Este necesar un termostat pentru vehicule?

Este necesar un termostat pentru vehicule?

0 Shares
0
0
0

Exista multi proprietari si chiar mecanici care au eliminat termostatul motorului sau au inlocuit originalul cu unul care se deschide la o temperatura mai scazuta, intr-un efort de a ajuta motorul sa functioneze mai rece, dar este o idee buna? Vom analiza care este scopul termostatului si cateva dintre motivele pentru care sunt indepartate.

Scopul unui termostat de motor

Termostatul atasat la motorul unui vehicul serveste un scop vital: pentru a regla curgerea lichidului de racire la motor. Toate motoarele sunt proiectate sa functioneze intr-un interval de temperatura setat si au un termostat specific instalat pentru a se mentine la acel interval. Cand motorul este rece, termostatul este inchis si impiedica curgerea lichidului de racire in motor si permite motorului sa se incalzeasca.

Odata ce motorul s-a incalzit, termostatul se va deschide si va permite lichidului de racire sa curga si sa raceasca motorul atunci cand acesta incepe sa se incalzeasca prea mult. Aceasta functie este vitala pentru o performanta optima a motorului.

Rularea motorului cand este prea rece sau prea cald poate duce la scaderea eficientei combustibilului, la pierderea puterii si la o uzura sporita. Avand in vedere acest scop, sa aruncam o privire la unele din miturile datorita carora oamenii opteaza pentru inlaturarea termostatului.

Mit – Se va imbunatati performanta.  Dupa cum am mentionat mai devreme, fiecare motor este proiectat sa functioneze la un anumit interval de temperatura. Daca motorul functioneaza in afara acestui interval, inclusiv functionand la o temperatura mai scazuta, performanta acestuia va suferi.

Mit – Se vor rezolva problemele legate de supraincalzire.  Termostatul poate provoca o problema de caldura daca nu se deschide; totusi, scoaterea termostatului fara a instala un inlocuitor nu este o solutie. In schimb, puteti sa scoateti termostatul si sa-l testati prin punerea acestuia intr-o oala de apa si aducerea apei la fierbere.

Asigurati-va ca termostatul sta in apa fara a atinge fundul sau partile laterale ale vasului si pastrati un termometru in vas astfel incat sa puteti monitoriza temperatura apei. Ar trebui sa vedeti robinetul termostatului deschis atunci cand apa depaseste temperatura de activare.

Daca nu se deschide, atunci trebuie sa o inlocuiti; cu toate acestea, daca se deschide, atunci aveti alte probleme care se intampla si trebuie sa continuati depanarea. Cand inlocuiti termostatul, utilizati unul care este proiectat pentru a activa la aceeasi temperatura ca si originalul, astfel incat motorul sa functioneze bine.

Mit – Termostatul nu este necesar pentru ca locuiesc intr-un climat mai cald / mai rece.  Termostatul este foarte necesar indiferent de climatul in care locuiti. Chiar daca temperatura zilnica ramane la temperatura optima a motorului, temperaturile pe timp de noapte pot fi o poveste complet diferita.

Deasemenea, cu autoturisme mai noi, in cazul in care computerul de bord monitorizeaza totul si regleaza sistemul, puteti trimite semnale false catre computer prin scoaterea termostatului sau prin utilizarea unui termostat cu temperatura mai mica. Calculatorul va incerca sa ajusteze sistemul pentru a compensa aceste citiri false, ceea ce va degrada performanta.

Asadar, pentru a oferi si un raspuns scurt si la obiect pentru intrebarea din titlul articolului, da, termostatul este necesar pentru un autovehicul.

0 Shares
You May Also Like