Personalul-desemnat-pentru-asigurarea-sanatatii-si-securitatii-in-munca-atributii-si-responsabilitati

Personalul desemnat pentru asigurarea sanatatii si securitatii in munca – atributii si responsabilitati

0 Shares
0
0
0

Cea mai buna companie de consultanta in domeniul protectiei muncii din Romania, va pune la dispozitie cadrul necesar pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare in ceea ce priveste prevenirea si stingerea incendiilor, protejarea angajatilor si asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca .

Personalul desemnat pentru asigurarea sanatatii si securitatii la locul de munca se imparte in trei categorii :

1. Angajatii desemnati pentru activitatile de prevenire si protectie .
2. Lucratorii numiti pentru executarea masurilor de prim ajutor , de stingere a incendiilor si de evacuare .
3. Reprezentantii angajatilor ale caror principale responsabilitati sunt asigurarea sanatatii si securitatii in munca .

Atributiile si responsabilitatile angajatorului in ceea ce priveste personalul care asigura sanatatea si securitatea la nivelul intreprinderii :
Angajatorul are obligatia de a desemna nominal lucratorii pentru activitatile de prevenire si stingerea incendiilor , de acordare a primului ajutor si de evacuare a personalului din intreprindere in situatiile de urgenta .

Angajatorul trebuie sa mentioneze in fisa postului lucratorului activitatile de prevenire si protectie pe care acesta trebuie sa le intreprinda .
Angajatorul trebuie sa aiba in vedere , in momentul desemnarii, dimensiunile intreprinderii , distributia lucratorilor la locul de munca si riscurile la care acestia se expun .

Un alt aspect , de care angajatoruil este strict responsabil , este punerea la dispozitia angajatilor desemnati pentru activitatile de prevenire si protectie mijloacele si timpul necesar pentru desfasurarea activitatilor in cele mai optime conditii , desigur in conformitate cu fisa postului .
Stabilirea contactelor cu institutiile specializate in acordarea primului ajutor , servicii medicale de urgenta , pompieri si salvare .

Principalele atributii si responsabilitati ale lucratorilor numiti pentru buna desfasurare a activitatilor de prevenire si protectie sunt :

  • Angajatii desemnati trebuie sa detina pe langa capacitatea de a efectua aceste activitati timpul si mijloacele adecvate pentru a duce le bun sfarsit sarcinile .
  • Lucratorii trebuie sa detina cunostinte cel putin de nivel mediu in domeniul sanatatii si securitatii in munca pentru a fi capabili sa desfasoare acest tip de activitati , conform legislatiilor europene .
  • Alegerea reprezentantilor lucratorilor se realizeaza tocmai din randul acestora , astfel ca acesta actiune este una dintre atributiile angajatiilor si nu angajatorului .
  • Reprezentantii , pentru a-si putea desfasura activitatea, trebuie sa detina cel putin cunostinte de baza in ceea ce priveste raspunderea pentru sanatatea si securitatea tuturor angajatilor .

Numarul acestor reprezentatnti este stabilit in contractul colectiv de munca dar si in regulamentul de organizare si functionare interna in functie de numarul angajatilor care isi desfasoara activitatea in intreprindere .

Atat numele cat si numarul reprezentantilor lucratorilor sunt transmise angajatorului in scris .

Reprezentantii angajatilor sunt pot sa isi exprime parerea si sa participe la numite actiuni sau sa intreprinda propriile actiuni , precum : cooperarea cu angajatorul pentru optimizarea factorilor care influenteaza in mod direct securitatea si sanatatea la locul de munca ; participa la desfasurarea actiunilor de evaluare a riscurilor ; consiliaza lucratorii cu privire la importanta aplicarii normelor de sanatate si securitate la locul de munca ; informeaza angajatorul despre ideile si recomandarile angajatilor privitoare la optimizarea conditiilor de munca ; urmaresc indeplinirea masurilor aflate in planul de preventie si protectie ; comunica autoritatilor competente nerespectarile legislatiei in vigoare .

0 Shares
You May Also Like