Cum sa pastram sanatatea cavitatii orale

Cum sa pastram sanatatea cavitatii orale?

0 Shares
0
0
0

Cavitatea orala reprezinta prima parte a tractului digestiv, prin intermediul careia alimentele sunt pregatite pentru ingerare si digestie.

Cavitatea orala este formata din buze, obraji, plafonul si planseul cavitatii, limba, gingii, dinti  si glangele salivare. Rolul cavitatii orale este esential in pregatirea alimentelor in vederea  ingerarii si digerarii, fenomene absolut necesare supravietuirii noastre.

Partile componente ale cavitatii orale

Toate partile componente ale cavitatii orale sunt esentiale in buna functionare a acesteia, astfel ca de sanatatea si starea acestora depind o serie de procese.

Un control medical de specialitate va acorda atentie intregii cavitati, de la obraji, gingii si dinti, pana la plafon, limba si planseu, insa cele mai mari probleme pe care le manifestam pe acest palier sunt localizate la nivelul gingiilor şi  dintilor. Sanatatea acestora este esentiala in buna functionare a sistemului digestiv, dar si pentru a ne asigura un aspect estetic normal, un zambet frumos fiind visul oricui.

Sanatatea gingiilor si a dintilor

Atunci cand ne referim la sanatatea gingiilor si a dintilor, avem in vedere faptul ca suntem direct raspunzatori de starea acestora, astfel ca o cavitate orala sanatoasa presupune control periodic stomatologic, in vederea prevenirii eventualelor complicatii, dar si interventia rapida in cazul in care manifestam orice tip de problemă dentara sau gingivala.

Igiena orala este esentiala in pastrarea sanatatii cavitatii orale, iar in functie de specificul fiecaruia si de tendinta de a manifesta anumite probleme, precum demineralizarea dintilor, retragerea gingiilor sau confruntarea  frecventa cu  stomatite si candidoze bucale, se impune luarea anumitor masuri, precum administrarea de suplimente alimentare, cum ar fi  curele de colagen lichid hidrolizat cu acid hialuronic, efectele benefice ale acestora sesizandu-se atat la nivelul gingiilor, cat si al dintilor.

Colagenul si sanatatea gingiilor

Colagenul este reprezentat printr-o  substanta proteica produsa in mod natural de organismul uman si avand un rol esential pentru sanatatea tesuturilor. Exista 28 de tipuri de colagen, cu structuri si functii diferite.  Colagenul are rolul de a oferi elasticitate tesuturilor, dar si de a asigura regenerarea celulara.

Odata cu demararea procesului de imbatranire a organismului sau cand traversam diferite dezechilibre la nivel nutritional, productia naturala de colagen incepe sa scada, astfel ca efectele se vor resimti pe toate palierele, inclusiv la nivelul gingiilor. Diminuandu-se fibrele de colagen, gingiile incep sa se retraga, afectand astfel baza de prindere a dintelui, astfel ca efectele negative se vor rasfrange si asupra dentitiei, nu doar asupra gingiilor.

Afectiunile specifice gingiilor aflate in suferinta din cauza nivelului scazut de colagen, impun luarea masurilor preventive, astfel ca este indicata suplimentarea colagenului si monitorizarea atenta a starii gingiilor. Astfel, colagenul este esential pentru sanatatea gingiilor si dintilor, retractia gingivala cauzata de nivelul scazut de colagen conducand la caderea dintilor care nu mai au suport in gingie.

Acest context se poate manifesta inca de timpuriu, atata timp cat nivelul de colagen scade si nu se iau masuri imediate de remediere.

0 Shares
You May Also Like