Tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-boxe

Tot ce trebuie sa stii despre boxe

0 Shares
0
0
0

RCF a fost fondata in 1949 de catre un grup Italian de ingineri acustico-electronici italieni ce impartaseau o viziune simpla si anume sa creeze prin inovatii tehnologice, controlul calitatii si atentia la detalii boxe RCF si produse audio care sa ofere cea mai inalta performanta din acest sector de piata.

Compania a inceput prin a face microfoane, amplificatoare, iar in anii 1950 si 1960 s-a dezvoltat si ca producator de transducere. In prezent ofera o gama larga de woofere si drivere de compresie pentru cele mai importante branduri de boxe.

In 2004 o noua era a inceput pentru RCF prin introducerea pe piata a TT + High Definition Touring and Theatre Series, ce a devenit un succes instantaneu datorita inovatiei de a echipa amplificatoarele cu DSP si cea mai noua tehnologie in materie de transducer. Pentru cea mai buna experienta muzicala posibila iti recomandam sa procuri tipul de boxa potrivit:

· Full range drivers – este o boxa creata sa reproduca un canal audio cu ajutorul diverelor si prin urmare trebuie sa acopere intreaga frecventa radio.

· Subwoofer – e un woofer driver folosit pentru sunetele joase ale spectrului audio, frecvent sub 200 Hz pentru systemele de consum general, sub 100Hz, pentru cele profesioniste si sub 80Hz pentru sistemele aprobate THX.

· Woofer – este un driver ce reproduce frecventele joase

· Mid-range driver – este un driver ce reproduce frecventele de banda cuprinse intre 1 – 6 kHz, cunoscute si ca frecventee de mijloc

· Tweeter – este un driver de inalta frecventa

· Coaxial – e un driver care cobina doua sau mai multe drivere concentrice

Designul poate fi de crossover pasiv (circuitul electronic utilizeaza o combinatie de 1 sau mai mai multi resistori, inductori sau capacitori non-polari) sau activi (un circuit electronic de filtrare care  divide semnalul intr-o frecventa de banda individuala inainte de amplificarea, prin urmare necesitand cate un amplidicator pentru fiecare frecventa de banda).

Specificatiile generale ale unei boxe includ:

· Tipul de boxa sau de driver – full-range, woofer, tweeter, mid-range

· Marimea driverelor individuale

· Puterea – nominala si maxima pe care o poate controla

· Impedanta – in mod normal 4 ohmi, 8 ohmni, etc

· Tipul de carcasa – din cupru, inchistata

· Numarul de drivere : doua, trei

Optional se pot fi specificate si:

· Frecventa de cross-over – limitele nominale de frecventa care divizeaza driverele

· Frecventa de raspuns

· Sensivitatea

· Nivelul maxim de presiune al sunetului

Amplasarea boxelor este foarte importanta intrucat sunetul se reflecta de obiectele inconjuratoare si poate fi intarziat, absorbit sau modificat de catre suprafetele acestora.  Frecventele joase se simt cel mai pregnant daca boxele sunt situate in apropierea peretilor, a podelelor sau a tavanului. Localizarea ascultatorului este de asemenea importanta.

Aceste aspecte sunt extrem de importante si trebuie avute in vedere in camere mici si medii precum studiourile de inregistrare, home theatres sau studiouri radio. Cea mai buna solutie ar fi contactarea unui profesionist care sa te ajute cu amplasarea dispozitivelor acustice.

Boxele wireless sunt foarte similare boxelor traditionale ele receptand semnale audio prin unde de radio frecventa.  In mod normal un amplificator este integrat in carcasa, aceasta combinatie fiind numita boxe active. Boxele wireless au nevoie insa de energie electrica deci vor fi onnectate la o priza sau baterie, singura diferenta este disparitia firului catre amplificator.

0 Shares
You May Also Like