Ce este ecografia abdominala si la ce te ajuta?

Ce este ecografia abdominala si la ce te ajuta?

0 Shares
0
0
0

Un test de imagistica medical utilizat in mod obisnuit, ultrasunetele abdominale pot fi comandate in multe situatii, deoarece este un mod simplu, nedureros si sigur de a examina organele solide din abdomen si regiunea pelviana.

 Ce este o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala se bazeaza pe utilizarea ultrasunetelor: trimisa de sonda, se reflecta pe peretii organelor si produce un ecou, ​​a carui returnare permite obtinerea imaginilor.

Ecografia este utilizata pentru explorarea organelor din abdomen care sunt solide sau contin lichide – ficat, pancreas, vezica biliara, cai biliare, rinichi, splina -, vase de sange si organe din pelvis pentru ultrasunete abdominopelvice: uter si ovare la femei, prostata si seminale vezicule la barbati.

Face posibila detectarea maselor abdominale anormale (ganglion, calcul) si distinctia unei mase solide de o masa fluida (chist, de exemplu).

 Cum merge ecografia abdominala?

Ecografia abdominala se efectueaza intr-un spital sau cabinet de radiologie, de catre un medic, radiolog sau moasa (pentru ecografia sarcinii). Este un test nedureros care nu necesita alt preparat decat postul de cel putin 3 ore. In unele situatii, poate fi necesar sa aveti o vezica plina: acest lucru va fi specificat pe reteta.

Ecografia abdominala se efectueaza transcutanat, adica prin peretele abdominal, mai rar endocavitar (vagin sau rect) pentru a fi cat mai aproape de zona de examinat. Un gel rece este aplicat pe stomac pentru a facilita transmiterea ultrasunetelor. Apoi practicantul trece sonda cu ultrasunete pe stomac, pentru a obtine diferite imagini in sectiune transversala transmise pe un ecran.

Pregatirea si precautiile pentru examen

Iata cateva precautii de luat in considerare inainte de efectuarea ultrasunetelor abdominale:

 • Daca examenul este dimineata, vi se va cere sa nu mancati sau sa beti nimic dupa miezul noptii. Puteti lua in continuare medicamentul cu apa minima. In plus, nu trebuie sa mestecati guma care va va face sa inghititi aer. Acest lucru poate interfera cu acuratetea examenului.
 • Daca examenul are loc dupa-amiaza, vi se va cere sa aveti stomacul gol cu ​​4 pana la 6 ore inainte. Puteti lua in continuare medicamentul cu apa minima. Nu este recomandat sa consumati grasimi dimineata. In plus, nici aici nu va trebui sa mestecati guma pentru a nu inghiti aer. Acest lucru poate afecta precizia examenului.

Cand se efectueaza o ecografie abdominala?

O ecografie abdominala poate fi comandata in prezenta durerii abdominale. Poate fi utilizat pentru diagnosticarea diferitelor patologii ale diferitelor organe ale abdomenului:

 • pietre ale vezicii biliare;
 • ciroza, ficat gras, chist, tumoare a ficatului;
 • dilatarea sau obstructia tractului biliar;
 • pancreatita, chisturi in pancreas, fibroza;
 • fibroza, necroza, ruperea splinei;
 • ganglioni limfatici intra-abdominali (limfadenopatie);
 • tromboza vaselor;
 • pietre la rinichi, marirea rinichiului;
 • ascita (prezenta lichidului in cavitatea abdominala).

In timpul sarcinii, ultrasunetele abdominale pot fi utilizate pentru a monitoriza cresterea sanatoasa a fatului si pentru a detecta anumite anomalii morfologice. Prin urmare, in monitorizarea clasica a sarcinii, sunt recomandate trei ecografii.

Cat dureaza o ecografie abdominala?

O ecografie abdominala eco abdominal Cluj Napoca dureaza in medie o jumatate de ora. Doriti sa aflati mai multe despre ecografia abdominala? Trebuie sa faceti acest test pentru ca aveti simptome? Sunteti insarcinata ?

Imaginile si raportul cu ultrasunete sunt date in aceeasi zi. In functie de rezultatele ultrasunetelor, pot fi prescrise alte examinari pentru a clarifica diagnosticul: CT, RMN, laparoscopie.

0 Shares
You May Also Like