Totul despre utilitatea mamografiei

Totul despre utilitatea mamografiei

0 Shares
0
0
0

Studiile arata ca o femeie din opt este afectata de afectiuni mamare, iar rata mortalitatii desi este in scadere, probabil inca sunt persoane care nu sunt bine si corect informate despre necesitatea efectuarii unui consult din diverse motive.

Cu toate ca efectuarea unui asemenea consult nu este deloc dureroasa si nici invaziva, lipsa de documentare in domeniu sau anumite controverse amana sau exclud acest tip de examinare.

Mamografie presupune o forma speciala si performanta de examinare a sanului si in prezent reprezinta cea mai utila forma radiologica in acest demers.

Realizata pe un aparat special numit mamograf, procedura poate depista probleme de ordin tumoral, care nu pot fi depistate cu usurinta la un consult prin palpare daca sunt mici.

De obicei femeile sunt reticente in ceea ce priveste un consult senologic, si atata vreme cat nu apar modificari ale sanului sau simptome specifice considera ca nu este cazul sa faca nimic.

Realitatea este alta, avand in vedere ca o tumora descoperita la timp si tratata corespunzator, salveaza in peste 90% dintre cazuri complicatii aferente acestor afectiuni.

Probabil ca inca este necesara in tara noastra educatia medicala in acest sens si constientizarea importantei examenelor senologice.

Cercetarile in domeniu, aduc un beneficiu sanatatii tuturor, trebuie doar ca fiecare sa fie responsabil si constient.

Studiile arata ca mamografia a revolutionat intr-o oarecare masura domeniul medical in aceasta categorie. Astfel introducerea acestui tip de screening a dus la scaderea mortalitatii cu pana la 30 % in ceea ce priveste cancerul la san, insa din pacate acest studiu este valabil pentru tarile dezvoltate.

Desi screening-ul mamografic este recomandat de la o anumita varsta, de obicei de la 40 de ani, este necesar inceperea acestuia mult mai devreme in cazul in care exista antecedente in familie.

Consultul general senologic este dealtfel recomandat anual, iar in functie de indicatiile medicului specialist, screening.

In ceea ce priveste scepticismul unor persoane atunci cand vine vorba de mamografie, se pare ca totusi, beneficiile screening-ului mamografic depasesc cu mult riscurile de orice fel iscate in urma iradierii.

Iradierea la care este expusa o persoana in acest sens este mica comparativ cu alte activitati cum ar fi iradierea cosmica in cadrul unui zbor intercontinental de exemplu.

Asadar, mamografia ramane inca un subiect destul de controversat intre necesitate si temeri false.

Desi fiecare persoana este oarecum indirect constienta ca de la o anumita varsta este absolut necesar un asemenea consult, trebuie sa stie ca mamografia ramane deocamdata prima optiune in diagnosticarea cancerului de san, si prin tot ceea ce a dezvoltat in timp aceasta tehnica, este singura capabila sa depisteze afectiuni la nivelul sanului in faza incipienta.

Datorita evolutiei tehnicii medicale sub acesta aspect, mamografia lucreaza pe doua cai, si poate fi de screening, cand se adreseaza persoanelor care nu prezinta niciun fel de simptom, sau de diagnoza atunci cand apar modificari pe care aceasta le poate depista.

Aceste modificari se pot referi atat la formatiunile usor de depistat prin palpare, cat si la modificari tegumentare, retractii ale mamelonului, secretii mamelonare sau iritatii, roseata si mancarimi la nivelul areolei.

Totodata, un rol important al mamografiei este dat de capacitatea de a depista microcalcificari la nivelul sanului si de a le caracteriza si interpreta.

In unele cazuri aceste microcalcificari pot fi semnul unui cancer de san si este in beneficiul femeii sa fie depistate in timp util.

De ce nu trebuie sa-ti fie teama sa faci o mamografie? Este foarte simplu! Aceasta dureaza in jur de o jumatate de ora, nu este dureroasa si nu prezinta riscuri majore.

Daca ai hotarat ca este cazul sa intervii in starea sanatatii tale si sa ai o atitudine constienta in ceea ce priveste importanta pe care trebuie sa o acorzi persoanei tale nu ezita sa iti faci o programare.

Tot ce trebuie sa stii inainte de o mamografie este ca vei primi cu siguranta niste raspunsuri la intrebarile pe care le ai, medicul care se va ocupa de tine iti va explica fiecare problema acolo unde va fi cazul, iar tu vei putea beneficia de un tratament potrivit daca o afectiune la nivelul sanilor este descoperita la timp.

Sfaturile in domeniu sunt, ca de obicei inainte de a merge la mamografie sa iti cunosti istoricul familiei, sa alegi o clinica omologata si sa iti mentii o relatie deschisa cu medicul care se va ocupa de tine in continuare acolo unde este cazul.

Locuiesti in Cluj? poti programa o vizita pentru o mamografie Cluj Medimage pentru a beneficia de servicii de calitate!

 

0 Shares
You May Also Like