Insulele Bermude- Oaza de la capătul triunghiului sinistru

Insulele Bermude- Oaza de la capătul triunghiului sinistru

0 Shares
0
0
0

Multă lume știe despre Triunghiul Bermudelor și poveștile terifiante legate de această parte a Oceanului Atlantic. Având o suprafață de de circa 1.2 milioane km², există multe zvonuri și speculații că în această zonă, în apropiere de coasta de est a SUA, se întâmplă foarte des fenomene paranormale.

De la misterioase dispariții ale navelor ce călătoreau prin acest triunghi înfricoșător și prăbușiri inexplicabile ale avioanelor ce zburau peste această zonă, până la activități paranormale în care legile fizicii nu mai aveau sens,  aceste fenomene sunt puse de multe ori pe seama unor ființe extraterestre.

În ciuda acestor legende și idei, Paza de coastă  a Statelor Unite împreună cu multe alte asociații au creat statistici care arată că numărul incidentelor de vase și avioane dispărute sau pierdute nu este mai mare decât în oricare altă zonă des circulată a lumii.

Și chiar dacă Triunghiul Bermudelor este doar o simplă parte a Oceanului Atlantic sau o zonă misterioasă unde se petrec fenomene inexplicabile, multe persoane nu știu de unde îi se trage numele acestui loc ciudat și înfricoșător.

Istoria Insulelor Bermude

Istoria Insulelor Bermude

Situate în capătul cel mai nordic al Triunghiului Bermudelor, acest arhipelag este format din 181 de insule, insula cea mai mare fiind denumită Insula Principală. Aceste insule sunt de fapt vârfurile unor străvechi vulcani care se ridicau de pe fundul Oceanului Atlantic, munții fiind forma de relief predominantă în întregul arhipelag.

Istoria Insulelor Bermude începe în anul 1503, când navigatorul Spaniol Juan Bermudez a descoperit și a explorat insulele. Chiar dacă insulele au fost menționate în scrierile acelor vremuri, arhipelagul a rămas nelocuit pentru încă o sută de ani.

În anul 1609 Britanicii au descoperit Insulele Bermude din întâmplare. Un vas care apaținea coloniștilor britanici, vasul Sea Venture, s-a lovit de recifele de corali din jurul insulelor. Acest vas a fost adus pe țărmurile Insulelor Bermude de o furtună, rupându-se de restul flotei britanice. Din fericire toți cei 150 de coloniști și un câine au supraviețuit.

După descoperirea Insulelor Bermude a început perioada colonizării britanice. Stilul de viață din Bermude avea un puternic caracter britanic, împrumutându-și acest caracter de la îndepărtata țară-mamă.

Mulți sclavi au fost aduși din Africa aici pentru a munci în agricultură. În zilele de azi urmașii acestora constituie două treimi din populația Bermudei, restul fiind albi. Chiar dacă din anul 1834 sclavia a fost interzisă, nu a fost niciodată o egalitate perfectă în Insulele Bermude, dar din cauza nivelului ridicat de trai, nu au existat niciodată conflicte rasiale.

De asemenea, datorită acestui nivel ridicat de trai, rata criminalității este aproape nulă, existând în tot arhipelagul o singură închisoare de mici dimensiuni.

Insulele Bermude, numite mai simplu Bermuda, au rămas mereu fidele Marii Britani, chiar dacă în timpul războiului de independență făceau comerț cu americanii. Bermuda a rămas una din ultimele colonii britanice, bucurându-se totuși de o largă autonomie.

Geografia și Economia Bermudei

Situată în partea de Vest a Oceanului Atlantic, la 900 de kilometri de țărmul Statelor Unite ale Americii, aceste insule au o suprafață de numai 53 de kmp, Insula Principală măsurând 39 kmp. Chiar dacă Bermuda are un relief muntos, cel mai înalt punct din tot arhipelagul este Town Hill la 76 de metri deasupra nivelului mării.

Din toată suprafața acestor insule, numai 15% este teren arabil, cultivându-se legume, banane, tutun, arbore de cafea și alte plante care cresc în climatul subtropical. Din restul de 85%, 45% este zonă dezvoltată și 40% zonă rurală/deschisă.

Clima este una subtropicală, temperaturile medii anuale fiind între +15 ° C și +20 ° C iarna și +24 ° C și +30 ° C vara. Această climă este puternic influențată de Curentul Cald al Golfului și latitudinea mică a întregului arhipelag.

De asemenea, în Bermuda nu s-a înregistrat niciodată zăpadă, îngheț sau polei, Insulele având temperaturi relativ mai scăzute în ianuarie, februarie și martie, temperatura medie în aceste luni fiind de +17 ° C.

Cea mai mare temperatură înregistrată a fost de 34 ° C  în august 1989.

Când a fost descoperită, Bermuda era nelocuită de oameni și în mai mare parte dominată de păduri de cedru de Bermuda, cu mlaștini de mangrove de-a lungul țărmurilor sale. Doar 165 din cele 1.000 de specii de plante vasculare actuale ale insulei sunt considerate native; cincisprezece dintre acestea, inclusiv cedrul omonim, sunt endemice.

Clima semi-tropicală din Bermuda a permis coloniștilor să introducă pe insulă multe specii de copaci și plante. Astăzi, pe Bermuda cresc numeroase tipuri de palmieri, pomi fructiferi și banane, deși palmierii de cocos cultivați sunt considerați ne-nativi și pot fi îndepărtați.

