Solomon si ca era cunoscut si sub numele de David. MenyELEk are aceeasi semnificatie ca YmnTwtAnkh, mai cunoscut astazi ca „Regele Tut”.

Sala Coloanelor din Malqata, Luxor, are aceeasi lungime si latime ca masuratorile date in 1 Regi 7:6, cu o marja de eroare in limita a doi pana la trei centimetri.

Argumentul sta chiar in numele sau, Ymn Htp al III-lea. Ymn, numele de zeu  pentru apusul Soarelui in Occident, a fost intotdeauna scris ca „AMEN”, chiar si in litere grecesti, de catre Manetho, care era inca vorbitor practicant al vechii limbi egiptene. Hetep sau Hotep era cuvantul egiptean pentru pace sau odihna, care la acea vreme, in ebraica, era Salim. In calitate de rege evreu al Egiptului, propria familie si poporul sau l-ar fi numit Salim Amen, nume care a evoluat in Salomon, apoi Solomon. Faptul ca au existat regi straini care conduceau alte tari in care se vorbeau alte limbi si timp de multe generatii nu este atat de neobisnuit. Guillaume I al Angliei (sau Wilhelm Cuceritorul) este un exemplu, la fel ca George I al Marii Britanii (care nu a vorbit niciodata limba engleza.)

Statuia colosala a lui Amenhotep III din British Museum

Statuia colosala a lui Amenhotep III din British Museum. (Domeniu public)

Robert Feather, in „The Mystery of the Copper Scroll of Qumran”, sugereaza ca „Heprew”, cuvant egiptean, este originea numelui “Hebrew”, iar acest lucru trebuie sa fie adevarat, intrucat hieroglifa pentru Heprew (Creatiile) era un Scarab Beetle – in greaca „Scarabaeus” – pe care Sfantul Ambrozie il numea miticul Fiu care vine mereu, IWSA – Iesous – in secolul al IV-lea d.Hr.

Mai multe dovezi despre adevaratele identitati ale lui Solomon si a reginei Sheba

Ralph Ellis ne spune in „Iisus, ultimul faraon” ca numele patriarhilor biblici sunt aproape toate ale altor regi egipteni si ca unele sunt chiar scrise exact la fel, ca si cel al faraonului Iacob. Dar au existat si Regi numiti Iosua, Abel, Cain, Abram, Salah, Isaac, precum si Iacov, David si Solomon.

Ahmed Osman mai noteaza in cartea sa ca atat traditiile coranice, cat si cele evreiesti spun ca fratii lui Iosif au intrat in oras prin porti diferite. Teba Antica, azi Luxor, era renumita pentru numeroasele sale Porti si Piloni si nu exista un alt oras in acele vremuri cu care sa se poata compara.

Regele Solomon si Amenhotep al III-lea?

Este destul de surprinzator faptul ca niciun egiptolog nu a observat vreodata legenda gasita de Sir Wallis Budge, care ne spune ca Regina lui Solomon era o fata abisiniana pe nume Eteye Azeb si apoi si-a dat seama ca numele Reginei lui Ymn Htp III, pe care ei il traduc ca „Tiye”, ar trebui sa inceapa cu un „E”. Aceasta vocala nu a fost scrisa niciodata in egipteana, dar acum stim ca a fost din ortografia etiopiana. Silabele au fost deseori inversate in scris, astfel incat Azeb trebuie sa fi fost Zeba sau Sheba. Kebra Nagast ne spune chiar ca fiul lui Solomon si al reginei Eteye se numea Meny EL Ek si ca el era cunoscut si sub numele de „David”, care este „Dwd” in ebraica si „Twt” sau Tut in egipteana. Atat EL cat si TWT erau vazuti ca Zeii Lunii, ceea ce explica variatia de la Ymn Twt Ankh la Meny EL Ek.

Regina Tiye. Este posibil ca sotul ei sa fi fost reprezentat in dreapta ei in aceasta statuie sparta. (Rama / CC BY SA 2.0)

Regina Tiye. Este posibil ca sotul ei sa fi fost reprezentat in dreapta ei in aceasta statuie sparta. (Rama / CC BY SA 2.0)

Stim ca mama lui Etiye, si anume Tuya sau Etuya, sotia lui Joseph (Iosif), provenea din sud, astazi Sudanul de Nord. Acest lucru ridica un semn de intrebare peste povestea minunata spusa de Ahmed Osman, cum ca Ymn Htp a construit un lac de agrement pentru Etiye la Zarw si i-a prezentat un Palat de vara. Indragostitul Cuplu Regal ‘a navigat pe acest lac in Barca regala ‘Aten Gleams’. Osman plaseaza apoi Zarw ca fiind oarecum la est de Canalul Suez, care ar fi fost aproape de rudele ei israelite din Goshen.

O chestiune de localizare

Problema cu aceasta locatie este ca regele a construit, intr-adevar, un lac in fata Palatului ei de la Malqata, cu un canal in forma de „T” care curgea de la Nil la Luxor si se termina intr-un mare port langa Palat. Un scarab de casatorie care comemoreaza acest minunat dar din partea regelui pentru sotia sa are o lungime de 3.700 de coti (aproximativ 932.6 metri) si o latime de aproximativ 700 de coti (320 metri). Un kilometru este de 1093,61 metri, ceea ce este aproape la fel.

Astazi, un lung sir de dealuri marcheaza traseul Canalului de la Nil la Malqata, fiecare dintre ele avand odinioara deasupra un glorios Templu stralucitor. Cu adevarat un dar izvorat dintr-o dragoste enorma.

0 Shares
You May Also Like