Cum functioneaza sistemul dvs. septic?

0 Shares
0
0
0

Sistemele septice sunt structuri de tratare a apelor uzate subterane, utilizate frecvent in zonele rurale fara sisteme de canalizare centralizate. Daca detineti un sistem septic, atunci cu siguranta veti accesa mai devreme sau mai tarziu www.calypsomono.ro pentru ca specialistii sa se ocupe de curatarea fosei septice.

Fosele septice folosesc o combinatie de natura si tehnologie dovedita pentru a trata apele uzate provenite de la instalatiile sanitare produse de bai, scurgerile de bucatarie si spalatorie. Un sistem septic tipic este format dintr-o fosa septica si un camp de scurgere sau un camp de absorbtie a solului.

Fosa septica digera materia organica si separa materia plutitoare (de exemplu, uleiuri si grasimi) si solidele de apa uzata. Sistemele pe baza de sol descarca lichidul (cunoscut sub numele de efluent) din fosa septica intr-o serie de tevi perforate ingropate intr-un camp de scurgere, camere sau alte unitati speciale proiectate sa elibereze lent efluentul in sol.

Sistemele alternative folosesc pompe sau gravitatii pentru a ajuta efluentii foselor septice sa se pluteasca prin nisip, materie organica (de exemplu rumegus), zone umede construite sau alte medii pentru a elimina sau neutraliza poluantii precum agenti patogeni care provoaca boli, azot, fosfor si alti contaminanti. Unele sisteme alternative sunt concepute pentru a evapora apele uzate sau pentru a le dezinfecta inainte de a fi evacuate in sol.

Mai exact, asa functioneaza un sistem septic conventional tipic:

 1. Toata apa curge din casa dvs. printr-o conducta principala de scurgere intr-o fosa septica.
 2. Fosa septica este un recipient ingropat, etans, format de obicei din beton, fibra de sticla sau polietilena. Sarcina sa este sa mentina apa reziduala suficient de lunga pentru a permite solidelor sa se aseze in partea de jos formand namoluri, in timp ce uleiul si grasimea plutesc in partea de sus, ca spor.

Compartimentele si o iesire in forma de T impiedica namolul si rezidurile sa paraseasca rezervorul si sa calatoreasca in zona campului de scurgere.

 1. Apa uzata lichida (efluent) iese apoi din rezervor in campul de scurgere.
 2. Campul de scurgere este o sapatura superficiala, acoperita, facuta in sol nesaturat. Apele uzate pretratate sunt evacuate prin conducte pe suprafete poroase care permit apelor uzate sa filtreze totusi solul. Solul accepta, trateaza si imprastie apele uzate pe masura ce se percoleaza prin sol, in final se deverseaza in apele subterane.

Daca campul de scurgere este supraincarcat cu prea mult lichid, acesta poate inunda, ceea ce face ca apele reziduale sa curga pe suprafata solului sau sa creeze copii de rezerva in toalete si chiuvete.

 1. In cele din urma, apa uzata se percoleaza in sol, eliminand in mod natural bacteriile coliforme daunatoare, virusurile si nutrientii. Bacteriile coliforme sunt un grup de bacterii care locuiesc predominant in intestinele oamenilor sau ale altor animale cu sange cald. Este un indicator al contaminarii fecale umane.

Cum sa va ingrijiti sistemul septic

Intretinerea sistemului septic nu este complicata si nu trebuie sa fie scumpa. Intretinerea se reduce la patru elemente cheie:

 1. Inspectati si pompati frecvent

Sistemul septic mediu gospodaresc trebuie inspectat cel putin o data la trei ani de catre un profesionist al serviciilor septice. Foselele septice casnice sunt de obicei pompate la fiecare trei-cinci ani. Sistemele alternative cu intrerupatoare electrice, pompe sau componente mecanice ar trebui inspectate mai des, in general o data pe an. Un contract de servicii este important, deoarece sistemele alternative au piese mecanizate.

Patru factori majori influenteaza frecventa pomparii septice:

 • Marimea gospodariei;
 • Apele uzate totale generate;
 • Volumul solidelor din apele uzate;
 • Marimea rezervorului septic.
 1. Folositi apa eficient

Utilizarea medie a apei din interior intr-o casa obisnuita cu o singura familie este de aproape 70 de litri de persoana, pe zi. Doar o singura toaleta cu scurgere poate risipi pana la 200 de litri de apa pe zi.

Toata apa pe care o gospodarie o trimite tevilor se varsa in sistemul sau septic. Cu cat consuma mai multa apa, cu atat mai putina apa intra in sistemul septic. Utilizarea eficienta a apei imbunatateste functionarea unui sistem septic si reduce riscul de esec.

 1. Eliminati corect deseurile

Indiferent daca aruncati deseurile in toaleta, le macinati in depozitul de gunoi sau le turnati pe chiuveta, dus sau baie, tot ceea ce se va scurge in canalele, va ajunge in final in sistemul vostru septic.

Evitati sa aruncati in toaleta uleiul de gatit, servetele uscate sau umede, solutii fotografice, scutece, absorbante, prezervative, zat de cafea, mucuri de tigara, produse farmaceutice, etc.

 1. Mentineti-va campul de scurgere

Campul dvs. de scurgere este o componenta a sistemului septic care elimina contaminantii din lichidul care iese din fosa septica – este o parte importanta a sistemului septic. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le faceti pentru a-l mentine:

 • Nu parcati niciodata sau conduceti pe campul de scurgere.
 • Plantati copaci la distanta adecvata fata de campul de scurgere pentru a impiedica radacinile sa creasca in sistemul septic. Un profesionist in servicii septice va poate sfatui cu privire la distanta corespunzatoare, in functie de fosa septica si de peisaj.
 • Pastrati stresinele, pompele de golire si alte sisteme de drenare a apei pluviale departe de zona dvs. Excesul de apa incetineste sau opreste procesul de tratare a apelor uzate.
0 Shares
You May Also Like