Singurele mamifere indigene din Bermuda sunt cinci specii de lilieci, toate găsite și în estul Statelor Unite: Lasionycteris noctivagans, Lasiurus borealis, Lasiurus cinereus, Lasiurus seminolus și Perimyotis subflavus.

O altă faună cunoscută în Bermuda include păsările sale naționale, petrelul Bermuda sau cahow, care a fost redescoperită în 1951 după ce se credea dispărută încă din anii 1620.  Cahow-ul este important ca exemplu de specie Lazarus, prin urmare guvernul are un program de protejare, inclusiv restaurarea zonelor sale de habitat.

Un lucru interesant despre hidrografia Insulelor Bermude este inexistența unei surse naturale de apă dulce. Locuitorii acelei Insule fac rost de apă dulce, bună de băut, din apa de ploaie colectată de pe acoperișuri și depozitată în rezervoare speciale unde este desalinizată.

Când vine vorba de demografie, mai mult din jumătate din populația insulei sunt negrii, urmând 31% albi, 9% mixti și 8% de altă etnie. Din punct de vedere al religiei, 46% din populație se consideră Protestanți, pe când numai 14% se consideră catolici.

Având o populație de 65.400 de locuitori, Insulele Bermude au o densitate medie de 1.234 locuitori pe km<sup>2</sup>, 15.000 dintre aceștia locuind în capitala Hamilton.

Economia acestei colonii se bazează pe agricultură, cultivarea legumelor, arborelui de cafea ,bananelor, tutunului, etc., și pe turism, această locație fiind considerată un paradis pentru oamenii bogați din întreaga lume.

De ce să vizitezi insulele Bermude

De ce să vizitezi insulele Bermude?

Turismul fiind a doua cea mai mare industrie a Insulelor Bermude, atrage peste un milion de turiști pe an, majoritatea din aceștia venind din SUA, Canada sau Regatul Unit.

De asemenea, Insulele Bermude sunt și considerate paradisul oamenilor bogați din întreaga lume,  aceștia înregistrându-și companiile în insule pentru a evita impozitele mari din țările de origine. Peste 3000 de astfel de companii sunt în arhipelag. Din această cauză, în referendumul din 1995 care viza obținerea independenței, 75% din populație a respins proiectul.

Acest succes se datorează în principal frumuseții peisajelor de pe insulă, a plajelor încântătoare și a naturii vii care alcătuiesc un adevărat paradis tropical, stilul de viață de pe insule fiind de asemenea unul ce amintește de Londra și de Oxford.

Clima este un alt factor care face ca Bermuda să fie una din cele mai bune destinații de vacanță din lume. Fiind influențată de Curentul Cald al Golfului, în insule va domina mereu o climă caldă, plăcută.

Frumusețea tropicală a insulelor este protejată de stat, prin intermediul unor legi stricte a protejării mediului înconjurător. Din cauza acestor legi nu se construiesc hoteluri mari pe insulă, ori fiecare familie nu are voie să aibă mai mult decât un automobil.

Nisipul plajelor este de un alb imaculat și apa este limpede având niște nuanțe albastre-verzui, perfectă pentru scafandrii. O mare atracție pentru scafandrii o reprezintă vasele scufundate din jurul insulelor și numeroasele peșteri subacvatice. Unele din cele mai renumite plaje ale locului sunt plajele Horseshoe.

Cele mai mari 7 insule din Bermuda sunt unite între ele prin poduri, făcând vizita și explorarea acestor insule cu bicicleta sau cu motocicleta o adevărată plăcere.

Printre atracțiile turistice ce se regăsesc pe Insulele Bermude, majoritatea dintre acestea sunt clădiri monumentale cum ar fii: Biserica Sf. Petru, Insula Fortului George, Royal Naval Shipyard, Muzeul National al Bermudelor, Gibb’s Hill Lighthouse, Muzeul Mării, Grădina botanică, etc.

Toate aceste construcții au în spatele lor niște povești interesante ce fac să merite vizitate odată ce ești în Arhipelag.

Nu poți vizita Insulele Bermude fără să treci prin orașele Sfântul George și Hamilton, capitala Bermudei, măcar odată. Culorile în pastel ale clădirilor coloniale din capitală, precum și cele mai bune magazine, restaurante și muzee din Bermuda, vor cuceri orice turist care vizitează acest oraș.

Sfântul George are o importanță istorică pentru aceste insule, orașul fiind locul de naștere a primelor colonii pe Insulele Bermude. Ea reprezintă una dintre cele mai vechi așezări engleze din emisfera vestică.

Când este vorba de frumusețea faunei și a naturii Insulelor Bermude, ar trebui să fie menționate Rezervațiile naturale Paget Marsh și a lacului Spittal, cu trasee bine marcate și oferind o serie de habitate diversificate.

Modul principal de a ajunge pe Insulele Bermude din orice colț al lumii este prin Aeroportul internațional L.F. Wade aflat în arhipelag. De asemenea un mod foarte plăcut de a ajunge pe insule de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii este cu croaziera.

Insulele Bermude oferă cu adevărat o experiență unică oricărui turist care o vizitează, având clima și peisajele unei adevărate insule tropicale, dar păstrând de asemenea un anumit parfum specific al vremurilor coloniale.

0 Shares
You May Also Like