Prezentare Bitcoin

0 Shares
0
0
0

Bitcoin (din limba engleza bit: unitate de informatie binara si coin: moneda), este un sistem de plata electronica descentralizat si o moneda digitala (criptomoneda) opensource creata in 2009 de Satoshi Nakamoto.

Bitcoin (BTC) a fost creat pentru a asigura protectia investitiilor si finantarea libera a afacerilor, fara a face apel la institutii financiare si in afara oricarei constrangeri si reglementari. Numele Bitcoin se refera de asemenea si la programul opensource pentru folosirea acestor monede, cat si la reteaua peer-to-peer (de la egal la egal) pe care acesta o formeaza.

Spre deosebire de majoritatea monedelor, Bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitent central. Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzactiile si se foloseste de criptografie pentru a furniza functii de baza pentru securitate cum ar fi asigurarea ca bitcoinii nu pot fi cheltuiti decat de cel care ii detine si doar o singura data.

Constructia monedei Bitcoin permite detinerea si transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvati pe un computer personal sub forma unui fisier portofel sau pot fi stocati cu un serviciu de portofel al unei terte parti, iar in ambele cazuri bitcoinii pot fi trimisi prin intermediul internetului oricarei persoane cu o adresa Bitcoin.

Topologia de la egal la egal si lipsa unei administratii centrale fac nefezabil ca o autoritate, un guvern, etc. sa manipuleze valoarea Bitcoinului sau sa introduca inflatie prin producerea lor.

Bitcoin este una din primele implementari a conceputului numit „criptomoneda” (cryptocurrency), prima data descris in 1998 de Wei Dai pe mailing listul Cyperpunk.

Bitcoin este o implementare de b-money si Hashcash. Semnul monetar oficial ₿ , a fost acceptat in 2015 conform Unicode. Acronimele corespunzatoare utilizate de platformele de schimb, sunt BTC si XBT.

Printre simbolurile neoficiale utilizate se numara ฿ si Ƀ. Satoshi este cea mai mica subdiviziune a unui BTC echivalent cu 10-8 BTC (0,00000001 BTC). Alte subdiviziuni sunt microbitcoin (μBTC) echivalent cu 10-6 BTC (0,000001 BTC), milibitcoin sau bitmil (mBTC) echivalent cu 10-3 BTC (0,001 BTC) si de centibicoin sau bitcent (cBTC) echivalent cu 10-2 BTC (0,01 BTC).

Tehnologie

Sistemul Bitcoin functioneaza pe baza unei retele peer-to-peer si a criptografiei asimetrice. Criptografia asimetrica utilizeaza o pereche de chei asimetrice (publica si privata).

Termenul de „asimetric” provine de la utilizarea de chei diferite pentru a indeplini doua functii opuse (criptare si decriptare), fiecare fiind inversul celeilalte. Transferul de sume intre conturile publice foloseste cheile criptografice publice pentru a confirma tranzactiile si a preveni dubla-cheltuire.

Cheia publica este utilizata pentru criptarea unui text, care apoi nu poate fi decodificat decat folosind cheia privata corespunzatoare. Criptarea cu cheie publica este folosita in tranzactiile cu Bitcoin pentru a asigura confidentialitatea.

Cheia privata este utilizata pentru a decripta textul cifrat si pentru a crea o semnatura digitala. Un mesaj creat cu cheia privata a emitatorului poate fi verificat de oricine, prin acces la cheia publica corespunzatoare, astfel asigurandu-se autenticitatea mesajului.

Principiile sistemului sunt descrise in referatul din 2008 a lui Satoshi Nakamoto. Bitcoin foloseste algoritmul SHA-256, ca protocol de proof-of-work.

