Fructele de aronia – proprietati anticancerigene

0 Shares
0
0
0

Intr-un experiment in vivo la sobolani, ingestia de extracte de fructe negre a dus la inhibarea semnificativa a formarii aberante de cripte (a unui biomarker pentru cancerul de colon) induse de azoximetan in celulele colonice, confirmand potentialul chimio-preventiv al antocianinelor de aronia neagra.

Antocianinele din fructele negre ale aroniei prezinta o activitate anti-mutagena in vitro, care poate fi atribuita proprietatilor de radicali liberi, precum si inhibarii enzimelor care sunt responsabile pentru activarea pro mutagen.

Activitate cardioprotectoare

Activitatea cardioprotectoare inteleasa pe scara larga a fructelor de aron negru poate fi atribuita actiunii vasoactive de reducere a lipidelor.

De asemenea, trebuie mentionat ca aceste fructe de aronia negru contin cantitati semnificative de niacina, ale caror efecte benefice in bolile cardiovasculare, in special in ceea ce priveste activitatea de scadere a lipidelor, sunt bine cunoscute. Drept urmare, efectele observate ale sucului de boabe negre de aronia pot fi atribuite si prezentei niacinei.

Efectele benefice ale fructelor negre de aronia asupra concentratiei lipidelor din sange au fost observate la pacientii hipercolesterolemici care primesc antocianine negre sub forma de suc sau extracte uscate.

S-a demonstrat ca extractele de aron negru au influentat semnificativ functiile trombocitelor umane in vitro. Productia de superoxid plachetar a crescut substantial la pacientii cu factori de risc cardiovascular (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, fumat si diabet); tratamentul trombocitelor cu extract de boabe de aron negru a determinat o scadere semnificativa a nivelului de superoxid la pacientii cu risc cardiovascular.

Suplimentarea dietei cu antocianine de fructe negre de aronia timp de 30 de zile a determinat o imbunatatire vizibila a starii oxidative o celulelor sanguine ale pacientilor cu hipercolesterolemie.

Extractele de fructe de aron negru au redus, de asemenea, semnificativ stresul oxidativ, manifestat prin niveluri crescute de anticorpi auto la lipoproteine ​​cu densitate joasa oxidata, la persoanele cu alte probleme metabolice.

Activitate anti-ulcerativa

Activitatea anti-ulcerativa a fractiilor de antocianina din fructe negre de aronie a fost stabilita in studiile in vivo la sobolani cu leziuni hemoragice gastrice induse de etanol. Ca intr-un alt experiment, efectele observate pot fi atribuite reducerii stresului oxidativ si activitatii de cicatrizare a radicalilor liberi a antocianinelor negre de fructe de aron.

In prezent, fructele negre Aronia sunt utilizate in principal pentru productia de suc sanatos, gemuri si vin, precum si o planta ornamentala. Printre alte substante, boabele plantei de aron negru contin antocianine si procianidine, avand un puternic potential antioxidant.

Numeroase activitati de promovare a sanatatii – si anume, antioxidante, antimutagene, anticancer, cardioprotective, hepatoprotective, gastroprotective, antidiabetice, antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, radioprotectoare si imunomodulatoare – au fost demonstrate pentru extracte de fructe negre de Aronia, atat in ​​studiile in vitro cat si in vivo .

0 Shares
You May Also Like