Remedii naturale pentru intarirea sistemul imunitar

0 Shares
0
0
0

In fiecare etapa a vietii noastre, corpul intra in contact cu bacterii, ciuperci, virusi, alte microorganisme si diverse substante chimice straine.

Din acest motiv, organismul uman dispune de sistemul imunitar, adica de un set de bariere si sisteme de aparare naturale care pot, in aproape toate cazurile, sa contracareze daunele si sa vindece bolile.

Sistemul imunitar functioneaza ca o retea de supraveghere sau de aparare si este format din tesuturi, organe si celule care coopereaza pentru a apara organismul prin intermediul imunitatii innascute sau al imunitatii dobandite.

Care sunt remediile naturale pentru stimularea sistemului imunitar?

Exista multe perioade ale anului in care apararea imunitara are nevoie de “ajutor” pentru a functiona la maximum. Nu numai in timpul iernii, cand conditiile atmosferice nefavorabile creeaza un mediu ideal pentru atacul virusilor si bacteriilor, ci si in restul anului, sistemul nostru imunitar poate fi dezechilibrat din cauza unor factori precum stresul, depresia si orele insuficiente de somn.

Din acest motiv, utilizarea stimulentelor imunitare naturale poate contribui la intarirea sistemului imunitar. Continua sa citesti si descopera produsele naturiste pentru imunitate.

Resveratrol

In ultimii ani, numeroase studii au evidentiat rolul imunomodulator al resveratrolului.

Resveratrolul este un compus polifenolic cu proprietati antioxidante bine cunoscute. Se gaseste in unele plante, struguri, fructe de padure si seminte.

Beta Glucan

Beta Glucanul este un polimer compus din molecule de glucoza care apartine clasei polizaharidelor nedigerabile si are structura tipica a carbohidratilor complecsi. Acestea sunt prezente in peretii celulari ai ciupercilor, drojdiilor, algelor, lichenilor si cerealelor, cum ar fi ovazul, taratele si orzul.

Functia imunomodulatoare a Beta Glucanului este combinata cu puternica sa activitate prebiotica, care favorizeaza proliferarea florei bacteriene intestinale.

Lactoferrina

O proteina esentiala pentru activitatea sistemului imunitar este lactoferrina. Pe langa faptul ca sporeste activitatea celulelor sistemului imunitar, lactoferrina este un puternic antimicrobian, deoarece leaga fierul necesar supravietuirii bacteriilor, si un antiviral, datorita capacitatii sale de a se lega de glicozaminoglicanii membranei virale, impiedicand patrunderea virusului.

Lactoferrina este prezenta in cantitati mari in laptele uman (6-2 mg/ml), in timp ce cantitatile sale sunt foarte mici in laptele de vaca (1-0,01 mg/ml) si in derivatele sale. Prin urmare, suplimentarea este necesara in perioadele de nevoie sporita pentru a profita pe deplin de activitatea sa antimicrobiana.

Socul

Efectul antiviral al socului este indreptat impotriva virusurilor gripale, deoarece este capabil sa inhibe primele etape ale unei infectii prin blocarea proteinelor virale responsabile de patrunderea in celulele gazda si stimularea eliberarii de citokine pe care sistemul imunitar le foloseste pentru a coordona un raspuns mai eficient impotriva agentului patogen invadator.

Vitamina D

Datorita actiunii sale imunoreglatoare, vitamina D stimuleaza activitatea sistemului imunitar, in special a celulelor albe din sange. In plus, un deficit de vitamina D a fost asociat cu o functie pulmonara redusa si cu un risc crescut de infectii pulmonare.

Vitamina C

Pe langa vitamina D, o alta vitamina care actioneaza asupra sistemului nostru imunitar este vitamina C. Acesta este capabil, printre altele, sa stimuleze proliferarea neutrofilelor, cel mai numeros tip de celule albe din sangele circulant.

Probiotice

Probioticele sunt microorganisme care, odata administrate, sunt capabile sa colonizeze intestinul, reechilibrand microbiota, flora noastra intestinala fiziologica.

Suplimentarea cu probiotice nu are doar o functie anti-biotica, deoarece principala lor functie este imunostimulatoare. Prin interactiunea cu mucoasele intestinale, bacteriile probiotice stimuleaza sistemul imunitar local, ajutand si consolidand activitatea microorganismelor indigene.

De asemenea evita stresul, deoarece slabeste sistemul imunitar si creste susceptibilitatea la infectii.

0 Shares
You May Also Like