Educatia taranilor – esentiala pentru modernizarea agriculturii

Educatia taranilor – esentiala pentru modernizarea agriculturii

0 Shares
0
0
0

Abandonul scolar este cel mai frecvent in mediul rural, unde educatia nu pare importanta pentru a lucra pamantul sau a ingriji animalele.

Generatiile mai tinere de tarani se confrunta insa cu problema obtinerii fondurilor pentru a-si sustine financiar productia, iar intocmirea actelor necesare aplicarii pentru accesarea unui sprijin financiar pentru agricultura necesita macar intelegerea unei finantari si pasii necesari atat pentru aplicare, dar mai ales pentru implementare.

In plus, chiar daca o agricultura cat mai prietenoasa cu mediul presupune o interventie mecanica si chimica restransa asupra terenurilor, culturilor sau animalelor, unele cunostinte si informatii sunt utile pentru a organiza si eficientiza activitatile agricole.

Folosirea tehnicii in unele operatiuni agricole

Culegerea unor fructe si a strugurilor se poate face cel mai adesea manual, insa pentru stoarcerea si presarea fructelor exista solutii industriale care nu compromit produsul finit, inventarea si folosirea motoarelor pneumatice fiind de folos si pentru a obtine mai usor si rapid sucul fructelor in cantitate mare. Presele din industria alimentara nu afecteaza calitatea, desi povestile si traditia spun ca vinul obtinut prin calcarea strugurilor de fete virgine este cel mai bun si gustos.

Gospodarii din sate inlocuiesc coasa cu motocoasa, lemnele pentru foc sunt taiate cu securea, dar se folosesc tot mai frecvent drujba sau circulara. Laptele este luat de la animale cu mulgatori, iar fermele taranilor care doresc sa castige bani din munca lor sunt tot mai dotate pentru a face munca mai usoara si mai eficienta, dar si pentru a indeplini unele conditii impuse de legislatie pentru a putea fi comercializate produsele.

Internetul – sursa de informare, dar si instrument de autoeducare pentru activitati agricole

Cateva norme de conduita se consolideaza in activitatile taranilor datorita internetului si a retelelor sociale: chimicalele folosite in agricultura sunt tot mai evitate, mai ales in productiile mici, destinate pentru uz propriu; soiurile traditionale si solutiile bunicilor pentru rezolvarea bolilor plantelor sau animalelor revin in atentia comunitatilor de cultivatori sau de crescatori de animale; distributia produselor agricole se face cu succes prin intermediul internetului; iar exemplele de folosire a internetului pentru activitati agricole pot fi multe.

Au aparut multe grupuri pe retele sociale, adevarate comunitati organizate pe subiecte de interes, unde cei interesati pot gasi raspunsuri la intrebari, solutii la probleme sau ajutor in diferite situatii, schimbul de idei atingand atat solutii traditionale, cat si abordari mai recente.

Multi tineri, unii cu pregatire agricola universitara se stabilesc in mediul rural si dezvolta adevarate afaceri, care continua traditia familiei sau implementeaza idei agricole inedite. Acesti tarani cu pregatire aduc un suflu nou si dau solutii si celor din preajma lor, fie in comunitatea in care traiesc, fie in grupul din mediul virtual.

Tot mai mult sunt revigorate traditii stramosesti, locale sau nationale, multa lume din afara spatiului rural, adica de la oras fiind interesata sa se implice in actiuni de voluntariat si este tot mai des intalnita ideea de claca. Astfel, orasenii descopera lumea satului, implicandu-se in munca fizica, dar relaxandu-se psihic, iar satenii oferind ospitalitate, produse proaspete si amintiri frumoase de la tara.

0 Shares
You May Also Like