Ce este un endocrinolog?

Ce este un endocrinolog?

0 Shares
0
0
0

Un endocrinolog este un furnizor de servicii medicale specializat în endocrinologie, un domeniu al medicinei care studiază afecțiunile legate de hormoni. Un endocrinolog poate diagnostica condițiile endocrine, poate dezvolta planuri de tratament și management pentru acestea și poate prescrie medicamente.

Ce este endocrinologia?

Endocrinologia este studiul hormonilor și al glandelor și organelor endocrine. Glandele care secretă hormoni și anumite organe din corpul tău compun sistemul tău endocrin.

Un hormon este un mesager chimic care călătorește de la o glandă endocrină sau un organ din corpul tău la o altă parte a corpului tău prin sânge. Hormonii ajută părțile corpului tău să comunice între ele și au un rol important în multe funcții vitale ale corpului, cum ar fi:

Metabolismul (modul în care corpul tău transformă alimentele pe care le consumi în energie pe care o poate utiliza).

Creșterea.

Funcția sexuală și reproducerea.

Somnul.

Corpul tău produce și eliberează peste 50 de hormoni diferiți. Printre acești hormoni se numără: adrenalina, estrogenul, hormonul de creștere, insulina, melatonina, hormonul tiroidian si testosteronul.

Anumite glande din corpul tău, numite glande endocrine, produc și eliberează hormoni. Glandele sunt țesuturi speciale din corpul tău care creează și eliberează substanțe. Glandele endocrine din corpul tău includ: glandele suprarenale, glandele paratiroide, glanda pineală, glanda pituitară, glanda tiroidă.

În corpul tău există și alte glande care nu sunt glande endocrine, cum ar fi glandele sudoripare și glandele limfatice (numite și noduri limfatice).

Anumite organe din corpul tău produc și eliberează de asemenea hormoni. Un organ este un grup de țesuturi care formează o structură ce îndeplinește funcții specifice importante în corpul tău. Organele care fac parte din sistemul endocrin includ: pancreasul, hipotalamusul (acesta este o parte a creierului, care este un organ), ovarele si testiculele.

Care sunt diferitele tipuri de endocrinologi?

Un endocrinolog poate să se specializeze în anumite domenii ale endocrinologiei, cunoscute sub numele de subspecialități, inclusiv:

Nutritie: Mulți hormoni joacă roluri importante în metabolismul tău — modul în care corpul tău transformă alimentele pe care le consumi în energie pe care o poate folosi. Un endocrinolog se poate specializa în tratamentul diferitelor condiții metabolice, cum ar fi obezitatea.

Boli ale tiroidei: Multe condiții pot afecta tiroida ta, glanda în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului tău. Un endocrinolog se poate specializa în aceste condiții în mod specific.

Oncologie endocrină: Un endocrinolog se poate specializa în cancerele care afectează sistemul tău endocrin. Oncologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenția, diagnosticul și tratamentul cancerului.

Neuroendocrinologie: Această ramură a endocrinologiei studiază interacțiunea dintre sistemul tău nervos și sistemul endocrin. De exemplu, investighează cum creierul tău controlează activitatea hormonală în corpul tău.

Endocrinologie pediatrică: Un endocrinolog pediatric se specializează în tratarea copiilor care au condiții endocrine. Unele condiții endocrine afectează în mod specific copiii, iar altele pot afecta atât copiii, cât și adulții.

Afirmarea genului: Afirmarea genului poate implica un tratament multidisciplinar în care endocrinologii joacă un rol important. Endocrinologii se pot specializa în terapia hormonală sexuală, care este un aspect al afirmării genului.

Endocrinologie reproductivă: Multe hormoni sunt implicați în funcțiile sexuale și reproducerea. Un endocrinolog se poate specializa în condiții legate de funcția sexuală și fertilitate. Aceștia pot fi denumiți specialiști în fertilitate.

Medicina nucleară în endocrinologie: Această ramură a endocrinologiei se concentrează pe utilizarea medicinei nucleare pentru tratarea anumitor condiții endocrine, în special condiții ale tiroidei.

Ce tratează un endocrinolog?

