Masinile de tuns iarba si tocatoarele de vegetatie – ce sunt si ce rol au

Masinile de tuns iarba si tocatoarele de vegetatie – ce sunt si ce rol au?

0 Shares
0
0
0

O masina de tuns iarba este un dispozitiv care utilizeaza una sau mai multe lame rotative (sau o bobina) pentru a taia o suprafata de iarba la o inaltime uniforma. Inaltimea ierbii taiate poate fi fixata prin proiectarea masinii de tuns iarba, dar in general este reglabila de catre operator, de obicei printr-o singura parghie principala, sau printr-o parghie sau piulita pe fiecare dintre rotile masinii.

Lamele pot fi actionate cu forta manuala, cu rotile conectate mecanic la lamele de taiere, astfel incat atunci cand masina de tuns iarba este impinsa inainte, lamele se rotesc sau masina poate avea un motor electric alimentat de baterie sau conectat la un generator.

Cea mai comuna sursa de energie autonoma pentru masinile de tuns iarba este un motor mic (de obicei cu un cilindru) cu ardere interna. Masinile de tuns iarba mai mici nu au adesea o forma de propulsie, necesitand putere umana pentru a se deplasa pe o suprafata.

Masinile de tuns „cu mers in spate” sunt autopropulsate, fiind nevoie doar de un om sa mearga in spate si sa le ghideze. Masinile de tuns iarba mai mari sunt, de obicei, fie autopropulsate, fie, mai des, sunt masini de tuns iarba „ride-on”, echipate astfel incat operatorul sa poata merge pe masina de tuns iarba si sa o controleze.

O masina de tuns iarba robotizata („robotul de tuns iarba”) este proiectata sa functioneze fie in intregime singura, fie conceputa a fi operata mai putin frecvent de catre un operator, prin telecomanda. Sunt disponibile si utilaje profesionale, de dimensiuni mai mari cunoscute sub numele de tocatoare de vegetatie.

Doua stiluri principale de lame sunt utilizate la masinile de tuns iarba. Masinile de tuns iarba care folosesc o singura lama care se roteste in jurul unei singure axe verticale sunt cunoscute sub denumirea de cositoare rotative, in timp ce cele care folosesc o bara de taiere si un ansamblu cu lame multiple care se roteste in jurul unei singure axe orizontale, sunt cunoscute sub denumirea de masini de tuns cu cilindru sau cu bobine (desi in unele versiuni, bara de taiere este singura lama, iar ansamblul rotativ este format din piese metalice plate care forteaza firele de iarba impotriva barei de taiere ascutite).

Exista mai multe tipuri de masini de tuns iarba, fiecare potrivita unei anumite scari si scop. Cele mai mici tipuri, masinile de tuns tuns fara motor, sunt potrivite pentru gazon si gradini rezidentiale mici. Masinile de tuns iarba cu motor electric sau cu piston sunt utilizate pentru gazonul rezidential mai mare (desi exista o oarecare suprapunere).

Masinile de tuns iarba, care seamana uneori cu tractoarele mici, sunt mai mari decat masinile de tuns iarba normale si sunt potrivite pentru peluze mari, desi masinile de tuns iarba comerciale (cum ar fi masinile de tuns zero-turn) pot fi semana adesea cu cele rezidentiale. Tractoarele de gazon, sunt concepute pentru a tunde suprafete mari la viteza mare in cel mai scurt timp posibil.

Cele mai mari masini de tuns iarba (cu mai multe lame) sunt montate pe tractoare si sunt proiectate pentru intinderi mari de iarba, cum ar fi terenurile de golf si parcuri municipale, desi nu sunt potrivite pentru terenuri complexe.

De ce este important sa tunzi iarba?

Tunderea ierbii este o activitate importanta pentru a mentine curtea, gradina sau terenul intr-o stare buna. Cu toate acestea, tunderea ierbii nu este doar o chestiune de estetica, ci si o necesitate pentru sanatatea plantelor si a mediului inconjurator. In acest eseu, vom discuta despre importanta tunderii ierbii si cum aceasta activitate poate contribui la mentinerea unui mediu sanatos si frumos.

In primul rand, tunderea ierbii ajuta la imbunatatirea aspectului curtilor, gradinilor si terenurilor. O iarba crescuta poate da impresia de neglijenta si dezordine, in timp ce o iarba tuns regulat poate face o proprietate sa arate bine ingrijita si organizata. Tunderea ierbii poate fi, de asemenea, o modalitate buna de a crea zone de activitati, cum ar fi terenuri de joc sau zone de relaxare.

In al doilea rand, tunderea ierbii poate ajuta la sanatatea plantelor si a mediului inconjurator. Daca iarba este lasata sa creasca prea mult, poate crea umbre pentru alte plante, reducand astfel cantitatea de lumina solara si apa pe care le primesc.

Acest lucru poate duce la pierderea sau moartea altor plante din zona. De asemenea, iarba lasata sa creasca prea mult poate deveni un habitat pentru insecte daunatoare si rozatoare, ceea ce poate afecta negativ mediul inconjurator.

In al treilea rand, tunderea ierbii poate ajuta la reducerea riscului de incendii. Iarba uscata si lunga poate deveni combustibila, iar o scanteie mica poate fi suficienta pentru a declansa un incendiu. Tunderea ierbii poate reduce riscul de incendii prin eliminarea ierbii uscate si a altor materiale combustibile din zona.

In final, tunderea ierbii este o activitate importanta pentru a mentine un mediu sanatos si frumos. Tunderea ierbii poate ajuta la imbunatatirea aspectului curtilor, gradinilor si terenurilor, la sanatatea plantelor si a mediului inconjurator si la reducerea riscului de incendii.

Este important sa efectuam aceasta activitate in mod regulat si sa ne asiguram ca echipamentele de tundere sunt in stare buna de functionare, pentru a putea beneficia la maximum de avantajele tunderii ierbii.

0 Shares
You May Also Like