Periajul dentar – igiena profesională a cavității bucale

0 Shares
0
0
0

Cât costă periajul dentar și ce presupune această procedură

Scopul principal al stomatologiei moderne este profilaxia dentară. Profilaxia dentară reprezintă temelia sănătății orale și previne apariția cariei dentare, bolilor paradontale și edentației. La momentul actual este mult mai ușor să previi dezvoltarea unor boli decât să investești, ulterior, forțe și bani în tratament.

Conform datelor OMS, tulburările funcționale ale sistemului dentar soldate cu pierderea dinţilor, cauzate de afecțiunile parodontale, se dezvoltă de cinci ori mai des decât complicațiile obișnuite ale cariei dentare. Periajul profesional te ține departe de aceste afecțiuni. Îngrijirea corectă a dinților este un prim pas spre evitarea problemelor dentare.

Ce presupune periajul dentar? Aceasta implică folosirea produselor corecte de îngrijire orală, precum și respectarea rutinei zilnice. Periajul dentar profesional previne formarea plăcii și dezvoltarea cariilor. Profilaxia la un cabinet stomatologic specializat are multe beneficii. Cele mai importante sunt dispariția petelor de pe dinți, scăderea șanselor de dezvoltare a unei afecțiuni gingivale, respirația devine mai proaspătă.

Tehnicile de periaj dentar diferă de cele ale unei albiri a dinților. Așadar, efectele sunt diferite. După ședință, dinții sunt mai sănătoși, mai albi printr-o metodă ușoară și non-invazivă. Nu sunt necesare mai multe vizite sau un tratament îndelungat. Însă, pentru a menține dinții într-o stare frumoasă, periajul dentar trebuie combinat cu igiena orală zilnică, repetând din când în când procedura. Este recomandată igiena profesională a dinților prin periaj și, eventual, un detartraj de cel puțin două ori pe an.

Uneori, caria dentară nu este vizibilă cu ochiul liber și poate lipsi durerea, deoarece depozitele dentare, acoperind cavitatea provocată de carie, protejează de acțiunea excitanţilor termici.

Periajul profesional a cavității bucale reprezintă o metodă de diagnosticare timpurie a cariei dentare, tratarea și restabilirea dintelui prin metode și tehnici simple. O bună igienă poate fi menţinută prin igiena orală zilnică, periajul trebuie să îndepărteze nu numai resturile alimentare, ci şi placa bacteriană de pe dinți, deoarece aceasta este agentul cauzal al inflamaţiei gingivale.

Cea mai frecventă întrebare este cât costă periajul dentar? Desigur, răspunsul poate fi subiectiv și depinde de complexitatea procedurii de lucru (ai nevoie și de un detartraj sau fluorizare) și a protocolului medical.

În clinica stomatologică Dentarbre (București) poți beneficia de oricare din procedurile de igienizare, la prețuri accesibile:

 • Detartraj cu ultrasunete 1 arcadă – 100 lei
 • Detartraj cu ultrasunete 2 arcade – 150 lei
 • Detartraj / dinte – 30 lei
 • Airflow – 100 lei
 • Periaj profesional – 80 lei
 • Fluorizare topică în cabinet (ambele arcade) – 80 lei
 • Fluorizare topică / dinte – 15 lei
 • Pachet de igienizare complet (Detartraj cu ultrasunete + periaj projesional + airflow + fluorizare) – 149 lei
 • Pachet de igienizare complet (periodic la 6 luni) – (inclusiv activarea funcției de Recall – notificare SMS sau email pentru chemarea la control periodic) -100 lei

Factorii care contribuie la apariția afecțiunilor parodontale

În pofida faptului că afecțiunile parodontale sunt provocate de o mulțime de factori, totuși majoritatea savanților susțin că rolul primordial revine tartrului  și microorganismelor patogene ce locuiesc în placa dentară. Periajul profesional reduce riscul apariției acestor afecțiuni. Influența depunerilor dentare nu trebuie considerată doar o cauză locală, deoarece formarea și dezvoltarea ei este legată și de reactivitatea organismului.

 • Starea și produșii metabolismului în placa bacteriană și depozitele dentare;
 • Fumatul;
 • Igiena zilnică incorectă;
 • Băuturi carbogazoase sau alte alimente ce conțin coloranți;
 • Factorii de reglare a metabolismului țesuturilor cavității bucale, care determină reacția la efectele patogene.

Așadar, igiena orală are o importanță decisivă în păstrarea sănătății orale. De cele mai multe ori, igiena orală la domiciliu nu este atât de meticuloasă și nu se ține cont de toate măsurile profilactice. Vizita cabinetului stomatologic este absolut inevitabilă, deoarece medicul respectă toate tehnicile periajului dentar. Zonele greu accesibile sunt cele mai problematice, deoarece acolo se formează depuneri dure, iar sub linia gingivală se poate aduna o cantitate mare de placă bacteriană. Stomatologul poate recomanda o curățare profesionistă a dinților – periajul profesional.

0 Shares
You May Also Like