Lantul de blocuri

Lantul de blocuri este un registru public comun pe care se bazeaza intreaga retea Bitcoin. Toate tranzactiile confirmate sunt incluse in lantul de blocuri. In acest fel, portofelele Bitcoin pot calcula soldurile ce pot fi cheltuite si tranzactiile noi pot fi verificate ca implica bitcoini ce intr-adevar sunt detinuti de platitor. Integritatea si ordinea cronologica a lantului de blocuri sunt imputernicite de criptografie.

Adrese

Orice persoana care participa la reteaua bitcoin detine un portofel care contine un numar arbitrar de perechi de chei criptografice. Cheile publice sau adrese bitcoin functioneaza ca punctul terminal de primire a tuturor platilor. Adresele nu contin nicio informatie despre detinatorul lor si sunt in general anonime.

Adresele in forma care pot fi citite de om sunt siruri de numere si litere aleatorii lungi de aproximativ 33 de caractere, intotdeauna incepand cu cifra 1, de forma 175tWpb8K1S7NmH4Zx6rewF9WQrcZv245W.

Utilizatorii bitcoin pot detine multiple adrese, si de fapt pot genera noi adrese fara limite practice, deoarece generarea unei noi adrese necesita relativ putina putere computationala, echivalentul la a genera o pereche de chei public/private, si nu necesita niciun contact cu vreun nod din retea. Crearea de adrese de unica folosinta ajuta la mentinerea anonimatului utilizatorului.

Tranzactii

O tranzactie reprezinta un transfer de valoare intre portofele Bitcoin ce este inclus in lantul de blocuri. Bitcoinii contin cheia publica a detinatorului actual (adresa). Cand un utilizator A transfera o suma catre utilizatorul B, A renunta la proprietatea pe bitcoinii trimisi prin adaugarea cheii publice a utilizatorului B si semnandu-i cu propria cheie privata.

Acesta difuzeaza acesti bitcoini cu un mesaj potrivit, tranzactia, in reteaua bitcoin. Restul nodurilor din retea valideaza semnaturile criptografice si sumele tranzactiei inainte de a o accepta.

Tranzactiile sunt realizate prin intermediul unui „portofel Bitcoin” (Bitcoin wallet), o aplicatie sau serviciu care se conecteaza la reteaua Bitcoin si permite pastrarea si tranzactionarea monedei cu orice alt utilizator.

Portofelele Bitcoin pastreaza o parte secreta de date numita cheie privata, ce este folosita pentru a semna tranzactii, oferind o dovada matematica ca provine de la detinatorul portofelului.

Semnatura de asemenea previne alterarea tranzactiei de catre altcineva dupa ce a fost emisa. Toate tranzactiile sunt emise intre utilizatori si de obicei incep sa fie confirmate de catre retea in urmatoarele 10 minute, printr-un proces numit minerit.

Tranzactii de a cumpara sau de a vinde bitcoin e pot efectua si prin intermediul a diverse site-uri si afaceri care intermediaza tranzactiile.

Printre cele mai mari site-uri care intermediaza tranzactiile cu Bitcoin sunt: BitStamp, Bitfinex, Kraken si bitcoin.de. Un alt site, LocalBitcoins, intermediaza tranzactiile directe intre utilizatorii aflati in aceeasi localitate sau arie geografica.

ATM-urile pentru tranzactiile cu Bitcoin sunt similare cu cele folosite in mod curent pentru tranzactiile bancare, insa, in plus, sunt conectate la Internet si au un cititor electronic pentru actele oficiale ale utilizatorilor, cum ar fi permisul de conducere sau pasaportul, care sa confirme identitatea.

Aceste ATM-uri permit schimbarea Bitcoin in bani sau depunerea de numerar pentru cumpararea de moneda digitala prin transferul de pe diferite dispozitive electronice care suporta aceste operatiuni, cum ar fi smartphone-uri. Conform coinatmradar.com, s-a estimat ca exista peste 900 ATM-uri care opereaza in 55 de tari, majoritatea (500+) fiind in S.U.A.

0 Shares
You May Also Like