Totul despre termostate

Totul despre termostate

0 Shares
0
0
0

Pentru a imbunatati confortul ocupantilor spatiilor incalzite sau cu aer conditionat, termostatele senzorilor bimetalici pot include un sistem “anticipator” pentru a incalzi usor senzorul de temperatura in timp ce echipamentul de incalzire functioneaza sau pentru a incalzi usor senzorul atunci cand sistemul de racire nu este de operare. Atunci cand este reglat corect, aceasta reduce orice histerezis excesiv in sistem si reduce dimensiunile variatiilor de temperatura. Termostatele electronice au un echivalent electronic. Va recomandam sa folositi  termostate inteligente.

Tehnologiile de ultima generatie au inclus termometre cu mercur cu electrozi inserati direct prin sticla, astfel incat atunci cand s-a atins o anumita temperatura (fixa), contactele s-ar inchide cu mercurul. Acestea au fost exacte intr-un grad de temperatura.

Tehnologiile comune ale senzorilor utilizate astazi includ:

  • Senzori mecanici sau electrici bimetalici.
  • Extinderea peletelor de ceara
  • Termostate electronice si dispozitive semiconductoare
  • Termocupluri electrice

Acestea pot controla aparatul de incalzire sau racire folosind:

  • Control mecanic direct
  • Semnale electrice
  • Semnale pneumatice

Istorie

Probabil cele mai vechi exemple de control al termostatului au fost construite de inginerul olandez Cornelis Drebbel (1572-1633) in jurul anului 1620 in Anglia. El a inventat un termostat cu mercur pentru a regla temperatura unui incubator de pui.  Acesta este unul dintre primele dispozitive controlate de feedback.

Controlul termostatului modern a fost dezvoltat in anii 1830 de Andrew Ure (1778-1857), un chimist scotian, care a inventat termostatul bi-metalic. Fabricile de textile din acea vreme au nevoie de o temperatura constanta si constanta pentru a functiona optim, astfel incat sa se realizeze acest Ure proiectat termostat bimetalic, care ar fi indoit ca unul dintre metalele extinse ca raspuns la cresterea temperaturii si a intrerupt alimentarea cu energie.

Warren S. Johnson (1847-1911) din Wisconsin a patentat un termostat de camera bi-metal in 1883 si doi ani mai tarziu a depus un brevet pentru primul sistem de control termostatic cu mai multe zone Albert Butz (1849-1905) a inventat termostatul electric si a brevetat-o ​​in 1886.

Una dintre primele utilizari industriale ale termostatului a fost in reglarea temperaturii in incubatoarele de pasari. Charles Hearson, inginer britanic, a proiectat primul incubator modern pentru oua care a fost preluat pentru a fi folosit in fermele de pasari in 1879. Incubatoarele au incorporat un termostat precis pentru reglarea temperaturii, astfel incat sa simuleze cu exactitate experienta unui ou care a fost eclipsat in mod natural.

Termostate mecanice

Acestea acopera numai dispozitive care simt si controlez atat mijloace mecanice pure.

Sistemele de incalzire centrala pe baza de apa si abur au fost in mod traditional controlate de termostate de banda bimetalice, iar acest lucru este tratat mai tarziu in acest articol. Controlul strict mecanic a fost localizarea termostatelor bi-metalice cu aburi sau cu radiatoare de apa calda, care au reglat fluxul individual. Cu toate acestea, supapele termostatice de radiator (TRV) sunt acum utilizate pe scara larga.

Termostatele sunt folosite pentru reglarea amortizoarelor in anumite guri de aerisire ale turbinelor, reducand pierderile de caldura ale cladirilor in perioade reci sau reci.

Unele sisteme de incalzire a autoturismelor au o supapa cu reglare termostatica pentru a regla debitul si temperatura la un nivel reglabil. La autovehiculele mai vechi, termostatul controleaza aplicarea vacuumului motorului la dispozitivele de actionare care controleaza supapele de apa si clapeta pentru a directiona fluxul de aer. In cazul vehiculelor moderne, servomotoarele de vid pot fi actionate de catre solenoizi mici sub controlul unui computer central.

0 Shares
You May Also Like