In ce conditii este necesara o ecografie abdominala?

In ce conditii este necesara o ecografie abdominala?

0 Shares
0
0
0

In ce conditii este necesara o ecografie abdominala?O ecografie abdominala este un test imagistic care se efectueaza cu scopul de a evalua organele si structurile din burta (abdomen), iar aici ne referim la ficat, rinichi, splina, vezica biliara, pancreas, caile biliare si aorta abdominala.

Se recomanda eco abdominal Cluj 2021, dat fiind faptul ca ii permite medicului dumneavoastra sa vada cu usurinta organele si structurile abdominale. Ecografia este posibil sa fie solicitata si pentru a evalua fluxul sanguin catre organele abdominale.

O ecografie abdominala foloseste o sonda portabila (traductor), care are rolul de a transmite unde sonore ultrasonice la o frecventa prea mare pentru a fi auzite.

Cand traductorul este plasat pe burta in anumite locatii si unghiuri, undele sonore se deplaseaza prin piele si alte tesuturi ale corpului pana la organele si structurile burtii. Undele sonore sar de pe organe ca un ecou si se intorc la traductor care mai apoi preia undele reflectate. Acestea sunt apoi convertite intr-o imagine electronica a organelor.

Diferite tipuri de tesuturi ale corpului afecteaza viteza de deplasare a undelor sonore. Sunetul se deplaseaza cel mai rapid prin tesutul osos. Se misca cel mai incet prin aer. Viteza la care undele sonore sunt returnate traductorului, precum si cat de mult se intoarce undele sonore, este tradusa de traductor ca diferite tipuri de tesut.

Inainte de a se efectua o astfel de procedura, pe piele se pune un gel limpede pe baza de apa. Acest lucru permite traductorului sa se deplaseze lin peste piele. De asemenea, ajuta la eliminarea aerului care exista intre piele si traductor.

O ecografie de acest tip (exista si alte tipuri de ecografii, cum ar fi ecografia abdominala de exemplu) poate fi de asemenea efectuata, in vederea evaluarii fluxului sanguin din burta. Traductorul care face acest lucru contine o sonda Doppler.

Sonda Doppler evalueaza viteza si directia fluxului de sange in vase, si ajuta undele sonore sa fie mai usor de auzit. Gradul de intensitate al undelor sonore indica rata fluxului de sange in interiorul unui vas de sange. Absenta acestor sunete poate insemna ca exista un blocaj al fluxului sanguin.

De ce as putea avea nevoie de o ecografie abdominala?

Ecografia abdominala este o examinare care fi utilizata in vederea evaluarii dimensiunii, localizarii organelor si a structurilor din burta. Poate fi folosita si cu scopul de a verifica burtica pentru conditii precum:

  • Colectii de lichide (chisturi).
  • Tumori.
  • Colectii de puroi (abcese).
  • Blocaje.
  • Acumularea de lichid.
  • Cheaguri in vasele de sange.
  • Infectie.
  • Ciroza.
  • Anevrismul aortic abdominal.

Marimea aortei abdominale se poate masura prin ultrasunete. Acest lucru se poate face pentru a detecta un anevrism aortic. Aceasta este o balonare si in acelasi timp o slabire a vasului de sange. Pietrele din vezica biliara, rinichi si uretere pot fi, de asemenea, gasite cu ultrasunete.

Ecografia abdominala poate fi utilizata pentru a ghida acele utilizate la biopsie. O biopsie este termenul folosit pentru procedura de indepartare a unei bucati de tesut abdominal in cazul de fata, pentru testare. Ecografia abdominala este de asemenea utilizata pentru a scurge lichidul dintr-un chist sau un abces.

De retinut este faptul ca se mai poate efectua o astfel de procedura si in vederea examinarii fluxului sanguin in burta, dar mai pot exista si diferite alte motive datorita caruia, medicul dvs. va poate recomanda o ecografie abdominala.

Daca vi se recomanda o ecografie abdominala, de regula medicul va spune unde sa mergeti pentru o asemenea examinare, insa in caz contrar puteti cauta si pe cont propriu diferite clinici medicale private care realizeaza astfel de examinari. In plus, intr-o clinica privata, aparatura este de ultima generatie, iar personalul este cu siguranta prietenos cu fiecare pacient in parte.

0 Shares
You May Also Like