Un endocrinolog poate diagnostica și trata mai multe condiții diferite care afectează sistemul tău endocrin. Această secțiune va grupa mai multe — dar nu toate — condițiile pe care le tratează endocrinologii în următoarele categorii: condiții metabolice, cancere endocrine și tumori, condiții ale tiroidei, condiții metabolice, condiții legate de dezvoltarea sexuală, funcția și reproducerea, condiții legate de calciu și oase.

Condiții metabolice

Un endocrinolog poate dezvolta planuri de tratament și management pentru condiții metabolice.

Boli metabolice moștenite.

Sindromul metabolic.

Obezitatea.

Cancere și tumori endocrine

Un endocrinolog poate diagnostica și trata cancerele și tumorile endocrine, care sunt denumite după glanda sau organul în care încep. Diferite tipuri de cancere și tumori endocrine includ: tumori ale glandei suprarenale, carcinom adrenocortical, tumori neuroendocrine, cancer pancreatic, cancer paratiroidian, tumori paratiroide, tumori pituitare, cancer tiroidian.

Condiții ale tiroidei

Endocrinologii pot trata bolile tiroidei, care este un termen general pentru orice condiție medicală care împiedică glanda tiroidă să producă cantitatea corectă de hormoni. Mai multe condiții pot afecta funcționarea glandei tiroide, inclusiv: gusa (mărirea glandei tiroide), boala Graves (o condiție autoimună care provoacă hipertiroidism), boala Hashimoto (o condiție autoimună care provoacă hipotiroidism), hipotiroidism (nivel scăzut de hormoni tiroidieni), hipertiroidism (nivel ridicat de hormoni tiroidieni), tiroidita (inflamația tiroidei), condiții tiroidiene legate de sarcină, mase tiroidiene si nodul tiroidian.

Condiții legate de dezvoltarea sexuală, funcția și reproducerea

Mai mulți hormoni sunt implicați în dezvoltarea sexuală, funcția și reproducerea. Endocrinologii pot trata următoarele condiții legate de hormonii sexuali: amenoreea (absența menstruației), disfuncția erectilă, deficiența și excesul de hormon de creștere (acromegalie sau gigantism), ginecomastia (țesutul mamar mărit la bărbați), infertilitatea legată de hormoni, hipogonadismul (niveluri scăzute de testosteron sau estrogen), chisturile ovariene, tulburările menopauzei, sindromul ovarelor polichistice (SOP), sindromul premenstrual (SPM) si tulburările hormonilor sexuali.

Condiții legate de calciu și oase

Mai mulți hormoni afectează metabolismul osos și nivelurile de calciu. Condițiile legate de sănătatea oaselor și calciului pe care endocrinologii le pot trata includ: hipercalcemia (nivel ridicat de calciu în sânge), hipocalcemia (nivel scăzut de calciu în sânge), boala metabolică osoasă, osteopenia și osteoporoza (lipsa masei și rezistenței osoase), deficiența de vitamina D.

De ce ar trebui să consult un endocrinolog?

Doctorii de familie pot diagnostica și vă pot ajuta să gestionați multe condiții endocrine. Totuși, s-ar putea să beneficiați de consultarea unui endocrinolog de la o clinica de endocrinologie Cluj, deoarece este probabil mai informat cu privire la starea dumneavoastră și mai specializat în ceea ce privește diferitele medicamente, tehnologii și studii clinice care vă pot ajuta să tratați condiția. Endocrinologii sunt experți în endocrinologie și condiții endocrine.

La fel cum ați dori să duceți vehiculul dumneavoastră la un atelier de reparații care se specializează în marca vehiculului dumneavoastră în loc de un atelier de reparații general care lucrează cu orice tip de vehicul, s-ar putea să beneficiați de consultarea unui furnizor de servicii medicale care se specializează în condiția dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastra generalist v-a diagnosticat cu o condiție endocrină, acesta vă poate recomanda să consultați un endocrinolog pentru a ajuta la gestionarea stării dumneavoastră, mai ales că multe condiții endocrine sunt pe termen lung sau cronice (pe tot parcursul vieții).

Dacă medicul generalist suspectează că corpul dumneavoastră ar putea avea probleme cu anumiți hormoni, acesta vă poate trimite să consultați un endocrinolog pentru un diagnostic corect și un plan de tratament.

Un endocrinolog ar putea fi, de asemenea, parte dintr-o echipă de furnizori de servicii medicale pentru tratarea anumitor condiții, cum ar fi cancerele și problemele de fertilitate.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

You May Also Like