Misterul megastructurii extraterestre se adanceste

0 Shares
0
0
0

Povestea din spatele megastrucutrii extraterestre care inconjoara KIC 8462852, denumita si “Steaua lui Tabby”, a devenit cu mult mai misterioasa, cu cat cercetatorii au observat ca lumina stelei este redusa dramatic, lucru nemaiintalnit pana acum.

Una dintre cele mai uimitoare stele din galaxia noastra, KIC 8462852, denumita si “Steaua lui Tabby”, a facut obiectul unei dezbateri in ultimele luni.

Care este principalul motiv? Ei bine, steaua are unele fluctuatii de luminozitate cu adevarat ciudate, care ar putea fi dovada suprema a existentei unei megastructuri extraterestre – o sfera Dyson – construita de catre o civilizatie extraterestra foarte avansata in jurul stelei, cu scopul de a obtine si valorifica energia din ea.

Si, ca si cum studiile din ultimele sase luni nu au fost suficient de ciudate, un nou studiu a descoperit ca luminozitatea stelei a scazut dramatic intr-o perioada extrem de scurta de timp, ca si cum o structura artificiala ar INTERACTIONA cu steaua.

Intr-un nou studiu publicat in arXiv, studiu care inca nu a fost revizuit, Ben Montet, de la Caltech, si colegul sau, Joshua Simon, de la Institutul Carnegie, masoara luminozitatea lui KIC 8462852, cunoscuta si ca “steaua lui Tabby”, pe care Telescopul Spatial Kepler a identificat-o si inregistrat-o pe parcursul misiunii sale de patru ani.

In mod straniu, ei au descoperit ca lumina stelei s-a estompat, in primii ani, cu aproximativ 0.34% pe an.

Apoi, ceva neasteptat a fost descoperit. Nivelurile de lumina au scazut drastic cu aproximativ 2,5 la suta in doar 200 de zile, inainte ca steaua sa-si redobandeasca rata initiala de decolorare lenta.

Interesant este faptul ca, in incercarea de a explica modelul anormal pe care il prezinta steaua lui Tabby, astronomii au efectuat o serie de studii asupra a alte 500 de stele din apropiere, cautand modele similare. Cu toate acestea, nu a fost gasit nici un alt comportament asemanator cu cel al stelei lui Tabby.

“Partea care m-a surprins intr-adevar a fost cat de rapida si non-linerara era”, i-a spus Montet lui Gizmodo.

“Am petrecut o lunga perioada de timp incercand sa ne convingem ca acest lucru nu era real. Pur si simplu nu am reusit.”

“Aceste rezultate ne introduc intr-o alta piesa delicios de neasteptata a puzzle-ului”, a declarat, pentru Popular Science, Tabetha Boyajian; Tabetha se numara printre cei care au descoperit steaua si, mai mult, de la numele sau provine si denumirea stelei: “Steaua luiTabby”!

Care sunt, asadar, cauzele misterioaselor scaderi de luminozitate?

O teorie sustine existenta, in jurul stelei, a unei megastructuri extraterestre de dimensiuni impresionante.

Intr-un efort de a dezlega misterul din jurul stelei lui Tabby, cercetatorii au lansat o campanie de strangere de fonduri, care le va permite sa investigheze in detaliu palpairea si modificarea luminozitatii si ce sta la baza acestor efecte inexplicabile.

Anterior, Telescopul Spatial Kepler a monitorizat steaua enigmatica pentru o perioada de patru ani, observand doua incidente misterioase in 2011 si 2013, atunci cand lumina emisa de steaua misterioasa s-a estompat intr-un mod dramatic, nemaivazut, ridicand numeroase semne de intrebare.

Conform unui studiu realizat de Universitatea de Stat Louisiana (LSU), steaua lui Tabby a inregistrat o reducere a intensitatii luminii de aproximativ 22%, care pare sa indice faptul ca o structura gigantica se afla in apropierea stelei.

Teoria mai putin probabila – insa populara – este aceea conform careia scaderea stralucirii soarelui este produsa de o sfera Dyson masiva sau de construirea unei asemenea sfere. O sfera Dyson este o structura astronomica enorma care cuprinde o stea care ar permite unei civilizatii extrem de avansate – o civilizatie de tip II, conform scarii Kardashev – sa profite de energia soarelui.

0 Shares
You May Also Like