Curiozitati-clujene

Curiozitati clujene

0 Shares
0
0
0

Cluj Napoca este astazi un oras in plina dezvoltare, un centru culural si educational desavarsit care se mandreste cu multe locuri superbe, numai bune de vizitat. Este al trei-lea oras ca numar de locuitori din Romania si este unul dintre cele mai atractive orase pentru turisti straini .

In acest articol incercam sa redam unele lucruri si curiozitati ce ascunde acest oras din inima Transilvaniei .

1. “Cluj” a fost primul nume romanesc al acestui oras . In anul 1974 la denumirea orasului se adauga “Napoca”- numele roman al orasului, astfel de ajunge la Cluj-Napoca .

Prima atestare a orasului dateaza din 1167 fiind cunoscut ca “Castrum Cluj” . “Castrum” denumind taberele militare romana iar “Cluj” inseamna “inchis” in limba latina, iar in limba germana inseamna “trecatoate intre munti” (klasus sau clusa) .

2. In anul 1241 orasul a fost dirtrus de invadatorii mongoli si odata cu aceasta orasul a fost populat de sasi- colonisiti adusi din vestul Europei .

 

Daca va aflati in trecere prin Cluj va recomandam o cazare ieftina Cluj la hotel UniversT , aflat pe malul lacului Gheorghieni, in proximitatea Iulius Mall.

3. Stiati ca Mihai Viteazu a luat ultima cina , inainte de a fii asasinat in Cluj Napoca ?

4. Cel mai mare rege al Ungariei, Matei Corvin , s-a nascut la Cluj Napoca in anul 1443 pe data de 23 februarie .

5. Stema acestui oras nu este legala . In anul 1990 , Gheorghe Funar, primarul de atunci a adoptat aceasta stema insa aceasta nu a fost aprobata de CNHGS .

6. Avand munti in apropiere orasul Cluj_Napoca este strabarut de 10 ape curgatoare ( rauri si parauri), cel mai mare dintre acestea fiind Somesul Mic .

7. Popularizarea acestui oras a crescut de peste 5 ori in doar 80 de anii, in anul 1912 aici locuiau 60.000 de persoane iar in 1992 numarul acestora a crescut la 328.000 .

8. Comunitatea maghiara din Cluj-Napoca este a doua ca dimensiune in tara noastra , dupa cea din Targu Mures . Totusi activitatea culturala si artistica a transformat Clujul in principalul centru cultural maghiar . In prezent 20% din populatia orasului este formata din maghiari .

9. Viata universitara clujana isi are inceputurile in anul 1581 cand Stefan Bathory a infiintat prima universitate . In timp aceasta a fost desfiintata , mutata si reinfiintata de mai multe ori dartorita istoriei zonei si a influentei germane si ungare . Universitatea Babes-Bolyai este cea mai mare unitate de invatamant superior din Romania . Cuprinde catedre cu predare in patru limbi straine si avand 105 specializari .

10. In sec XIV a fost numit “orasul comoara” datorita prosperitatii sale . In anul 1655 orasul a fost mistuit de un incendiu devastator iar intre anii 1738-1739 20% din populatia clujuli a murit de ciuma .

11. Legenda spune ca un cioban pe nume Donath ce isi pastea turmele pe langa padurea Hoia a observat venirea turcilor si a alertat orasenii , din cauza efortului a murit insa a fort tratat ca un erou local . Exista astazi strada numita “Taietura turcului” deoarece turcii au deviat cursul Somenului pentru a le usura asediul orasului .

12. Denumirea cartierului “Buna ziua” vine de la salutul romanesc pe care locuitorii maghiar din zona l-au invatat de la ciobanii care isi vindeau produsele in cetataea Clujului .

13. La nord de Floresti se afla “Dealul melcilor”. Cu milioane de ani in urma in acest loc ara o laguna cu apa calda populata de vietuitoare marine . Astazi puteti gasi aici numeroase fosile intacte ale acestora .

0 Shares
You May Also Like