Tot ce trebuie sa stii despre un vin de calitate

Tot ce trebuie sa stii despre un vin de calitate

0 Shares
0
0
0

Probabil nu trebui sa fii degustator de vinuri ca sa poti aprecia calitatea unui vin bun.

Vinul este o bautura considerata in primul rand aliment, desi unii dintre romani il asociaza cu o bautura de cursa lunga.

In asociere cu mancarea vinul capata arome si gusturi desavarsite, lucru care este valabil si invers, mancarea isi va potenta aroma in prezenta unui vin potrivit.

Specialistii recomanda ca vinul sa se potriveasca cu elementul predominant si proeminent al mancarurilor.

Uneori aspectul dominant al unui fel de mancare nu este dat de ingredientul principal cat de modul de preparare.

Pentru majoritatea vinul rosu se pare ca este in topul preferintelor.

Cu cat vinul este mai sec cu atat are mai putin zahar si va fi mult mai limpede si mai curat.

Un vin de calitate superioara presupune un anumit proces de fabricatie care incepe de la recoltare si pana la imbuteliere.

Perioada de recoltare este importanta datorita faptului ca in procesul de coacere boabele de struguri acumuleaza zaharuri, pierde din aciditate si acumuleaza totodata diverse substante care vor amprenta aroma si gustul vinului.

Momentul recoltarii strugurilor se face in functie de dorinta fiecaruia in ceea ce priveste taria vinului si deci gradul de zaharuri existent.

Pentru un vin de masa cu taria alcoolica de 8,5 % este necesar un continut de zahar de pana la 145 de grame la litru.

Un vin de calitate superioara cu indicatie geografica, pentru a avea taria de 10,5 % este necesar un continut de zahar de 179 grame la litru.

Exista instrumente speciale care masoara continutul de zahar pentru un litru de must si astfel se poate avea o situatie clara care nu lasa loc de interpretare sau folosire a metodelor traditionale de masurat.

Recoltarea strugurilor trebuie facuta in etape in functie de starea meteo, soiul de struguri si sortimentul de vin pe care vrem sa il producem.

Pentru a avea un vin de calitate este necesar deci sa tinem cont de perioada de coacere a boabelor de struguri nu neaparat de perioada calendaristica.

Secretul unui vin bine realizat trebuie sa respecte fiecare etapa in procesul de vinificatie.

Pentru obtinerea mustului este necesara scoaterea boabelor de pe ramurele si stoarcerea acestora prin prese speciale. In cazul in care se doreste obtinerea unor soiuri de calitate superioara se utilizeaza prese discontinue din care mustul va iesi limepede si de o calitate superioara.

In unele parti ale tarii sau in unele tari zdrobirea strugurilor se face cu picioarele, insa este un obicei destul de antic si a ramas doar un simbol al procesului de productie.

Fermentatia vinului este procesul prin care drojdia consuma zaharul si il transforma in alcool etilic si in dioxid de carbon.

In acest sens trebuie alese cu grija produsele pentru tratarea si conservarea vinului astfel incat acesta sa isi pastreze calitatile.

Limpezirea vinului incepe o data cu incheierea procesul de fermentatie, moment in care se spune ca se trage vinul de pe drojdie.

Aspectul unui vin pregatit pentru imbuteliat trebuie sa fie stabilizat, limpede si sanatos.

Imbutelierea vinului trebuie facuta in conditii optime, manual sau mecanizat, obligatoriu in recipiente de sticla si inchise cu dopuri de pluta.

Pentru pastrare este recomandata pozitia sticlei cu dopul in jos, astfel incat vinul sa atinga dopul.

Desi se spune ca vinul este mai bun cu cat este mai vechi, se pare ca acest lucru nu este valabil decat in cazul anumitor vinuri.

Vinurile albe pot sta in butoaie in jur de 2 ani pana la imbuteliere iar vinurile rosii pana la 4 ani.

Temperatura optima de invechire a vinului este de aproximativ 15 grade Celsius iar intensitatea luminii din camera unde urmeaza sa fie vinul depozitat sa fie foarte scazuta.

De obicei vinul se depoziteaza in beciuri. Se spune ca pentru invechire, vinurile nu trebuie miscate iar conditiile de temperatura sa nu fie fluctuante.

Recipientele ideale pentru pastrarea vinului sunt butoaiele de stejar pastrate in pivnite bine aerisite.

Modul in care este pastrat vinul va avea o importanta majora in conservarea acestuia.

Eticheta de pe sticla de vin trebuie sa duca informatii referitoare la producator, regiunea geografica, cantitatea de alcool si nu in ultimul rand calitatea vinului.

Un vin bun inseamna boabe de calitate si procese de vinificatie respectate pas cu pas!

0 Shares
You May Also Like