Pritocirea vinului

Pritocirea vinului

0 Shares
0
0
0

Dezvoltata in Burgundia, rafinarea vinului este procesul de separare a vinului nou de sedimentul sau si mutarea acestuia dintr-un vas in altul, folosind gravitatia si niste echipamente simple.

Vinul clarificat manual este mai bland decat atunci cand este utilizat un sifon electric sau o pompa care poate agita sedimentul. In functie de tipul de vin pe care il produci, este posibil sa fie necesar sa-l scoti de mai multe ori pe parcursul procesului de fermentare si imediat dupa aceea.

Daca vrei sa faci treaba in mod corespunzator, ReclamaPeTelefon.ro iti spune cand se trage vinul de pe drojdie, astfel incat sa faci treaba sa mearga cat mai bine posibil.

Notiuni de baza despre tragerea vinului

Obtine echipamentul adecvat pentru a rafina vinul. Rafinarea vinului implica utilizarea catorva instrumente relativ simple, dintre care majoritatea ar trebui sa vina standard cu seturile de vinificatie casnice sau care sunt disponibile la orice comerciant cu amanuntul de fabricare a berii.

Pentru a scoate vinul in mod corespunzator, vei avea nevoie de: cel putin doua galeti sau recipiente sterilizate, de un tub de sifon, de un capac de inchidere cu aer pentru vin.

Prima data, sterilizeaza sifonul cu o meta solutie. Denumita in mod obisnuit astfel, meta solutia reprezinta un amestec de metabisulfit de potasiu sau metabisulfit de sodiu, diluat in apa. Acestea sunt disponibile comercial sau pot fi amestecate acasa. In general, aproximativ o lingura de meta solutie trebuie distilata in aproximativ un litru de apa.

Tot ceea ce va atinge vinul trebuie sterilizat si cu meta-solutie, de obicei prin strangerea unui pic din acesta in galeata sau prin tub, apoi aruncandu-l intr-un loc sigur.

Meta-solutia este destul de dura, ceea ce inseamna ca este o idee buna sa o folosesti intr-o zona bine ventilata, purtand protectie respiratorie si manusi atunci cand o manipulezi. Urmeaza instructiunile de pe pachet.

Asaza vinul pe care vrei sa il clarifici pe o suprafata ridicata. Ia vasul care contine vinul cu sedimentul si deschide-l, apoi asaza-l pe o suprafata ridicata. In functie de cantitatea de vin pe care o prepari, este posibil sa ai nevoie de o cantitate semnificativa de spatiu pentru a face acest lucru, sau doar de o masa si de podeaua bucatariei. Asigura-te ca tubul sifonului este suficient de lung pentru a ajunge oriunde incerci sa sifonezi vinul.

Procesul implica gravitatia, deci este absolut esential ca multimea completa de vin sa fie mai mare decat cea mai inalta portiune din recipientul curat pe care il vei folosi pentru a clarifica vinul, altfel procesul nu va functiona.

Introdu sifonul in carucior. Asaza capatul crestat al tubului sifonului in carucior, asigurandu-te ca nu atingi sedimentul aflat pe fund. Ar trebui sa poti vedea linia de sedimente destul de clar pana cand esti gata sa scoti vinul, iar acesta ar trebui sa fie semnificativ mai intunecat si mai tulbure spre fundul vinului. Lasa tubul sa cada in cea mai adanca parte a vinului, dar pastreaza-l cu cel putin un centimetru sau doi deasupra liniei de sedimente.

Introdu celalalt capat al sifonului in recipientul curat sau lasa-l sa atarne deasupra. Va trebui sa il introduci rapid in recipient, dar verifica si asigura-te ca tubul este suficient de lung pentru a ajunge unde trebuie. Din acest moment poti incepe sifonarea sau tragerea vinului de pe drojdie.

 

0 Shares
You May Also Like