Karl Benz si crearea primului automobil...

Karl Benz si crearea primului automobil…

0 Shares
0
0
0

Au trecut deja peste 175 de ani de la nasterea lui Karl Benz, inginerul german incapatanat si perfectionist hotarat sa creeze prima masina din istorie. De aici si pana la primul parc auto a fost doar un pas.

Inventarea automobilului este atribuita in mod traditional lui Karl Benz (1844-1929). Dar pentru crearea lui Benz a fost necesara contributia ingeniozitatilor anterioare, cum ar fi motorul in patru timpi inventat independent de compatriotul sau Nikolaus August Otto si francezul Alphonse Beau de Rochas.

O masina mecanica fara tractiune animala: acesta a fost visul multor ingineri care au ajuns sa devina realitate, dar incetul cu incetul. De la primele masini auto, cu abur, la motoare cu combustie, roti cu anvelope, suspensie… Nu este usor sa marcam un moment precis in istorie pentru a decide din ce moment exista ceea ce intelegem astazi cu automobilul. Nu exista nici o indoiala ca, in aceasta cucerire tehnologica, Benz si proiectul sau motorwagen au avut multe de facut.

Un inginer german

Karl Benz s-a nascut la 25 noiembrie 1844 in Pfaffenrot, un mic sat din Padurea Neagra din sud-vestul Germaniei. Fiul unui fierar care a lucrat ca specialist pe linia de cale ferata dintre Karlsruhe si Heidelberg, a fost fascinat de caile ferate inca din copilarie. Fara tata la varsta de doi ani, mama sa, Josephine Benz, a facut un efort laudabil pentru a-i asigura o educatie excelenta.

Bertha a salvat situatia: cu banii ei de zestre a platit pentru partea lui Ritter, care a parasit compania.

Inteligent, aplicat si foarte talentat in stiintele exacte, Karl a absolvit ca inginer la varsta de 19 ani, la varsta de Karlsruhe Polytechnicum. Indeplinindu-si asteptarile, Benz a inceput sa lucreze la o companie feroviara din Karlsruhe. Cu toate acestea, ziua de lucru de douasprezece ore, intunericul si umiditatea constanta a atelierelor au ajuns sa fie deprimante, asa ca a demisionat. Mai tarziu, o cariera incerta si moartea mamei sale in martie 1870 l-au descurajat profund.

Dar norocul sau avea sa se schimbe cateva luni mai tarziu, cand si-a intalnit viitoarea sotie, Bertha Ringer, o fiica hotarata, in varsta de 20 de ani, a unui constructor. Dupa o scurta sedere la Viena, unde si-a cautat fara succes un loc de munca implinit, Benz s-a intors la Mannheim si a facut echipa cu August Ritter.

In august 1871, Benz si Ritter au cumparat o mica proprietate in centrul orasului si s-au stabilit ca furnizori de materiale mecanice. Dar problemele de lichiditate au aparut in curand, agravate de apatia lui Ritter, al carui interes a disparut in curand.

Bertha a fost cea care a salvat situatia, folosindu-si banii de zestre pentru a plati partea lui Ritter, care a parasit compania. In anul urmator, Karl si Bertha s-au casatorit. Cu toate acestea, acestea nu au fost vremuri bune. Panica financiara care a starnit Viena la acea vreme a afectat micile afaceri germane. Datoriile urmau sa-l duca pe Benz in instanta, asa ca a trebuit sa scape de probleme predand activele companiei sale bancii cu care contractase ipoteca.

Afacerea avea nevoie de un produs de calitate, ceva care sa se poata vinde, iar Benz a gandit mare. El a fost intotdeauna fascinat de motoare, si stia ca arderea interna a avut un mare potential. S-a propus construirea unui gaz in doi timpi, alimentat cu gaz. Dupa un an de munca, a reusit sa-si faca creatia sa functioneze corect in noaptea de Revelion 1879, cu un sunet care, in propriile sale cuvinte, “nu se putea potrivi cu niciun flaut magic”.

Acorduri si dezacorduri

Cu toate acestea, dificultatile economice nu i-au permis sa-l fabrice in serie pana cand nu l-a intalnit pe fotograful Emil Bühler, care s-a oferit sa acopere costurile de productie. Acestei asociatii i s-a alaturat Otto Schmuck, un om de afaceri local. Impreuna au fondat o companie pentru distributia motoarelor Benz, desi banca care a imprumutat anterior bani inginerului a cerut sa participe la companie inainte de a extinde mai multe fonduri.

Astfel, in octombrie 1882 s-a nascut Gasmotorenfabrik Mannheim, destinat fabricarii motoarelor pentru uz industrial si compus dintr-un consiliu de administratie eterogen. El a sugerat sa se faca unele modificari la designul de baza al motorului, lucru care l-a infuriat pe Benz (in opinia sa, acei comercianti nu au inteles complexitatea crearii sale). Sfidator, inginerul a sustinut ca motorul sau ar rula un vehicul experimental care ar circula pe sosele.

Membrii consiliului au crezut ca el a fost iesi din calea lui, si ca disparitatea obiectivelor determinat Benz sa demisioneze in luna ianuarie a anului urmator. Pana atunci, situatia vizionarului german era destul de disperata.

Nu avea bani, nici unelte, nici un loc unde sa lucreze cu proiectul sau de vehicul. In plus, era deja tatal a patru copii, pe care trebuia sa-i sustina. Din fericire, dragostea lui pentru biciclete s-a dovedit a fi solutia la problemele sale.

0 Shares
You May Also Like